Πέντε χρόνια μετά την εμβληματική κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού στο Φάληρο που έγινε κοιτίδα πολιτιστικής και ψυχαγωγικής συνύπαρξης για την Αθήνα, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο βρίσκονται ξανά μαζί, αυτή τη φορά πίσω από τη μεγάλη προσφορά για την κατασκευή τριών υπερσύγχρονων νοσοκομείων που θα δοθούν με δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο, το αργότερο ως το 2025.
Το Ιδρυμα Νιάρχος, το οποίο αθόρυβα συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας με δωρεές, συνολικού ύψους άνω των 28 εκατ., για τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, 175 νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 δημόσια νοσοκομεία της χώρας, δρομολογεί άλλη μία μεγάλη επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. δολάρια.
Μετά το ΚΠΣΝ στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, που κόστισε περί τα 600 εκατ. ευρώ, οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν τις νέες δομές περίθαλψης είναι η Θεσσαλονίκη, στην οποία θα εγκατασταθεί το νέο υπερσύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο, η Κομοτηνή και η Σπάρτη για την ανάπτυξη αντίστοιχα δύο μονάδων γενικής ιατρικής.
Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόοδος των έργων υποδομής σε διαδοχικές παρουσιάσεις που θα γίνουν στις τοπικές κοινωνίες και να δοθεί το νέο χρονοδιάγραμμα των εργασιών. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στον διαγωνισμό έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, το σχήμα Ακτωρ- Μυτιληναίος και Salini Impregilo (συμμετείχε με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στην κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού), η AVAX αλλά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το «παρών» προβλέπεται να δώσει και η Intrakat που συμπράττει με τη γαλλική Bouygues, αλλά και η ΕΚΤΕΡ, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία με την ιταλική Ιnso και έχει αναλάβει σημαντικές εργολαβίες του Ιδρύματος στο πλαίσιο της χορηγικής πρωτοβουλίας του για την Υγεία.
Στη Θεσσαλονίκη
Τις προηγούμενες μέρες πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο η σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου για το παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.
Το έργο, που θα ανεγερθεί στην περιοχή Φίλυρος της βόρειας Θεσσαλονίκης (κεντρική φωτό κειμένου), θα παρέχει ένα μεγάλο φάσμα νοσηλευτικών υπηρεσιών για παιδιά και εφήβους ενισχύοντας τον τομέα υγείας της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας – Θράκης.
Με την ολοκλήρωση του έργου θα υλοποιηθεί ένα υπερσύγχρονο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο που θα λειτουργεί ως κόμβος, υποστηρίζοντας άλλα τμήματα του δικτύου στη διαχείριση φροντίδας πολύπλοκων περιπτώσεων υγείας παιδιών και εφήβων, ενώ σκοπός είναι να συνιστά, μεταξύ άλλων, και πρότυπο κέντρο αναφοράς ψυχικής υγείας παιδιών στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Το Ιδρυμα Νιάρχος έχει ανοιχτό δίαυλο συνεργασίας με το ξακουστό ερευνητικό πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης «Johns Hopkins» των Ηνωμένων Πολιτειών, με έμφαση στη διασφάλιση υψηλής ποιότητας φροντίδας, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη στήριξη της δημιουργίας εξειδικευμένων ιατρικών τμημάτων.
Για το έργο έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες μελέτες για τις οδικές συνδέσεις και τη σύνδεση του νοσοκομείου με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, οι οποίες χρειάστηκε να συμπληρωθούν, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι νέες απαιτήσεις που προέκυψαν από την επέκταση του σχεδιασμού. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη του 2024.
Στην Κομοτηνή
Εμπνευσμένος από τα Ασκληπιεία που χρησίμευαν ως τόποι λατρείας και θεραπείας, ο Ρέντσο Πιάνο αποθεώνει με την αρχιτεκτονική του τις τεχνικές της αρχαίας Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στο περιβάλλον τόσο για τη θεραπεία ενός ασθενούς όσο και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής του ΙΣΝ είναι μια απτή πραγματικότητα αυτής της τεχνικής. Εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα και προηγμένα ιατρικά συστήματα θα περιβάλλεται από ένα πυκνό δάσος, προσβάσιμο στους ασθενείς και τους συγγενείς τους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας προσφέροντας υψηλής αισθητικής κλίνες, ξενοδοχειακών προδιαγραφών.
Τα μονόκλινα και τα δίκλινα δωμάτια θα έχουν ανεμπόδιστη θέα στο δάσος, ενώ τα χειρουργεία θα έχουν μεγάλα ανοίγματα με θέα στο πάρκο, επιτρέποντας την είσοδο του φυσικού φωτός. Ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο του ΚΠΙΣΝ, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία του νοσοκομείου θα ενσωματώσουν τις αρχές της πράσινης βιωσιμότητας του προγράμματος LEED.
Το έργο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της μελέτης εφαρμογής από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Ρέντσο Πιάνο, ενώ ταυτόχρονα εκπονούνται οι απαραίτητες εργασίες για την έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου εντός του 2022.
Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος αναφέρεται ότι έχει εκκινήσει η διαδικασία για την έκδοση της οικοδομικής άδειας του νέου νοσοκομείου. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των έργων υποδομής για τις οδικές συνδέσεις και τη σύνδεση των εγκαταστάσεων με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου και επίκειται η δημοπράτησή τους.
Στη Σπάρτη
Σε μια καταπράσινη όαση φιγουράρει αντίστοιχα και η άλλη κατασκευή για το νοσοκομείο της Σπάρτης, για το οποίο υπήρξαν τους τελευταίους μήνες, μετά την ολοκλήρωση της προμελέτης, σημαντικές αλλαγές στον σχεδιασμό. Προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία του υφιστάμενου νοσοκομείου όσο θα κατασκευάζεται το νέο και να μην υπάρξουν κατασκευαστικά ρίσκα, εξετάστηκε η αλλαγή της τοποθεσίας σε βορειότερο σημείο εντός του οικοπέδου εγκατάστασης με τρόπο που προϋποθέτει την τμηματική κατεδάφιση του υφιστάμενου νοσοκομείου.
Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει την ευθύνη των μελετών των έργων υποδομής για τη βελτίωση των οδικών συνδέσεων και των συνδέσεων του νέου νοσοκομείου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Η ανάθεση των εν λόγω μελετών προγραμματίζεται για το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να ολοκληρωθούν και να δημοπρατηθούν έως τον Φεβρουάριο του 2022. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2025.
newmoney