Στα πλαίσια της συνεχούς επαγρύπνησης σχετικά με την αποτροπή εισόδου της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ), η οποία εμφανίζει ραγδαία εξάπλωση στις γειτονικές μας χώρες, εφιστούμε την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως κτηνοτροφικοί και κυνηγετικοί σύλλογοι, θηροφύλακες, δασικές υπηρεσίες, ορειβατικοί σύλλογοι, Φορείς Διαχείρισης βιοτόπων και όμιλοι πεζοπορίας ώστε να διασφαλιστεί η αποτροπή εισόδου του νοσήματος στη χώρα μας.
Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Αποτελεί, όμως, απειλή για τους χοίρους και τη χοιροτροφία. Πρόκειται για νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Βασικό κίνδυνο για την είσοδο και την εξάπλωση του νοσήματος στη Χώρα μας αποτελούν:
α) οι αγριόχοιροι που μετακινούνται διασυνοριακά και διατρέχουν αυξημένη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με πληθυσμούς αγριόχοιρων από χώρες όπου ενδημεί το νόσημα
β) η σίτιση των χοίρων με υπολείμματα τροφίμων, ζωικών υποπροϊόντων και
ζωοτροφών που περιέχουν τον ιό.
Μέτρα πρόληψης για τους κατόχους κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και τους ιδιοκτήτες χοίρων
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων ημιεκτατικού ή εκτατικού τύπου ή οικόσιτων χοίρων, λόγω της αυξημένης πιθανότητας επαφής με ζώα της άγριας πανίδας.
Ειδικότερα υπενθυμίζεται ότι για την τήρηση των αυξημένων μέτρων βιοασφαλείας που απαιτούνται ισχύει:
• Απαγόρευση χρήσης διατροφικών υπολειμμάτων για σίτιση και απομάκρυνση των ζωικών υποπροϊόντων σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1069/2009.
• Απαγόρευση επαφής μεταξύ του χοίρου ή των χοίρων της εκμετάλλευσης και των χοίρων από άλλες εκμεταλλεύσεις ή αγριόχοιρων. Οι χοίροι πρέπει να διατηρούνται κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχει άμεση ούτε έμμεση επαφή με χοίρους που προέρχονται από άλλες εκμεταλλεύσεις ή με χοίρους εκτός των εγκαταστάσεων ούτε με αγριόχοιρους.
• Απαγόρευση επαφής των χοίρων της εκμετάλλευσης, με οποιοδήποτε μέρος του σφαγίου αγριόχοιρων (συμπεριλαμβανομένου του θηρευμένου ή νεκρού αγριόχοιρου / κρέατος / παραπροϊόντων).
• Ο ιδιοκτήτης (ή ο υπεύθυνος για τους χοίρους) θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα, όπως αλλαγή ιματισμού και υποδημάτων κατά την είσοδο και την έξοδο από το στάβλο. Η απολύμανση πρέπει να διενεργείται στην είσοδο της εκμετάλλευσης και του στάβλου.
• Καμία επαφή με τους χοίρους εντός 48 ωρών μετά τη δραστηριότητα θήρας.
• Δεν επιτρέπεται η είσοδος ατόμων που δεν έχουν σχέση με την εκμετάλλευση χοίρων (στάβλος) ενώ πρέπει να τηρούνται αρχεία ατόμων και οχημάτων που εισέρχονται στην περιοχή όπου εκτρέφονται οι χοίροι.
• Απαγόρευση σίτισης με χρήση φρέσκου χόρτου ή καρπών από περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, εκτός εάν υποβληθούν σε αγωγή για την αδρανοποίηση του ιού της ΑΠΧ ή αποθηκευτούν (μέρος εκτός πρόσβασης από αγριόχοιρους) για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από τη σίτιση.
• Απαγορεύεται η χρήση άχυρου προερχόμενου από περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων για την στρωμνή των χοίρων,εκτός εάν υποβληθεί σε αγωγή για απενεργοποίηση του ιού της ΑΠΧ ή αποθηκευτούν (μέρος εκτός πρόσβασης από αγριόχοιρους) για τουλάχιστον 90 ημέρες πριν από τη χρήση.
• Τα κτήρια των εκμεταλλεύσεων πρέπει να είναι κατασκευασμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην εισέρχονται στο στάβλο άγριοι χοίροι ή άλλα ζώα (π.χ. σκύλοι), και να διαθέτουν χώρους απολύμανσης (ή αλλαγής) για τα υποδήματα και τον ιματισμό πριν την είσοδο στον στάβλο.
• Η υπαίθρια κατοχή και διαμονή χοίρων απαγορεύεται.
Παθητική Επιτήρηση στους πληθυσμούς των αγριόχοιρων
Σκόπιμο είναι φορείς και ομάδες με συχνή παρουσία στην ύπαιθρο, στα ορεινά μονοπάτια και τα δάση, όπως: κυνηγετικοί σύλλογοι, θηροφύλακες, δασικές υπηρεσίες, ορειβατικοί σύλλογοι, Φορείς Διαχείρισης βιοτόπων, όμιλοι πεζοπορίας και σύλλογοι κτηνοτρόφων. να αυξήσουν την προσοχή τους στους πληθυσμούς αγριόχοιρων έτσι ώστε να εντοπιστεί άμεσα το νόσημα. Θα πρέπει να υπάρχει αύξηση της επαγρύπνησης για το ενδεχόμενο αυξημένης θνησιμότητας στους πληθυσμούς των αγριόχοιρων, την ανεύρεση νεκρών ζώων σε αριθμό πέραν του φυσιολογικού, καθώς και ζώων με κλινικά συμπτώματα και αλλαγή στη συμπεριφορά.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός των ενεργειών για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος του νοσήματος στη χώρα μας.
Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλ. 2351354100