Στα επίπεδα των 3,80 ευρώ φαίνεται να παγιώνεται το άνοιγμα της νέας σεζόν στο ελαιόλαδο, αφού μετά το πρώτο συμβόλαιο της χρονιάς στους Αγίους Αποστόλους, στην ίδια ακριβώς τιμή έγινε και η πρώτη για φέτος εμπορική πράξη για το πρωτόλαδο παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Θερμασία Δήμητρα» στην Ερμιόνη Αργολίδας.
Στο μεταξύ, σε κάποιες περιοχές της Μεσσηνίας γίνονται το τελευταίο διάστημα εμπορικές πράξεις για φετινό ελαιόλαδο στα επίπεδα των 2,90-3 ευρώ/κιλό, χωρίς ωστόσο να αφορούν μεγάλες ποσότητες. Πιο σαφές στίγμα αναμένεται να δώσει τις επόμενες εβδομάδες η τιμή εκκίνησης του μαυρολίσιου, που ανοίγει την αυλαία για τη Δυτική Μεσσηνία.
Αναλυτικά και σύμφωνα με ρεπορτάζ του ypaithros.gr, με τιμή 3,80 ευρώ το κιλό αγοράστηκε “ένα βυτίο ελαιολάδου της ποικιλίας μανάκι, οξύτητας κάτω του 0,3 και με πολυφαινόλες άνω των 500 ml/κιλό από ιταλική εταιρεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα» Κωνσταντίνο Μέλλο, ο συνεταιρισμός βρίσκεται σε συζητήσεις για τη διάθεση στην ίδια τιμή και στον ίδιο προορισμό ακόμα ενός βυτίου παρόμοιων χαρακτηριστικών αυτήν τη φορά, από τις ποικιλίες μανάκι και κορωνέικη. Ο κ. Μέλλος θεωρεί την τιμή αυτή εφικτή, δεδομένου ότι πρόκειται για πολυφαινολικό ελαιόλαδο. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την αποστολή ενός κοντέινερ με ελαιόλαδο στην Τσεχία, χωρίς όμως ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί η τιμή.
Κουβέντες για 3 ευρώ στη Μεσσηνία
Στο μεταξύ, σε κάποιες περιοχές της Μεσσηνίας γίνονται το τελευταίο διάστημα εμπορικές πράξεις για φετινό ελαιόλαδο στα επίπεδα των 2,90-3 ευρώ/κιλό, χωρίς ωστόσο να αφορούν μεγάλες ποσότητες. Πιο σαφές στίγμα αναμένεται να δώσει τις επόμενες εβδομάδες η τιμή εκκίνησης του μαυρολίσιου, που ανοίγει την αυλαία για τη Δυτική Μεσσηνία. «Δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη κάποια προσφορά για να προβλέψουμε τις τιμές που θα ισχύσουν για φέτος», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Κόκκινος πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας», εξηγώντας ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τυποποιητικές εταιρείες, αλλά χωρίς να έχουν διατυπωθεί συγκεκριμένα νούμερα, αφού δεν υπάρχουν ακόμη και οι ποσότητες.
Πάντως, ο πρόεδρος του ΑΣ Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος εκτιμά ότι το αγουρέλαιο της περιοχής θα ξεκινήσει στα περσινά επίπεδα, των 3-3,10 ευρώ/κιλό. Ο ίδιος ελπίζει ότι θα διατηρηθεί στα επίπεδα αυτά για κάποιο διάστημα, χωρίς να… κατηφορίσει, όπως συνέβη την περσινή χρονιά. Οι παραγωγοί του συνεταιρισμού ξεκίνησαν από αυτή την εβδομάδα τη συγκομιδή της ελιάς.
Εως 3,50 ευρώ οι πρώτες κινήσεις στο Ηράκλειο
Παρά το όψιμο της χρονιάς, στη διαδικασία της συλλογής έχουν μπει και οι Κρητικοί, διατηρώντας παράλληλα την ελπίδα για μια βροχή που θα βελτιώσει τόσο την εικόνα όσο και τις αποδόσεις του ελαιοκάρπου. Παραδοσιακά, την αυλαία στην παραγωγή αγουρελαίου ανοίγουν οι βιοκαλλιεργητές, ωστόσο φέτος νωρίτερα έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή και αρκετοί συμβατικοί ελαιοκαλλιεργητές. Στο Ηράκλειο, την έναρξη σήμανε η περιοχή της Μεσσαράς για να πάρει σταδιακά τη σκυτάλη και ο υπόλοιπος νομός. Μέσα στην εβδομάδα, έγιναν οι πρώτες πράξεις από ιδιώτες, με την τιμή να κυμαίνεται από 3,30 έως 3,50 ευρώ το κιλό, επίπεδα αρκετά ικανοποιητικά, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη αντιπρόεδρο της Ενωσης Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών – Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.
Στην περιοχή των Χανίων όπου, επίσης, ξεκίνησε πρώιμα η συγκομιδή της κορωνέικης, κάποια ελαιουργεία, τα οποία έχουν συμπληρώσει ποσότητες βυτίου βρίσκονται πλέον στη φάση της διαπραγμάτευσης, ενώ άλλοι παίρνουν ποσότητες έναντι, με την τιμή του περσινού, μεταθέτοντας την εξόφληση για αργότερα. «Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι θα υπάρξει μία διαφορά τιμής μεταξύ του παλιού και του φρέσκου ελαιολάδου», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Νεκτάριος Παρασκάκης υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων. Ο ίδιος προσθέτει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι αναφορικά με τις τιμές με τις οποίες αγοράζει το περσινό ελαιόλαδο ο συνεταιρισμός, με αυτές να παραμένουν στα 2,40 ευρώ για το ΠΟΠ Κολυμβαρίου και στα 2,25 ευρώ για το έξτρα παρθένο, οξύτητας 0,3. Σχολιάζει, μάλιστα, ότι στο διάστημα της περασμένης χρονιάς οι χαμηλές τιμές έφεραν μια κινητικότητα στο εμπόριο, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά περίπου 30% οι πωλήσεις του συνεταιρισμού, ενώ λόγω και της αποκλιμάκωσης στο ράφι, αρκετοί καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Βιάστηκαν κάποιοι να συγκομίσουν στην Κρήτη
Σε ορισμένα ελαιόλαδα των Χανίων που αλέθονται αυτή την περίοδο, παρατηρούνται χαμηλές οξύτητες, όμως ο ανώριμος καρπός, σε συνδυασμό με την απουσία βροχής, αλλά και την πρώιμη συγκομιδή, αφήνουν μία ελαφρώς ξυλώδη γεύση, γεγονός που θεωρείται μειονέκτημα και μαρτυρά τη βιασύνη των παραγωγών να συγκομίσουν, έχοντας υποστεί τις συνέπειες της προηγούμενης χρονιάς.
Μεγάλοι έμποροι και τυποποιητές της περιοχής κάνουν λόγο για τιμές της τάξεως των 2,40-2,60 ευρώ στα πρώτα αγουρέλαια, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μικρής ανόδου, όταν «στρώσει» περισσότερο η ποιότητα. Από εκείνο το σημείο και μετά, πάντως, εκτιμούν ότι θα σταθεροποιηθούν πέριξ των 2,50 ευρώ το κιλό”.