Με δελτίο τύπου ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός ενημερώνει για την ψήφιση των διατάξεων για τους δασωθέντες αγρούς, οι οποίες λύνουν χρόνια προβλήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την τοποθέτηση στη Βουλή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Αμυρά αναφέρει:
1. Το δημόσιο δε θα προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που είχαν αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 ανεξάρτητα από τη μορφή που έχουν σήμερα, εκτός κι αν το ίδιο έχει τίτλους ιδιοκτησίας.
2. Εάν το γεωτεμάχιο ήταν αγροτικής μορφής στο παρελθόν αλλά σήμερα είναι δάσος και έως 30 στρέμματα, θα επιτρέπεται μόνο η χρήση του για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω αλλαγής χρήσης.
3. Εάν το γεωτεμάχιο ήταν αγροτικής μορφής το 1945 ή το 1960 και σήμερα θεωρείται δασική έκταση δεν υπάγεται πλέον στην δασική νομοθεσία και επιτρέπονται όλες οι χρήσεις. Προϋπόθεση είναι να αποδειχθεί η κυριότητα ή ο νομικός δεσμός του ιδιοκτήτη με το ακίνητο, κάτι που δεν γίνεται απαραίτητα μόνο με τίτλους, αλλά και με οποιοδήποτε θεσμικά προβλεπόμενο αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο πιθανολογείται ο νομικός δεσμός με το ακίνητο.
4. Ο χαρακτηρισμός της έκτασης (δάσος ή δασική), διενεργείται, εφόσον δεν υπάρχει δασολόγιο, αλλά υπάρχει αναρτημένος δασικός χάρτης, από την Επιτροπή
Δασολογίου Περιφερειακής Ενότητας, ακόμα και αν η συγκεκριμένη έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.
5. 6,9 εκατ. στρέμματα είναι χαρακτηρισμένα ως δασωθέντες αγροί.
Ο κ.Κρητικός σχετικά με την επίλυση του ζητήματος των δασωθέντων αγρών σημειώνει τις ευεγερτικές του συνέπειες:
1. Δίνεται κίνητρο να επιστρέψουν συμπολίτες μας σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές
2. Θα αναπτυχθεί εκ νέου η αγροτική οικονομία σε περιοχές, όπου μέχρι τώρα είχε ανασταλεί
3. Θα υπάρχει καλύτερη προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές, με τον καθαρισμό των αγρών αυτών.