Κέϊκ με λωτούς και σάλτσα καραμέλας

Όλα τα βήματα για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
Για το κέϊκ
2 φλ τσ αλεύρι γοχ
2 κ γλ μπέκιν πάουντερ
λίγο αλάτι
8 κ σ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
3/4 φλ τσ ζάχαρη
2/3 φλ τσ γιαούρτι
1/2 κ γλ κανέλα
1 κ γλ ξύσμα πορτοκαλιού
3 αυγά
Για την καραμέλα
1 φλ τσ ζάχαρη
3 κ σ νερό
Για τα φρούτα
3 μεγάλους ώριμους λωτούς, κομμένους σε χοντρές φέτες
1/2 κ γλ κανέλα
1 κ σ κοφτή βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα του ταψιού

Τρόπος παρασκευής
1. Ετοιμάζετε την καραμέλα ως εξής: Σε βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο, αναμειγνύετε τη ζάχαρη με το νερό. Βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ώσπου να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
Κατόπιν ανεβάζετε τη θερμοκρασία και συνεχίζετε το ανακάτεμα.
2. Όταν η καραμέλα σκουρήνει την αδειάζετε στη βάση μιας βουτυρωμένης φόρμας 36-38 εκ και ανακινείτε το σκεύος ώστε να απλωθεί παντού. Απλώνετε επάνω στην καραμέλα τις φέτες του λωτού,
πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και πιέζετε ελαφρά με τα δάχτυλα σας τα φρούτα.
3. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάτε το βούτυρο με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Σταδιακά προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα 3′-4′.
4. Ρίχνετε στο μείγμα την κανέλα, το ξύσμα, και ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας συνέχεια. Πασπαλίζετε με το μισό αλεύρι και δουλεύετε σε χαμηλή ταχύτητα 2′-3′ ώστε να απορροφηθεί. Αναμειγνύετε το
γιαούρτι, χτυπώντας για 1′ μόνο λεπτό.
5. Προσθέτετε τέλος το υπόλοιπο μείγμα αλευριού και δουλεύετε με το μίξερ για 1′-2′. Αδειάζετε το χυλό του κέϊκ πάνω από τα φρούτα και την ανακινείτε ελαφρά ώστε να απλωθεί ο χυλός ομοιόμορφα.
6. Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180ο για 45′ μέχρι η επιφάνεια του κέϊκ να αποκτήσει ένα ωραίο σκούρο χρώμα. Όταν είναι έτοιμο, βγάζετε τη φόρμα από το φούρνο
και με ένα μυτερό μαχαίρι περνάτε την περίμετρο του κέϊκ για να ξεκολλήσει από τα πλάγια. Το σκεπάζετε με μια πιατέλα σερβιρίσματος και το αναποδογυρίζετε.
7. Αφήνετε για 4′-5′ και μετά αποσπάτε τη φόρμα, χτυπώντας ελαφρά το επάνω μέρος. Σερβίρετε το κέϊκ λωτών χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.