Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος, επισκέφθηκε χθες Δευτέρα 23 Αυγούστου, τις πυρόπληκτες κοινότητες της Γορτυνίας (Λιβαδάκι, Χώρα, Πυρί, Λιοδώρα, Ηραία, Ράχες, Αγιάννη, Καπελίτσα, Σέκουλα, Δαφνούλα και Κακουρέικα). Η καταστροφή από τις πρόσφατες πυρκαγιές είναι τεράστια, ιδιαίτερα στο Λιβαδάκι και στο Πυρί είναι καμένα το 90% των ελαιοδέντρων.
Ιδιαίτερα σοβαρό θέμα είναι ο τραυματισμός του εθελοντή δασοπυροσβέστη Στέργιου Λάππα από την Καπελίτσα και οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στη μεταφορά του στο νοσοκομείο του Πύργου. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει όλα τα έξοδα αποκατάστασης της όρασής του και να αποζημιωθεί.
Κατά την περιοδεία του Θανάση Πετράκου στα παραπάνω χωριά οι πυρόπληκτοι πολίτες τόνισαν ότι χωρίς την αυτοθυσία όλων των παιδιών των χωριών που με τα τρακτέρ μπήκαν στη μάχη, θα είχαν καεί ακόμη και οι πέτρες. Οι ευθύνες της πολιτείας είναι μεγάλες.
Οι πυρόπληκτοι ζητούν:
1) άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100% για την απώλεια του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, των σπιτιών, των στάβλων,
των αποθηκών των εργαλείων, των δικτύων και όχι μόνο το 70% που είπε η κυβέρνηση. Επίσης, αποζημίωση για την απώλεια παραγωγής σε βάθος 7 – 10 χρόνων και όχι 4 που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Επιπλέον απαιτείται αποκατάσταση όλων των σωλήνων ύδρευσης που χρησιμοποιούσαν οι κτηνοτρόφοι. Στα πλαίσια της ενίσχυσης του εισοδήματος μπορεί και πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα να δοθούν στους πυρόπληκτους άδειες και χρηματοδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης αλλά και δεκατεσσάρια σε ομάδα τριών έως πέντε πολιτών.
2) Αποκατάσταση – βελτίωση – διάνοιξη των αγροτικών δρόμων.
3) Άμεσα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα με βάση τις οδηγίες της Δασολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα όμως στο Λιβαδάκι που υπάρχει κατακόρυφη κλίση πάνω από 60% απαιτούνται στην άκρη του δρόμου πασσαλομπήξεις και χοντρό πλέγμα ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων για να συγκρατήσει το χώμα και τα υλικά.
4) Αντιπλημμυρικά έργα, όπως μικρά φράγματα στους παραποτάμους του Λάδωνα, Αλφειού και Ερύμανθου. Επίσης όλα τα αντιπλημμυρικά που θα υποδείξουν οι ειδικοί.
5) Αντιπυρικές ζώνες να διανοιγούν τώρα.
6) Αρδευτικά έργα. α) Να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ελάχιστες εργασίες και οι αδειοδοτήσεις χρήσης νερού ώστε να λειτουργήσει άμεσα το αρδευτικό έργο της Ηραίας το οποίο έχει ολοκληρωθεί κατά 98% ώστε να εξυπηρετήσει ένα μέρος των πυρόπληκτων κοινοτήτων. β) Να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση από το υπάρχον αρδευτικό προς Λάδωνα και από τον Αλφείο προς Τουμπίτσι ώστε να εξυπηρετηθούν το σύνολο των πυρόπληκτων χωριών της Γορτυνίας. γ) Να σχεδιαστεί νέο αρδευτικό αξιοποιώντας το υδροηλεκτρικό που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ.
7) Να γίνει επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου ώστε να έχουν οι πυρόπληκτοι ρεύμα για να μπορούν να φωτίζουν την ανασύσταση των ελαιώνων τους.
8) Να ξεκινήσουν διαδικασίες για αναδασμό στην περιοχή.
9) Να συμπεριληφθούν στα μέτρα αποζημιώσεων και αποκατάστασης του χαμένου εισοδήματος που εξαγγέλθηκαν για τη Β. Εύβοια και οι ελαιοτριβείς της Γορτυνίας όπως και της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.
10) Να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η κατασκευή του δρόμου Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία και η παράκαμψη των Λαγκαδίων.