Βρισκόμαστε στη καρδιά του χειμώνα και το τελευταίο μικρό μεν, αρκετά δυνατό δε, κύμα κακοκαιρίας έφερε χιόνι και σε μερικές περιπτώσεις και παγετό. Οι προτάσεις για την σωστή αντιμετώπιση των συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων στον ελαιώνα μας που θα αποτρέψει περαιτέρω ζημιές είναι οι παρακάτω.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να απομακρύνουν σπασμένα κλαδιά που προκλήθηκαν από το βάρους του χιονιού και των δυνατών ανέμων και να λειάνουν τις τομές. Έτσι θα σταματήσουν το ενδεχόμενο σάπισμα του δέντρου. Επίσης είναι αναγκαίο στη συνέχεια να καλυφθεί με ειδική αλοιφή η πληγή που έχει προκληθεί από το σπάσιμο για να μειωθεί ο κίνδυνος προσβολής του ξύλου από ασθένειες. Στη συνέχεια προτείνεται ψεκασμός των δέντρων με χαλκό ή βορδιγάλειο πολτό για προστασία.
Ζημιές που μπορεί να φανούν αργότερα είναι ξηράνσεις κλαδιών από πάγωμα που θα μειώσουν την παραγωγικότητα των δέντρων. Την άνοιξη που θα ξεκινήσει η νέα βλάστηση και θα φανεί ποια κλαδιά είναι ζημιωμένα να γίνει κλαδοκάθαρος με αφαίρεση ξερών κλαδιών με τομή στο υγιές ξύλο. Στη συνέχεια προτείνεται ψεκασμός των δέντρων με χαλκό.
Στις περιπτώσεις που ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί ελαιοσυλλογή θα πρέπει να γίνει άμεσα για να μην έχουμε σάπισμα του καρπού και υποβάθμιση του τελικού προϊόντος ελαιολάδου με αύξηση της οξύτητας.
Η τροποποίηση της λίπανσης σε ελαιόδεντρα που έχουν πάθει ζημιά και έχουν απομακρυνθεί κλαδιά είναι επιβεβλημένη καθώς θα πρέπει να αυξηθούν οι μονάδες αζώτου (Ν) στη συνέχεια για δημιουργία νέας βλάστησης μειώνοντας το Κάλιο (Κ) αναμένοντας την επανένταξη του δέντρου σε παραγωγική διαδικασία. Στις περιπτώσεις όμως που υπάρχουν συγκεκριμένες ελλείψεις βασικών στοιχείων μετά από ανάλυση εδάφους ή φυλλοδιαγνωστική θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η ενδεδειγμένη λιπαντική αγωγή.
Τα κομμένα κλαδιά θα πρέπει να καταστρέφονται και να απομακρύνονται από το κτήμα ενώ η νέα βλάστηση πρέπει να προστατευτεί από προσβολές, διάφορους εχθρούς ή/και ασθένειες όπως είναι η Μαργαρόνια, Πυρηνοτρήτης, Ακάρεα και Κηκιδόμυγα των βλαστών της ελιάς.
Για την φυτοπροστασία προχωράμε με προληπτικούς ψεκασμούς νωρίς την άνοιξη πάντα με εγκεκριμένα σκευάσματα.
Το βασικό προληπτικό όπλο που έχουμε για την αντιμετώπιση των παγετών στις παγόπληκτες περιοχές είναι το κλάδεμα το οποίο γίνεται την περίοδο της άνοιξης όταν οι θερμοκρασίες αναβαίνουν αφήνοντας πίσω τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα ενώ θα πρέπει να γνωρίζουμε πως μετά από έναν δυνατό παγετό μπορούμε να επέμβουμε με βορδιγάλειο πολτό σε ψεκασμό για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητιάσεων όπως το Κυκλοκόνιο και η Κερκόσπορα.
Τέλος στοιχεία έχουν δείξει ότι σε χειμώνες με έντονες χιονοπτώσεις τα ελαιόδεντρα στη συνέχεια έχουν αυξημένη παραγωγικότητα καθώς καλύπτουν τις ανάγκες που έχουν τα δέντρα σε χειμερινό ψύχος ενώ σε ήπιους χειμώνες η παραγωγικότητα ήταν μειωμένη.
Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία για την φροντίδα των καλλιεργειών σας.
Με εκτίμηση
Ιωάννης Παυλάκος
Τεχνικός Υπεύθυνος Γεωπόνος του ~ΓεωΖωή~
3o Χλμ Σπάρτης Γυθείου.