“Επιδημιολογική έρευνα σε κατοίκους της Μεγαλόπολης”

Κύριε Περιφερειάρχη, από την θεσμοθέτηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου (Ε.Α.Π.) η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η πρώην Νομαρχία Αρκαδίας, ο Δήμος Μεγαλόπολης, οι πρώην Δήμοι του λεκανοπέδιου διαχειρίστηκαν πάνω από 60.000.000 ευρώ.

Μεγάλο μέρος από αυτούς τους πόρους σπαταλήθηκε σε έργα μικρά, αποσπασματικά ρουσφετολογικά, ενώ ένα επίσης μεγάλο ποσό πήγε σε έργα που έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από άλλους φορείς(π.χ. Εθνικοί δρόμοι από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων).

Τα διαθέσιμα  κεφάλαια του Ε.Α.Π. ήταν κατατεθειμένα στις τράπεζες  με το ευτελές επιτόκιο του 0.30%, όταν τα τρέχοντα επιτόκια ήταν 8% και 10%. Αυτό είχε ως συνέπεια να χαθούν τόκοι πάνω από 5.000.000 ευρώ. Μετά από παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και σχετική ερώτησή μας, από τις αρχές του 2013 το επιτόκιο αναπροσαρμόστηκε στο 5,5%. Το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει έντονη διαμάχη μεταξύ Δήμου Μεγαλόπολης και Περιφέρειας για το ποιος θα διαχειριστεί τα χρήματα του λιγνιτόσημου.
Ενώ σπαταλούνται τεράστια ποσά δεξιά και αριστερά, εσείς  αρνείστε τη διάθεση ενός μικρού ποσού 150 με 200 χιλιάδες ευρώ για να γίνει επιδημιολογική έρευνα στους εργαζόμενους και τους κατοίκους του Λεκανοπέδιου της Μεγαλόπολης όπως επανειλημμένα σας έχουμε ζητήσει οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων πρέπει να γίνεται ανά  τακτά διαστήματα για να υπάρχουν συγκρίσιμα και ασφαλή συμπεράσματα. Τα πορίσματα από την μοναδική έρευνα που έγινε πριν από χρόνια από το ΕΛΥΝΙΑΕ έμειναν αναξιοποίητα  αφού δεν ακολούθησε νεότερη έρευνα και δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία.

Επανερχόμαστε και σας ρωτάμε, πέρα από την ιδιότητα του Περιφερειάρχη και με την ιδιότητα του προέδρου της επιτροπής παρακολούθησης  του ειδικού αναπτυξιακού πόρου (Λιγνιτόσημου).

•Θα διαθέσετε το αναγκαίο ποσό για μια αξιόπιστη επιστημονική επιδημιολογική έρευνα στους εργαζόμενους και στους κατοίκους στο ευρύ πεδίο της Μεγαλόπολης;

•Πότε θα ενημερώσετε το Περιφερειακό Συμβούλιο για το ακριβές ποσό που χάθηκε από το ευτελές επιτόκιο του 0.30%;

•Ποιοί έκαναν αυτή την επιζήμια διαχείριση και πια η ευθύνη του καθενός;
   
Ο ΕΠΕΡΩΤΩΝ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΥΡΓΑΡΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ