ον ερχόμενο Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί το μάστερ πλαν της κυβέρνησης για τις δράσεις μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή των περιοχών της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας και θα δοθεί για διαβούλευση στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να υπάρξει συνδιαμόρφωση ως προς το τελικό πρακτέο.
Αυτό γνωστοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς απόψε Τρίτη, στην κοινή συνέντευξη που έδωσε στην Τρίπολη με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, μετά την επίσκεψή του στο Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τις συναντήσεις του, με εργαζόμενους σε αυτό, αλλά και με το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης.
Οσον αφορά την υλοποίηση του μάστερ πλαν, για φέτος η κυβέρνηση θα διαθέσει για τη Μεγαλόπολη περί τα 25 εκ. ευρώ που οφείλει η ΔΕΗ στην περιοχή, ενώ προβλέπεται επίσης και συνολική πίστωση 60 εκ από το Πράσινο Ταμείο για τη Μεγαλόπολη και την Δυτική Μακεδονία. Από το 2021 θα λειτουργήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Ανάπτυξης από το οποίο δίνεται η δυνατότητα να διατεθούν και για τις δύο πιο πάνω περιοχές από 3,7 μέχρι 4,4 δισ. ευρώ, εφόσον υπάρχουν έτοιμα πρότζεκτ:
“Υπάρχουν ιδέες από την κυβέρνηση, όμως θέλουμε κι αυτές των τοπικών κοινωνιών” σημείωσε ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας την συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα -και του ομολόγου του της Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη- στη συντονιστική επιτροπή που έχει συσταθεί, στο πλαίσιο της Διυπουργικής, με σκοπό την εκπόνηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή του Δήμου Μεγαλόπολης και τις πιο πάνω Περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας.
Παρουσία και του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Βλάση, ο Γ. Θωμάς επανέλαβε ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης ο σχεδιασμός της μεταλιγνιτικής εποχής να γίνει μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς -όπως τόνισε- είναι σημαντικό η τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια.
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την μακροχρόνια διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων στο Λιγνιτικό Κέντρο της Μεγαλόπολης, σημείωσε ωστόσο παράλληλα ότι “η αγωνία μας είναι να διασφαλιστούν και οι θέσεις που έμμεσα έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή από τη λειτουργία της ΔΕΗ”.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Μεγαλόπολη παραμένει ως ενεργειακό κέντρο και κατά την μεταλιγνιτική εποχή:
“Ηδη λειτουργεί η μονάδα φυσικού αερίου και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει στη μέγιστη απόδοσή της, στα 811 MW. Τις επόμενες εβδομάδες, εξ άλλου, θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με το ΚΥΤ Κορίνθου. Επομένως παραμένει ενεργειακό κέντρο η Μεγαλόπολη, καθώς θα τροφοδοτεί με ενέργεια μέχρι και την Κρήτη, ενώ θα λειτουργεί και ως ενεργειακός κόμβος για τη δυτική Ελλάδα μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς η ΔΕΗ μελετά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα λιγνιτικά πεδία, σχέδιο το οποίο στηρίζουμε στην κυβέρνηση”.
Οπως σημείωσε, εξ άλλου, ο υφυπουργός, μελετώνται και νέες δραστηριότητες, ως προς το θέμα της βιομηχανίας, καθώς -όπως είπε- “χωρίς βιομηχανία η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει”, προσθέτοντας ότι αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να υπάρχει και ένα κομμάτι βιομηχανικής παραγωγής στην επιδιωκόμενη πράσινη ανάπτυξη.
Π. ΝΙΚΑΣ: ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ
“Ολοι κατανοούμε την αγωνία των κατοίκων της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς κλείνουν μονάδες που έχουν δώσει ψωμί και δουλειά. Γίνεται αγώνας και μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρξει κραδασμός στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή” είχε σημειώσει νωρίτερα από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
Ο περιφερειάρχης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον υφυπουργό για τη σημερινή του ολοήμερη επίσκεψη και τις επαφές που είχε με την κοινωνία της Μεγαλόπολης, αλλά και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για το ενδιαφέρον τους προς την όσο το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση της περιοχής της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή:
“Με την κοινή προσπάθεια κυβέρνησης, Περιφέρειας, Δήμου Μεγαλόπολης και των τοπικών φορέων θα τα καταφέρουμε να μην υποστεί κραδασμό η περιοχή αυτή από τη μετάβασή της στη νέα εποχή” σημείωσε ο περιφερειάρχης, επαναλαμβάνοντας ότι η Περιφέρεια διαθέτει χρηματοδοτικά εργαλεία για να συνεισφέρει στην επίτευξη αυτού του σκοπού -όπως τα 25 εκ ευρώ που οφείλει η ΔΕΗ από το λιγνιτόσημο, καθώς επίσης και πιστώσεις από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι ήδη η περιφερειακή αρχή έχει μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις απόψεις της, όπως και τις απόψεις του Δήμου Μεγαλόπολης, αναφορικά με τον σχεδιασμό που θα πρέπει να υπάρξει.
Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας υπενθύμισε ότι όσον αφορά το φυσικό αέριο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει δεσμεύσει περί τα 20 εκ ευρώ, προκειμένου να συνδράμει στις απαιτούμενες μελέτες που θα φέρουν -όπως είπε- “το αγαθό αυτό στα σπίτια της Μεγαλόπολης και της Τρίπολης αρχικά και στη συνέχεια και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας”.
Κ. ΒΛΑΣΗΣ: ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ
Σε παρέμβασή του, τέλος, ο Αρκάς υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης στάθηκε στην ευαισθησία του υπουργείου, αλλά και της κυβέρνησης εν γένει, απέναντι στη Μεγαλόπολη που καταδεικνύεται, όπως είπε, τόσο από την επιθυμία της για διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, όσο και από την προσπάθειά της να διασφαλίσει κονδύλια για δράσεις που θα συμβάλουν στην ομαλή μετάβαση σε μια νέα εποχή.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει η Μεγαλόπολη -και κατά την μεταλιγνιτική περίοδο- να παραμείνει το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας, όπως επίσης και ότι δρομολογείται η μακροχρόνια διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο.
Καταλήγοντας, κάλεσε τους πολίτες της Μεγαλόπολης “να κάνουν στην άκρη τις φωνές του λαϊκισμού” και να υποβάλουν προτάσεις, πάνω στις δράσεις που θα καταστήσουν την πόλη και την περιοχή τους πρότυπο ανάπτυξης στη μεταλιγνιτική εποχή, “στην οποία ήδη έχουμε μεταβεί” όπως τόνισε.