Για το θάνατο μιας 35χρονης γυναίκας, μητέρας ενός 12χρονου αγοριού, κατηγορούνται 22 νοσοκομειακοί γιατροί και ένας ιδιώτης οι οποίοι κάθισαν χθες κατηγορούμενοι στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι γιατροί (οι 7 του Νοσοκομείου Καλαμάτας) θα την είχαν σώσει αν έκαναν μια απλή γαστροσκόπηση.
Η γυναίκα είχε βάλει δαχτυλίδι στο στομάχι για να αδυνατίσει, αλλά το έβγαλε και ο ιδιώτης γιατρός που έκανε την επέμβαση στην Αθήνα επέλεξε αντί για νέο δαχτυλίδι να προχωρήσει σε γαστρικό μανίκι (γαστρικό sleeve). Δηλαδή, “έκοψε το στομάχι της”, αλλά μετά άρχισε να έχει ζαλάδες, εμετούς και πόνους. Ο γιατρός της είπε να μην ανησυχεί και δεν την εξέτασε αν και είχε ιατρείο και στην Καλαμάτα και ερχόταν συχνά στην πόλη. Η επέμβαση έγινε το Μάιο του 2008 και μέχρι τον Ιούλιο που νοσηλεύτηκε για πρώτη φορά στη Β’ Παθολογική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, συνέχιζε να υποφέρει από τα ίδια συμπτώματα. Η γυναίκα είχε επιβαρυμένη υγεία γιατί από 13 ετών αντιμετώπιζε κάποια θέματα και είχε χρειαστεί να κάνει και χειρουργεία. Κάτι που όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, κανένας από τους 23 γιατρούς δεν το πήρε στα σοβαρά.
Μετά το εξιτήριο από το Νοσοκομείο Καλαμάτας -όπου χρειάστηκε να νοσηλευτεί ξανά στην Α’ Παθολογική Κλινική- ακολούθησαν νοσηλείες σε διάφορα άλλα νοσοκομεία των Αθηνών. Η κατάστασή της χειροτέρεψε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, όσο νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και χρειάστηκε να μεταφερθεί στην εντατική του Σισμανόγλειου. Ομως είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος και η ασθενής δεν άντεξε και πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου 2008 από «πολυοργανική ανεπάρκεια σηπτικής καταπληξίας η οποία συνδέεται με τις μετεγχειρητικές επιπλοκές της sleeve γαστρεκτομής». Ο θάνατός της, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οφείλεται στο ότι δεν έγινε από κανένα γιατρό γαστροσκόπηση ώστε να φανεί το μέγεθος του προβλήματος. Ενώ στην εντατική του Σισμανόγλειου όπου εισήχθη στις 4 Δεκεμβρίου, οι γιατροί κατηγορούνται ότι δεν επενέβησαν έγκαιρα με μια επέμβαση που θα σταματούσε την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασής της.
Να σημειωθεί ότι η υγεία της 35χρονης γυναίκας επιβαρύνθηκε κατά πολύ όταν νοσηλεύτηκε με πνευμονία το Σεπτέμβριο στην 7η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου “Σωτηρία”, στην Αθήνα.
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα ενώ χθες κατέθεσαν ως μάρτυρες οι γονείς της 35χρονης γυναίκας.
ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Όπως αναφέρει η Ελευθερία, η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι 23 γιατροί είναι για ανθρωποκτονία από αμέλεια τελεσθείσα διά ενέργειας αλλά και ιατρικών παραλείψεων. Μεταξύ των κατηγορουμένων -εκτός του ιδιώτη γιατρού που έκανε στην Αθήνα τη sleeve γαστρεκτομή- είναι επίσης: ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, η επιμελήτρια της ίδιας κλινικής και μια γιατρός της Κλινικής. Κατηγορούνται ότι παρέλειψαν να κάνουν γαστροσκόπηση παρά του ότι είχαν ενημερωθεί για το ιατρικό ιστορικό της και για την πρόσφατη υποβολή της σε sleeve γαστρεκτομή, αλλά και για τους έντονους πόνους και τις εμετικές λιποθυμικές τάσεις, συμβάλλοντας καίρια στον θάνατό της. Η διευθύντρια της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και δύο ακόμα γιατροί της ίδιας κλινικής, με την ίδια κατηγορία. Επίσης, τρεις γιατροί του Ιπποκράτειου οι οποίοι στις 5 Νοεμβρίου 2008 προχώρησαν στην τοποθέτηση γαστροοισοφαγικού στεντ και στις 7 του ίδιου μήνα σε αφαίρεσή του επειδή μετακινήθηκε. Τοποθέτησαν νέο στις 10 του ίδιου μήνα παραβλέποντας -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- το επιβαρυμένο ιστορικό της ασθενούς. Επιπλέον η γυναίκα παρέμεινε νοσηλευόμενη υπό την εποπτεία τους και στο διάστημα νοσηλείας της κατηγορούνται ότι παρέλειψαν να κάνουν γαστροσκόπηση, αλλά έκριναν εσφαλμένα ότι πρέπει να υποβληθεί σε συμπληρωματική επέμβαση – γαστρεκτομή για αποκατάσταση του πεπτικού σωλήνα και τοποθέτηση νηστιδικού καθετήρα εντερικής σίτισης. Μετά την επέμβαση αυτή χειροτέρεψε και χρειάστηκε να μεταφερθεί στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου για την μετεγχειρητική της παρακολούθηση.
Ακόμη κατηγορούνται η επιμελήτρια Β’ και ο επιμελητής Α’ της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Σωτηρία” και 11 γιατροί εντατικολόγοι της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης του Σισμανόγλειου γιατί από αμέλειά τους «δεν επενέβησαν εγκαίρως προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επέμβαση που έχρηζε λόγω εμφάνισης επικοινωνίας μεταξύ του βρόγχου του αριστερού πνεύμονα και της περιτοναϊκής κοιλότητας, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ήδη βεβαρυμένη κατάστασή της».
Νικολέττα Κολυβάρη