Υλικά για 40 περίπου μελομακάρονα
6 φλ τσ ελαιόλαδο ραφινέ
3 κ σ μαργαρίνη
2 φλ τσ ζάχαρη
1 φλ τσ χυμό πορτοκάλι
2 φλ τσ καρύδια χοντροκομμένα
1 φλ τσ κονιάκ
2 κ σ μπέκιν πάουντερ
1 κ γλ σόδα
1 κ γλ αλεσμένα γαρίφαλα
1/2 κ γλ κανέλα
2- 2 1/2 φλ τσ αλεύρι γοχ
Για το σιρόπι
1 φλ τσ μέλι
1 φλ τσ ζάχαρη
1 φλ τσ νερό
1 κ γλ κανέλα τριμμένη
1/2 φλ τσ σουσάμι σπασμένο
Τρόπος παρασκευής
1. Δουλεύετε το λάδι με την μαργαρίνη και την ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί ένας ομοιογενής χυλός. Προσθέτετε την σόδα διαλυμένη στον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και όλα
τα μπαχαρικά μαζί.
2. Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι με το μπέκιν και αρχίζετε σιγά σιγά να το προσθέτετε στο μείγμα. Ζυμώνετε με το χέρι σας μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές και κάπως τρυφερό ζυμάρι.
3. Πλάθετε τα μελομακάρονα μακρόστενα και με τα δάχτυλα σας σχηματίζετε στην κάτω μεριά μια λακκούβα την οποία γεμίζετε με καρύδια. Κλείνετε με τα δάχτυλα σας την γέμιση.
Αν θέλετε να έχουν σχέδιο στην επάνω πλευρά, όσο πιέζετε για την λακουβίτσα, απλώστε τα και πιέστε τα επάνω στην ράχη από ένα κρυστάλλινο πιατάκι γλυκού ή ένα κρυστάλλινο
τασάκι.
4. Στρώνετε τις λαμαρίνες του φούρνου σας με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετείτε επάνω τα μελομακάρονα. Προθερμαίνετε τον φούρνο με τις αντιστάσεις στους 180ο και τα ψήνετε
για 30′-40′.
5. Σε κατσαρόλα βάζετε την ζάχαρη, το μέλι και το νερό. Σιγοβράζετε για 5′ περίπου, ξαφρίζετε και ρίχνετε την κανέλα. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς. Βγάζετε τα μελομακάρονα
ζεστά από τον φούρνο, και με μια τρυπητή κουτάλα τα βάζετε με προσοχή μέσα στο κρύο σιρόπι για 1′-2′. Τα στραγγίζετε και τα αραδιάζετε σε πιατέλα.
Τα πασπαλίζετε με σουσάμι και με χοντροκομμένα καρύδια.
Μαίρη Παναγάκου