Γενικός Ξεσηκωμός | Κάτω τα χέρια από το 8ωρο

Παρέμβαση ΚΚΕ για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Χθες το μεσημέρι η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσίασε το νέο αντεργατικό έκτρωμα που θα φέρει στη Βουλή με τον προκλητικό τίτλο «Για την προστασία της εργασίας», αντί του σωστού «Ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας για το ξεζούμισμα των εργαζομένων και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης».

Οι βασικοί άξονες που περιλαμβάνει το αντεργατικό νομοσχέδιο είναι:

· Η άρση εμποδίων στην επιβολή της 10ωρης και 12ωρης εργασίας, και μάλιστα χωρίς επιπλέον αμοιβή, στο πλαίσιο μιας ακόμα εφαρμογής της «διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου», δηλαδή ξηλώματος του 8ώρου, και μάλιστα μέσα από ατομικές συμβάσεις.

· Η αύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (από 96 στη βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους σε 150 για όλους) τις οποίες μπορεί να επιβάλει στον εργαζόμενο ο εργοδότης, ως μία ακόμα επιλογή έντασης της εκμετάλλευσης.

· Το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας με τη διεύρυνση των κλάδων που θα μπορούν να δουλεύουν τις Κυριακές, όπως φαρμακαποθήκες, εφοδιαστική αλυσίδα, datacenters κ.λπ.

· Η νομιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας.

· Η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

· Το παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης, με το φακέλωμα των συνδικάτων, τη δημιουργία μηχανισμών αποτροπής της περιφρούρησης της απεργίας, την καθιέρωση της «Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας» σε μέρα απεργίας, σε μια προσπάθεια να ακυρώνεται στην πράξη η απεργιακή μάχη των εργαζομένων.

· Η παραπέρα απελευθέρωση των απολύσεων, αφού απαλλάσσει την εργοδοσία από την υποχρέωση να επαναπροσλάβει παράνομα απολυθέντα εργαζόμενο, δίνοντάς του μια αποζημίωση «αν το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης».

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στα εργατικά σωματεία και συλλόγους του νομού μας, προκειμένου να υψώσουν τείχος αντίστασης στα βάρβαρα κυβερνητικά σχέδια. Είναι ώρα ευθύνης για κάθε σωματείο, για κάθε τίμιο συνδικαλιστή. Είναι ώρα να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την κλιμάκωση της δράσης, μετά την επιτυχημένη πρώτη απάντηση στις 6 Μαΐου, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα. Να οργανώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά!

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!