Μετά από μια εξαντλητική διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου, Συμβουλίου Υπουργών και Ε. Επιτροπής, επήλθε συμφωνία για την Νέα Κοινή Αορτική Πολιτική που θα σηματοδοτήσει τις χρηματοροές προς την πρωτογενή παραγωγή της χώρα μας, ύψους συνολικά 19,3 δις€ μέχρι το τέλος της περιόδου, το 2027.
Κατ αρχήν χαιρετίζουμε την επίτευξη συμφωνίας μιας ακόμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε σαν μόνη εθνική πολιτική την κατεύθυνση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και αυτό γιατί οι ανάγκες, οι ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα της χώρας μας διαφοροποιούνται, όπως άλλωστε και κάθε χώρας της Ε.Ε.
Η Νέα ΚΑΠ, αν και είναι προσανατολισμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, απαιτεί περισσότερα από τους παραγωγούς.
Τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέσουν τουλάχιστον το 25% του προϋπολογισμού τους από τις άμεσες ενισχύσεις (Πρώτο Πυλώνα) για την εισοδηματική στήριξη σε οικολογικά προγράμματα (πρασίνισμα).
Επίσης, τουλάχιστον το 35% των κονδυλίων Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (Δεύτερο Πυλώνα) θα διατίθεται για γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις.
Χρειάζεται ακόμη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κοινωνική αιρεσιμότητα.
Επιπλέον, σχετικά με την αναδιανεμητική ενίσχυση, θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό περιθώριο στο Εθνικό Στρατηγικό σχέδιο ώστε να ενισχυθούν
πρωτίστως οι πολύ μικρές και μικρές εκμεταλλεύσεις που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία στην δομή της Ελληνικής Γεωργικής παραγωγής.
Τέλος, κορυφαίας σημασίας για την χώρα μας είναι οι προβλέψεις για τις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές μας.
Στα σημεία αυτά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι οποιεσδήποτε δυσμενείς προβλέψεις και μεταβολές επηρεάζουν άμεσα την ήδη οριακή βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων σε αυτά.
“Καθώς ο μεγάλος κίνδυνος κρύβεται στις λεπτομέρειες αλλά και στην ενσωμάτωση των πολιτικών κατευθύνσεων στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, παραμένουμε σε επιφυλακή, ετοιμότητα και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, προσβλέποντας σε έναν ευρύ και γόνιμο διάλογο για την κατάρτιση αυτού του Σχεδίου και ευελπιστώντας ότι το περιεχόμενό του δεν θα είναι ανάλογο του επιπέδου του αρχικού σχεδίου του τρέχοντος ΠΑΑ, που όταν είχε υποβληθεί από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην ΕΕ, είχε αρχικά απορριφθεί με πάρα πολλές παρατηρήσεις και τελικά έγινε αποδεκτό χάρις στη εργώδη προσπάθεια της τότε πολιτικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο ΥπΑΑΤ.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε διαρκώς σε διάλογο με την κοινωνία και τους πραγματικούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους και τις δυνατότητες τους, κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ.