Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στο σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την «Ρύθμιση θεμάτων Εφοδιαστικής», ο κος Πετράκος στήριξε τις τροπολογίες που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή δωρεάν ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες και για την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα που ήταν μέχρι το Μάρτιο του 2011. Κάλεσε τη συγκυβέρνηση να τις κάνει δεκτές, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που η ίδια δημιούργησε. Το βίντεο της ομιλίας βρίσκεται στο ακόλουθο link:
Παρατίθεται η ομιλία του κ Πετράκου:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανακαταθέσει για πέμπτη φορά δύο σημαντικές τροπολογίες, οι οποίες αφορούν τους πιο φτωχούς και τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, που έχουν περιέλθει σε άσχημη οικονομική κατάσταση από τις ασκούμενες πολιτικές των διαδοχικών μνημονιακών κυβερνήσεων τα τελευταία πέντε χρόνια.
Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση ανέβασε τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης 1.471%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες μας και χιλιάδες οικογένειες να μην έχουν τη δυνατότητα να ζεσταθούν. Συνάνθρωποί μας τα προηγούμενα χρόνια πέθαναν γιατί προσπάθησαν να ζεσταθούν με διάφορες μεθόδους.
Όμως, πέρα από τις σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις που είχε στον πληθυσμό, έρχεται το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, κύριε Υπουργέ, και λέει «χάσαμε 400 εκατομμύρια». Έχασε ο προϋπολογισμός 400 εκατομμύρια από αυτή τη ρύθμιση που κάνατε για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Ουσιαστικά, έρχεται ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας και από τα στοιχεία που υπάρχουν, επιβεβαιώνει αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή η τρομακτική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα οδηγήσει τον κόσμο να μην μπορεί να αγοράσει κι άρα θα χαθούν και έσοδα. Έχουμε δηλαδή, δύο ζητήματα: πρώτον, σοβαρές κοινωνικές συνέπειες και, δεύτερον, και με τη δική σας λογική έχουμε σοβαρές οικονομικές συνέπειες.
Ισχυρίζεστε ότι αυτό το κάνατε για να αντιμετωπίσετε το λαθρεμπόριο. Και σε αυτό το ζήτημα, όμως, τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείτε είναι έωλα. Διότι για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο απαιτούνται τα εξής πράγματα: πρώτον, πολιτική βούληση, η οποία δεν υπάρχει και, δεύτερον, συστήματα ελέγχου σε όλο το κύκλωμα κι όχι μόνο στον τελευταίο κρίκο που είναι τα βενζινάδικα. Απαιτούνται συστήματα στο ναυτιλιακό που γίνεται «το μεγάλο πανηγύρι», στις εξαγωγές τις εικονικές κ.λπ., συστήματα όμως που δεν εγκαταστήσατε.
Σας είπαμε πέρυσι ακόμα –και με τη δική σας λογική- να κάνουμε μία υπόθεση εργασίας ότι ένα δευτερόλεπτο συμφωνούμε να διακινείται το πετρέλαιο θέρμανσης μόνο από τα βενζινάδικα που έχουν συστήματα εισροών-εκροών, αφού λέτε ότι αυτό είναι το επιχείρημά σας. Ούτε αυτό κάνετε.
Κι ερχόσαστε τώρα, θυμίζοντας την ιστορία του Χότζα με τον πολύτεκνο χωρικό που δεν χωρούσαν τα παιδιά του μέσα στο σπίτι και του είπε να βάλει και όλα τα ζώα που είχε και στη συνέχεια να βγάλει την κατσίκα από μέσα, και μας λέτε: «Ωραία, αύξησα τον ειδικό φόρο 1.471% και θα τον μειώσω 30%» και καταθέσατε τέτοια τροπολογία χθες το βράδυ, επειδή ήταν σήμερα να συζητηθεί η τροπολογία που έχουμε. Τι λογική είναι αυτή; Βγήκαν οι ίδιοι οι βενζινοπώλες και σας είπαν ότι αυτό δεν πρόκειται να έχει κανένα όφελος ούτε για τον κόσμο ούτε δημοσιονομικό.
Σας λέμε λοιπόν: Δεχτείτε την τροπολογία που έχουμε καταθέσει, να επανέλθει ο ειδικός φόρος εκεί που ήταν το Μάρτη του 2011 τουλάχιστον. Κι αυτό είναι το ελάχιστο. Κανονικά έπρεπε να σας πούμε «καθόλου φόρος», αλλά λέμε να επανέλθει στο Μάρτη του 2011, στα 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο και όχι –επαναλαμβάνω- με αυτές τις λογικές του Χότζα που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση.
Αυτή είναι η μία τροπολογία και σας καλούμε να την κάνετε δεκτή και για το κοινωνικό σύνολο και για τους ανθρώπους, ώστε επιτέλους να μπορέσουν να ζεσταθούν το φετινό χειμώνα, αλλά και για τα έσοδα της χώρας.
Το δεύτερο που σας είπαμε είναι ότι επειδή το ρεύμα είναι το δεύτερο κοινωνικό αγαθό μετά το νερό, πρέπει όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, αυτοί οι πολίτες που είναι πάρα πολύ φτωχοί, στα πλαίσια της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, αφού είναι ενάμισι εκατομμύριο οι άνεργοι, τουλάχιστον οι πιο φτωχοί που μπορεί να είναι κατ’ ελάχιστον τριακόσιες ή τετρακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά –θα το δούμε αυτό- και οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας, να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν δωρεάν ρεύμα, την ελάχιστη ποσότητα για μία τετραμελή οικογένεια που είναι 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 3.600 κιλοβατώρες το χρόνο δωρεάν. Το υπόλοιπο μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες από τις 1.200, αν κάποιος καταναλώνει τις υπόλοιπες 800, να τις πληρώνει με την τιμή του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου.
Και η απάντησή σας σε αυτό ήταν ότι άλλα λέμε στην τροπολογία και άλλα είπαμε στη Θεσσαλονίκη. Εμείς σας λέμε ότι η ουσία είναι να δοθεί δωρεάν ρεύμα το ελάχιστο σε τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά και το ανώτερο μέχρι το ποσοστό όλων των οικογενειών που είναι στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.
Εδώ, βέβαια, είδαμε ότι πραγματικά συμφωνείτε, γιατί κάνατε και μια μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών –την έχω εδώ- που μας λέγατε ότι λέμε παραπάνω. Μάλιστα είναι σημαντικό πως έχετε πει ότι υπολογίζετε ότι το κόστος αυτό είναι ίδιο σχεδόν με αυτό που έχουμε εμείς καθορίσει, δηλαδή 59 εκατομμύρια. Όμως αυτά τα 59 εκατομμύρια δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά μπορούν να προέλθουν από την αναμόρφωση του Κώδικα Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Δηλαδή, μπορούν να προέλθουν από την κατάργηση των επιδοτήσεων που συνεχίζετε και δίνετε στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο, οι οποίοι πέρυσι, το 2013, πήραν 470 εκατομμύρια επιδοτήσεις μέσω του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους και των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος.
Ζητάμε να καταργηθούν τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος. Δεχθείτε και αυτήν την τροπολογία, γιατί είναι τροπολογία που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οποία δημιουργήσατε με τις πολιτικές σας.
…
Αυτό που σας είπαμε είναι να δεχθείτε αυτήν την τροπολογία, γιατί είναι τροπολογία που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οποία δημιουργήσατε με τις πολιτικές σας.
Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Το Γραφείο Τύπου