Μπαρμπούνια “σαβόρο” με σταφίδες

Μοναδικές γεύσεις από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
1.200 γρ μπαρμπούνια μέτριου μεγέθους
1 φλ τσ ελαιόλαδο και ακόμα 1
1 φλ τσ αλεύρι σκληρό
2 κ σ αλεύρι μαλακό
1 φλ τσ ξύδι δυνατό από κόκκινο κρασί
1 1/2 φλ τσ νερό
1/2 φλ τσ κρασί άσπρο αρετσίνωτο
1 1/2 κ σ σταφίδα ξανθή
1 κ γλ δεντρολίβανο
1 κ γλ ζάχαρη
1 κ γλ πελτέ ντομάτας
3-4 δαφνόφυλλα

Τρόπος παρασκευής
1.    Καθαρίζετε τα ψάρια αφαιρώντας καλά τα εντόσθια. Ξεπλένετε με κρύο νερό και τα αφήνετε να στραγγίσουν από τα νερά τους. Αλατίζετε καλά και αλευρώνετε με το σκληρό αλεύρι.
Τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο και σε μεγάλο τηγάνι .
2.    Βγάζετε τα ψάρια με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τα περιττά λάδια. Τα διατηρείτε ζεστά και στραγγίζετε το λάδι που τηγανίστηκαν. Προσθέτετε 1 ακόμα
φλ τσ ελαιόλαδο και το μαλακό αλεύρι.
3.    Ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις για να μη σβωλιάσει το αλεύρι. Όταν αποκτήσει ένα ελαφρά καστανό χρώμα, σβήνετε με το ξύδι, νερό, κρασί, ζάχαρη και συνεχίζετε το βράσιμο
της σάλτσας σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
4.    Προσθέτετε τη σταφίδα, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα και το δεντρολίβανο και βράζετε για 7′-8′ μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη υφή. Τοποθετείτε τα μπαρμπούνια μέσα στη σάλτσα
και τα γυρίζετε για 1′-2′ . Τα σερβίρετε σε βαθειά πιατέλα.