Mε ανοδική τάση συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές στα Βαλέντσια που μονοπωλούν την αγορά, η οποία «διψάει» για πορτοκάλι, για την κάλυψη τόσο της αυξημένης εγχώριας ζήτησης όσο και των προορισμών του εξωτερικού. Οι τιμές στην αρχή της εβδομάδας είχαν φτάσει ήδη στα επίπεδα των 40 λεπτών το κιλό, ενώ η τιμή βάσης για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διαμορφωνόταν στα 35 λεπτά το κιλό.
Οι εμπορικές ροές είναι ιδιαίτερα αυξημένες και οι παραγωγοί διαθέτουν τις απαραίτητες ποσότητες, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τις αγορές, παρά το γεγονός ότι φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη κατά περίπου 20%, σύμφωνα με τον Χρήστο Αναγνωστάκο, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, Στέλιος Σαρρής, διαπιστώνει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά Ιταλών εμπόρων. «Κι άλλες χρονιές έπαιρναν από εδώ πορτοκάλια, αλλά φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένη η κινητικότητα», μας είπε χαρακτηριστικά.
«Περίπου 1.000 τόνοι “φεύγουν” κάθε μέρα», ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών (ΑΣΕΕ) Αμυκλών Σπάρτης, Δημήτρης Δημάκος, δίνοντας μία τάξη μεγέθους των εμπορικών ροών. Την ίδια στιγμή, η μεγάλη ζήτηση για επιτραπέζιο πορτοκάλι καθιστά μικρότερες τις ποσότητες που κατευθύνονται στη χυμοποίηση.
Η τιμή για τα πορτοκάλια που πάνε στον χυμό διαμορφώνεται στα 9 λεπτά το κιλό, με τις διεθνείς τιμές να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, τις οποίες ήδη ορισμένοι διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητο. «Θεωρώ ότι, παρά την αυξημένη ζήτηση για επιτραπέζιο, οι ποσότητες που θα διατεθούν στη χυμοποίηση θα μας επιτρέψουν να καλύψουμε τους πελάτες μας», σημείωσε ο κ. Δημάκος.
«Θα θυμόμαστε για χρόνια αυτήν τη σεζόν»
Ιδιαίτερα θετική εικόνα έχουν οι έμποροι πορτοκαλιών για τη φετινή παραγωγή Βαλέντσια στη Λακωνία. Οι πιο αισιόδοξοι μιλάνε για μία ξεχωριστή χρονιά που θα τη θυμούνται για πολύ και οι πιο συγκρατημένοι δηλώνουν ότι ο ακριβής απολογισμός θα γίνει μετά από δύο μήνες.
Ο Δημήτρης Μανιατάκος, έμπορος πορτοκαλιών δήλωσε πως «τα πορτοκάλια έχουν πάρει την ανηφόρα και δεν τα σταματάει τίποτα. Αυτήν τη στιγμή, τα καλά Βαλέντσια έχουν 40 λεπτά στο χωράφι, η ζήτηση στην εσωτερική αγορά είναι τετραπλάσια από άλλες χρονιές και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μία ξεχωριστή σεζόν, που θα τη θυμόμαστε για χρόνια».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τιμή των Βαλέντσια την περασμένη χρονιά κινήθηκε στα 20 λεπτά περίπου. Πιο συγκρατημένες ήταν οι δηλώσεις του εμπόρου και παραγωγού Παναγιώτη Φαρλέτα, που επεσήμανε ότι «η τιμή για τα Βαλέντσια κινείται μεταξύ 25 λεπτών και 40 λεπτών, ανάλογα με την ποιότητα. Καλό είναι να περιμένουμε τι θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα, για να μπορέσουμε να έχουμε μία πλήρη εικόνα. Τώρα, κάποιοι λένε ότι θα πάνε μέχρι και 50 λεπτά, αλλά αυτά είναι πολύ νωρίς ακόμα να τα συζητάμε. Θέλει υπομονή να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η χρονιά».
Γιώργος Αργυρίου – Μελίνα Ζιάγκου | ypaithros