Μιλώντας από το βήμα της Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ανήγγειλε ότι στα τέλη του έτους, θα καταβληθεί στους δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους
των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και η εξισωτική αποζημίωση του 2014 ενώ μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2013.
Ο υπουργός επισήμανε ότι «η χώρα μας έχει πληρώσει πανάκριβα την οξύτητα και τη στείρα αντιπαράθεση και ότι η ομοψυχία και η συναίνεση αποτελούν προϋπόθεση για να βγούμε με όσο το δυνατόν λιγότερες «πληγές» από τον εφιάλτη που ταλανίζει το λαό μας».
Στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για τις αναπτυξιακές προοπτικές που διαγράφονται για τη χώρα και την ελληνική γεωργία, ο κ. Καρασμάνης τόνισε ότι «όραμα και κοινός μας στόχος η ανάπτυξη της υπαίθρου και μέσω αυτής η ανάπτυξη της χώρας» και πρόσθεσε: «Η ελληνική γεωργία απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να παράγει ποσοτικά και ποιοτικά άξια προϊόντα. Ο τομέας έχει παρόν και μέλλον».
Αναλύοντας τα βασικότερα σημεία της νέας ΚΑΠ, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1/1/2015 και του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
1. Το σύνολο των ενισχύσεων που θα εισπράξουν οι αγρότες με τη νέα ΚΑΠ ανέρχεται στα 20 δις ευρώ ως το 2019.
2. Αυξάνεται το ποσό των ενισχύσεων για την κτηνοτροφία η οποία απορροφά πλέον το 25%, των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ, ενώ μέχρι σήμερα το μερίδιό της ήταν κάτω από 19%.
3. Όσοι από το 2015 και μετά επιθυμούν να ασκήσουν για πρώτη φορά το αγροτικό επάγγελμα, θα έχουν έξτρα πριμ με κονδύλια από το εθνικό απόθεμα, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ.
4. Οι νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών θα εισπράττουν «bonus» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων για μια πενταετία πέραν της βασικής τους ενίσχυσης.
5. Ξεκινά εντός του 2015 το νέο πρόγραμμα «πρώτης εγκατάστασης» για την είσοδο νέων αγροτών στη γεωργία – κτηνοτροφία. Το σύνολο των πόρων που θα διαθετούν για το σκοπό αυτό ως το 2020, φτάνει στα 240 εκ. ευρώ και θα καλύψει την πριμοδότηση 16.000 νέων αγροτών..
6. Μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, 2014-2020 θα διατεθούν πόροι ύψους 6 δις. ευρώ.
7. Προγραμματίζεται η αξιοποίηση 466 εκ ευρώ για την υλοποίηση 7.500 νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων με 340 νέες επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 254 εκ ευρώ.
8. Στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014-2020, αξιοποιούμε κοινοτικά κονδύλια 388 εκ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από την τρέχουσα περίοδο 2007-2013, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την απασχόληση με νέες επενδύσεις στη μεταποίηση, στις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και στον Αλιευτικό Τουρισμό.
9. Κρατάμε ανοιχτό το μείζον πρόβλημα από το ρωσικό εμπάργκο και δεν επαναπαυόμαστε στα έκτακτα μέτρα της Κομισιόν. Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών μας. Έστειλα ήδη στον αρμόδιο Επίτροπο φάκελο στοιχείων, με το αίτημα αποζημίωσης των παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών για την κατάρρευση των τιμών.
Δίνοντας το στίγμα των νέων προκλήσεων που φέρνουν οι αλλαγές της νέας ΚΑΠ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι, «θα πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι, πολιτεία, αγρότες, οργανώσεις, συλλογικοί φορείς, στα νέα δεδομένα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας, να αμβλύνουμε τις παθογένειες και τα μειονεκτήματά μας και να είστε βέβαιοι ότι μπορούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, τόνισε πως, παρότι «δεν το δημιουργήσαμε εμείς, αλλά το βρήκαμε, εντούτοις δεν το κρύψαμε κάτω από το χαλί και το βγάλαμε στο φως». Πρόσθεσε δε, ότι σε συνεργασία με τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον αναπληρωτή Υπουργό, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «αντιμετωπίζουμε το θέμα σταδιακά για καλύτερη χρήση των βοσκοτόπων».
Για τον καταρροϊκό πυρετό ο κ. Καρασμάνης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι με απόφασή του αυξάνεται το ποσό των αποζημιώσεων με 6,5 εκατ. ευρώ επιπλέον πέραν των 4,9 εκατ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν το προηγούμενο διάστημα για τους κτηνοτρόφους που είχαν απώλειες στο ζωϊκό τους κεφάλαιο λόγω της νόσου.
Προανήγγειλε ακόμη διαρθρωτικές αλλαγές τόσο στον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ όσο και στην ενίσχυση των πόρων του από τον δεύτερο πυλώνα και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίες θα συνδυαστούν με ριζικές αλλαγές στον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων.
«Ο κόσμος της υπαίθρου, κατέληξε ο Γιώργος Καρασμάνης, μπαίνει σε μια χρονιά με περισσότερη σιγουριά. Με καθημερινό διάλογο με οργανώσεις και φορείς, κάνουμε συνεχώς βήματα επίλυσης των προβλημάτων σε όλους τους τομείς. Οι προσπάθειες των τελευταίων μηνών πιάνουν τόπο.
Αυτή η Κυβέρνηση ¨θέλει και προσπαθεί¨. Γι’ αυτό και δικαιούται της εμπιστοσύνης όλων μας».