Από το Τμήμα Κτηνιατρικής Αρκαδίας ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρ. απόφασης 258/10554/30-1-2017) καθίσταται υποχρεωτική σε όλη την επικράτεια η διατήρηση των πουλερικών οικόσιτων και συστηματικών εκμεταλλεύσεων αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους.
Έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί στην Αρκαδία ένα κρούσμα γρίπης των πτηνών σε συστηματική εκμετάλλευση ορνίθων αυγοπαραγωγής στην περιοχή Μηλιάς και δύο σε οικόσιτα πουλερικά στη Νεστάνη, στις οποίες λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Επίσης ο ιός της γρίπης ανιχνεύτηκε σε άγρια πτηνά από τις περιοχές Μηλιάς και Τάκας του Δήμου Τρίπολης και Μουστού του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.
Υπενθυμίζουμε ότι η γρίπη των πτηνών είναι μεταδοτική νόσος των πτηνών που προκαλείται από τον τύπο Α του ιού της γρίπης. Όλα τα είδη πτηνών μπορεί να προσβληθούν από τη νόσο, ωστόσο πιο ευαίσθητα είναι τα πουλερικά (όρνιθες, γαλοπούλες κλπ). Τα άγρια πτηνά και κυρίως τα υδρόβια (αγριόπαπιες, αγριόχηνες, κύκνοι κ.λ.π.) και τα γλαρόμορφα φιλοξενούν και απεκκρίνουν τους ιούς της γρίπης τύπου Α χωρίς τις περισσότερες φορές να νοσούν.
Από τα έως σήμερα δεδομένα είναι γνωστό ότι η νόσος αφορά αποκλειστικά τα πτηνά και δεν μολύνεται ο άνθρωπος.
Για την αποφυγή μόλυνσής τους θα πρέπει τα πουλερικά (κότες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, ορτύκια, περιστέρια, φασιανοί, πέρδικες, στρουθοκαμήλους κλπ. που εκτρέφονται ή κρατούνται σε αιχμαλωσία):
– υποχρεωτικά να κρατούνται σε κλειστούς χώρους
-τα ανοίγματα των κοτετσιών επιβάλλεται να καλύπτονται με σίτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με τα άγρια πτηνά
– να μην εκτρέφονται πάπιες και χήνες μαζί με άλλα είδη πουλερικών. Οι πάπιες και οι χήνες επιβάλλεται να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.
Επίσης συνιστάται στους ιδιοκτήτες των πουλερικών :
Μόνο τα απολύτως απαραίτητα άτομα να μετακινούνται προς το κοτέτσι. Αν είναι δυνατόν πάντα το ίδιο άτομο να φροντίζει τα πουλερικά.
– Για την είσοδό τους στο κοτέτσι να αλλάζουν ρούχα και υποδήματα.
– Να καθαρίζουν καλά το χώρο γύρω από το κοτέτσι, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι ή άλλα υλικά που θα προσελκύουν άγρια πτηνά.
Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από δεξαμενή νερού εκτεθειμένη στο περιβάλλον και στα άγρια πτηνά.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες πουλερικών που βρίσκονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την περιοχή που εκδηλώθηκε το κρούσμα, δηλαδή των περιοχών Μηλιάς, Σκοπής, Λουκά, Νεστάνης, Κάψια, Σιμιάδων, Αγίου Κωνσταντίνου, Ζευγολατιού, Πελάγους, Μερκοβουνίου, Περθωρίου και Τρίπολης, καθώς και όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από την Τάκα και τους υδροβιότοπους του Μουστού και της Λίμνης Λάδωνα.
Η γρίπη των πτηνών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και σε οποιαδήποτε υποψία του, δηλαδή σε περιπτώσεις που παρατηρηθεί αυξημένη νοσηρότητα ή θνησιμότητα πουλερικών, να ενημερώνεται άμεσα η κτηνιατρική υπηρεσία.
Τηλέφωνα Τμήματος Κτηνιατρικής Αρκαδίας : 2710222520
3 κρούσματα της γρίπης πτηνών στην Αρκαδία
Προηγούμενο