Επίσκεψη στην Κόρινθο πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντάς προκειμένου να μετάσχει σε σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕ Κορινθίας.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι Βουλευτές Κορινθίας, Χρ. Δήμας, Νικ. Ταγαράς και Κ. Κόλλιας, ο Περιφερειάρχης, κ. Παν, Νίκας, η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αθηνά Κόρκα, ο αντιπεριφεριάρχης Λακωνίας, Νίκων Τζινιέρης, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Αγροτικών, κ. Στάθης Αναστασόπουλος, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δημ Βυτινιώτης και Πρόνοιας Χάρης Γκιόλης και οι Δήμαρχοι του Νομού. Έγινε συζήτηση για τα αρδευτικά έργα της περιοχής και για τα προβλήματα που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το φράγμα του Ασωπού τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση, όπως είπε, προχώρησε στην προκήρυξη της μελέτης και για τα δίκτυα, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, με στόχο να υπάρχει ένα λειτουργικό έργο για τους αγρότες μας και η πράξη αυτή, όπως επισήμανε, αποτελεί απόδειξη-και για τους πιο δύσπιστους- ότι το έργο του Ασωπού θα ολοκληρωθεί. Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι το ΥΠΑΑΤ, μέσω του ΓΓ Δημ. Παπαγιαννίδη παρακολουθεί στενά την εκτέλεση των έργων στο Φράγμα.
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις της 21ης Αυγούστου, είπε ότι αναμένονται τα πορίσματα από τις αυτοψίες των γεωπόνων για να πληρωθούν άμεσα, όσες από τις καταστροφές εντάσσονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές από καύσωνες που δεν εντάσσονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, τόνισε ότι αναζητείται τρόπος για να αποζημιωθούν.
Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι από τον Ιανουάριο του 2021 έχουν καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες περί τα 500 εκατ. ευρώ και από αυτά μόνο τα μισά αποτελούν εισφορές των αγροτών. Σημείωσε ότι ακόμη και τον Ιανουάριο να καταβληθούν οι αποζημιώσεις θα έχουν δοθεί στους αγρότες σε ένα διάστημα πέντε μηνών, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση κατέβαλε αποζημιώσεις σε 18 μήνες. Επανέλαβε ότι το ΥΠΑΑΤ θα στηρίξει κι εφέτος τους παραγωγούς σταφίδας αν και τα προγράμματα deminimis δεν είναι απεριόριστα. Κάλεσε δε τους παραγωγούς να επαναπροσδιορίσουν τους τρόπους τυποποίησης και προώθησης του προϊόντος.
Καταλήγοντας ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον πρωτογενή τομέα γιατί τον αντιμετωπίζει ως πυλώνα της οικονομίας αλλά και διότι μέσω αυτού μπορεί να αντιμετωπισθεί ο επισιτιστικός κίνδυνος.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρ. Δήμας ευχαρίστησε τον ΥπΑΑΤ για την άμεση αντίδραση του Υπουργείου με στόχο τη στήριξη των αγροτών καθώς αυτοί βιώνουν πρώτοι και πιο έντονα, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποζημίωση όλων των αγροτών που έχουν πληγεί.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Νικ. Ταγαράς ευχαρίστησε τον ΥπΑΑΤ για την ταχύτητα με την οποία έδρασαν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης.
Ο βουλευτής, κ. Κ. Κόλλιας σημείωσε ότι η παρουσία του ΥπΑΑΤ στην περιοχή δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του ιδίου του υπουργού για τους αγρότες της περιοχής και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν και οι καταστροφές που δεν εντάσσονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Όλοι οι βουλευτές επισήμαναν ότι η προκήρυξη της μελέτης των δικτύων του φράγματος Ασωπού, αποτελεί τη σημαντικότερη απόδειξη ότι η κατασκευή του φράγματος θα ολοκληρωθεί άμεσα.
Στη συνέχεια σε εκδήλωση που έγινε στο Κιάτο ο κ. Γεωργαντάς έκανε εκτενή αναφορά στο σύνολο της αγροτικής πολιτικής και της αναπτυξιακής πορείας και προοπτικής και των μεταρρυθμίσεων και έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί από το ΥΠΑΑΤ.