Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας κ.Νεοκλής Κρητικός σχετικά με το πρόβλημα των Εθνικών Γαιών με αφορμή τα προβλήματα που έχουν εκ νέου δημοσίως επισημανθεί στην περιοχή Αφανιάς – Κρεβατά Σκάλας του Δήμου Ευρώτα.
Ο κ.Κρητικός κάνοντας αναφορές στο Σύνταγμα και στην υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει και την αξία του ανθρώπου, αλλά και την ιδιοκτησία των πολιτών αν και εφόσον δεν εξυπηρετεί η απουσία της έναν υπέρτατο σκοπό, ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να ασχοληθεί με το σοβαρό πρόβλημα των Εθνικών Γαιών το οποίο ακολουθεί το ελληνικό Κράτος, ουσιαστικά, από την Ίδρυσή του.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του κ.Κρητικού:
«Αξιότιμε κ.Υπουργέ,
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που θα κληθεί η ελληνική Πολιτεία να λύσει τα επόμενα χρόνια είναι αυτό των Εθνικών Γαιών. Το ίδιο το Σύνταγμα στο άρθρο 2 παρ. 1 περιγράφει πως πρέπει η Πολιτεία να αντιμετωπίζει τον πολίτη: «O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.», ενώ στο άρθρο 17 παρ. 1 έως 4 γίνεται σαφής σκιαγράφηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες το Κράτος αλληλεπιδρά με τους πολίτες – ιδιοκτήτες, ενδεικτικά στο άρθρο 1 σημειώνεται: «H ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Kράτους, τα δικαιώματα όμως που απορρέουν από αυτή δεν μπορούν να ασκούνται σε βάρος του γενικού συμφέροντος.»
Το ζήτημα των Εθνικών Γαιών δεν μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί απλό. Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο ακουμπά στην ίδρυση του ελληνικού Κράτους, στις απαιτήσεις των πρωταγωνιστών του Αγώνα να απολάβουν μεγάλο μέρος των εκτάσεων, στην εμπλοκή του οθωμανικού δικαίου με το βαυαρικό φορολογικό σύστημα, στις διαδοχικές εδαφικές ενσωματώσεις μέχρι και το πέρας των βαλκανικών πολέμων, στην προσπάθεια της Πολιτείας να διανέμει σε ακτήμονες τα μεγάλα αγροτεμάχια και στην αντίσταση που αντίστοιχα έβρισκε από τα μεγάλα συμφέροντα.
Όλα αυτά οδήγησαν σε μια κατάσταση κατά την οποία αδιάκοπα από το 1880 κι έπειτα να γίνονται κανονικά μεταβιβάσεις κληρονομικώ δικαιώματι ή από αγοραπωλησία, να εκτελούνται οικοδομικές εργασίες ή αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, να φορολογεί το Κράτος σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά καιρούς διατάξεις τους εγγεγραμμένους στους καταλόγους ιδιοκτήτες, αναγνωρίζοντάς τους ουσιαστικά ως τους νομίμους κατόχους των αντίστοιχων οικοπέδων ή αγροτεμαχίων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιοχή Αφανιάς – Κρεβατά Σκάλας του Δήμου Ευρώτα, στην οποία μετά την εγγραφή των ιδιοκτησιών τους και την ολοκλήρωση της 3ης φάσης του Εθνικού Κτηματολογίου, στην οποία οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αμφισβήτησης της περιουσίας τους.
Ερωτάσθε κ.Υπουργέ
Με δεδομένο ότι όπως προανέφερα και όπως περιγράφει το ίδιο το Σύνταγμα πρωταρχικός στόχος της Πολιτείας είναι «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου» και της «ιδιοκτησίας του η οποία τελεί υπό την προστασία του Kράτους, τα δικαιώματα όμως που απορρέουν από αυτή δεν μπορούν να ασκούνται σε βάρος του γενικού συμφέροντος», προτίθεται το Υπουργείο να δρομολογήσει μία λύση η οποία θα είναι ταυτόχρονα ιστορική και οριστική για τις ιδιοκτησίες πάρα πολλών συμπολιτών μας σε όλη την ελληνική Επικράτεια.»