“Πάγο” στο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως αναφέρει το Βήμα, Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γιάννη Τσιρώνη, το υπουργείο,
απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υποστηρίζει ότι το έργο δεν συνάδει με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Για το αν μια τέτοια σύμβαση είναι ή όχι συμφέρουσα για το Δημόσιο, ο κ. Τσιρώνης τόνισε σήμερα, Δευτέρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορούμε να “αλυσοδέσουμε” μια περιοχή σε μια πανάκριβη σύμβαση για 28 χρόνια. Οπως επεσήμανε ο ίδιος, στη συγκεκριμένη σύμβαση «οι χωροθετήσεις είναι κεντροβαρείς, δεν προβλέπει in situ στο δήμο διαλογή των βιοαποβλήτων του, δεν προβλέπει πού θα πηγαίνουν τα προδιαλεγμένα, τα κατευθύνει όλα στις κεντρικές δομές». Επιπλέον, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει αναθεωρηθεί όπως απαιτείται το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) της Πελοποννήσου – δεν το συνέταξε ο ΦΟΣΦΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων).
Γενικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τη Ρουμάνα επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ κ. Κορίνα Κρέτσου, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα με το είδος της επένδυσης στα έργα διαχείρισης αποβλήτων, δηλαδή εάν θα προχωρήσουν με ΣΔΙΤ ή όχι, αλλά με το εάν οι συμβάσεις είναι στην κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος. Σχετικά με το νέο ΕΣΔΑ, επειδή έχει κατηγορηθεί ότι στο νέο σχεδιασμό υπάρχουν ζητήματα διαδικαστικού και νομικού περιεχομένου, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι ο νόμος 4042/2012 δεν προέβλεπε τη νομική μορφή που θα έχει, η οποία θα καθοριστεί με νέα ρύθμιση”.
Ακόμα, αναφέρεται ότι: “Οσον αφορά τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές (σ.σ. η Ελλάδα έχει καταδικαστεί σε εφάπαξ πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για την αδυναμία της να κλείσει και να αποκαταστήσει τις παράνομες χωματερές και επιπλέον 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο μέχρι την οριστική της συμμόρφωση), ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι το πρόστιμο του τρέχοντος εξαμήνου μειώθηκε σε 10,4 εκατ. ευρώ και πρέπει να καταβληθεί μέσα στις επόμενες 45 ημέρες. Αυτή τη στιγμή παραμένουν ενεργοί 49 Χώροι Ανεξέλεγκτης Ταφής Απορριμμάτων. Αλλοι 161 είναι ανενεργοί προς αποκατάσταση”.