Περιοδείες του ΣΥΡΙΖΑ σε πληγείσες περιοχές της Λακωνίας

Κλιμάκια από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας πραγματοποίησαν περιοδείες στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε πολλές περιοχές της Λακωνίας. Είδαν τις ζημιές και συνομίλησαν με τους κατοίκους.    

Κοινή διαπίστωση είναι ότι η ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο είναι μεγάλη και θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή και των επόμενων χρόνων. Και αυτό γιατί από την ανεμοθύελλα και την ποσότητα του χιονιού που έπεσε, έχουν τσακίσει – καταρρεύσει παραγωγικοί κλάδοι οι οποίοι θα έδιναν την παραγωγή των επόμενων ετών.
Ταυτόχρονα, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες ακολούθησαν και επιμένουν υποβαθμίζουν  την ποιότητα του ελαιοκάρπου και του παραγόμενου από αυτόν ελαιολάδου.
Οι  θερμοκρασίες που επικρατούν σε ολόκληρο σχεδόν τον Νομό με αποτέλεσμα να πλήττονται και άλλα προϊόντα της Λακωνικής παραγωγής όπως τα εσπεριδοειδή του Δήμου Ευρώτα, της Λακεδαίμονας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μονεμβάσιας.   
Καλούμε τους Δήμους να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε  οι  αναγγελίες των ζημιογόνων  αιτίων  να γίνουν  με τρόπο ώστε να μην αποκλειστεί  κανένας  παραγωγός και οι σχετικές δηλώσεις  να υποβληθούν  έγκαιρα, ορθά και ολοκληρωμένα.
Καλούμε τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. να σταθούν δίπλα στους παραγωγούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν μια φυσική καταστροφή παράλληλα με την οικονομική καταστροφή που τους επιβάλλει η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Να επισημάνουμε ότι οι παραγωγοί ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΕΛ.Γ.Α. και καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους μέσω της Ενιαίας Ενίσχυσης. Αν οι εισφορές δεν καταβληθούν έγκαιρα, μεταφέρονται ως ληξιπρόθεσμη οφειλή στο Δημόσιο. Στην ίδια λογική καταγγέλλουμε το χαράτσι κατά την αίτηση του παραγωγού που ανέρχεται σε 10 λεπτά ανά ζημιωμένο δέντρο.
Απαιτούμε να εφαρμοστεί από τον ΕΛ.Γ.Α., αντί της χρονοβόρας ατομικής δήλωσης ζημιάς για τον κάθε έναν παραγωγό, η διαδικασία διενέργειας συνολικής εκτίμησης της ζημιάς σύμφωνα με το άρθρο  11 παρ. 2  του κανονισμού ασφάλισης φυτικής παραγωγής ώστε να υπάρξει άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Στην συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποζημίωση  του φυτικού κεφαλαίου.   
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την δημόσια ασφάλιση της παραγωγής και δεσμεύεται για την λειτουργία του ΕΛ.Γ.Α. προς όφελος του παραγωγού, δίκαια,  σταθερά και αποτελεσματικά.
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας.