Γρηγοράκος: Φθαρμένο και παθογενές το κομματικό σύστημα

Για την έκβαση της κάλπης της 20ης Σεπτεμβρίου
Η κάλπη της προηγούμενη Κυριακής επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Κυβέρνησαν επί επτά μήνες με πολλά λάθη αλλά ο κύριος Τσίπρας παρέμεινε κυρίαρχος.

Αυτό έγινε γιατί υπήρξαν μεγάλες ανακατατάξεις, γιατί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει ένα φθαρμένο, αποστεωμένο και παθογενές κομματικό σύστημα.

Για το τρίτο μνημόνιο, την εφαρμογή του και την στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Δεν είναι ευχάριστος ο πολιτικός περίπατος. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Ήδη από σήμερα η κοινωνία αρχίζει να βλέπει ότι πλήττεται. Πλήττονται όλα τα κοινωνικά στρώματα και ιδιαίτερα τα ασθενέστερα. Το ερώτημα που γεννιέται είναι το εξής: τι αντοχή θα έχει αυτή η κυβέρνηση; Αυτό είναι ένα καίριο ζήτημα. Βλέπουμε παραδείγματος χάριν τον κύριο Δρίτσα να έχει ενστάσεις για το ΤΑΥΠΕΔ και το λιμάνι του Πειραιά. Άρα τίθεται θέμα φερεγγυότητας και αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Αυτά θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που έχει υπογράψει. Θέλει δουλειά αυτό.

Για την στάση που θα κρατήσει στη Βουλή η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Εμείς έχουμε πει από τον Ιανουάριο ότι όλα θα τα κάνουμε εκτός από μειώσεις μισθών και συντάξεων. Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα από τα μέτρα που πήραμε. Εμείς, σαν Δημοκρατική Συμπαράταξη, καλούμαστε να ενδυναμώσουμε περαιτέρω το επιχείρημα μας, την προσπάθειά μας. Θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι εμείς είμαστε σωστοί και οι άλλοι είναι λάθος. Όχι, αυτό είναι λάθος. Ο ελληνικός λαός δεν περιμένει από εμάς κάτι τέτοιο, περιμένει άλλα πράγματα. Περιμένει από εμάς να υποδείξουμε σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ένα διαφορετικό ήθος.
Σε ότι αφορά τους αγρότες εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε, είμαστε ξεκάθαροι και το είπε η Πρόεδρος μας κατ’ επανάληψη και προεκλογικά. Το ασφαλιστικό και την φορολογία των αγροτών ήταν και αυτή μια αιτία που πήγαμε σε εκλογές.

Για την σκληρή πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι αγρότες
Αν περάσουν τα μέτρα του μνημονίου, σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχει αγροτικό εισόδημα. Η αύξηση από το 13% στο 26% θα οδηγήσει σε πρωτόγνωρα αποτελέσματα. Πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος. Όλοι πρέπει να πληρώσουν. Αλλά πρέπει να πληρώσουν όλοι ανάλογα με αυτά που παράγουν και με αυτά που έχουν. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή, ειδικά για τους αγρότες. Στο χωριό μου – ένα μικρό ορεινό χωριό του νομού Λακωνίας – κανείς δεν παράγει πάνω από 5.000-6.000 ευρώ το χρόνο. Και καλείται τώρα ο αγρότης να πληρώσει 2.800 – 3.000 το χρόνο για τον ΟΓΑ. Όπως καταλαβαίνετε, κανείς δεν πρόκειται να πληρώσει γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια αναλογική προσφορά στο ασφαλιστικό σύστημα σύμφωνα με αυτά που παράγει ο κάθε ένας. Πρέπει να δούμε τι παράγει η συγκεκριμένη αγροτική περιοχή, ποια είναι τα έσοδα, ποια είναι τα έξοδα, τα ασφαλιστικά, κλπ. Εγώ είμαι υπέρ της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να ισχύει για όλους, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών. Αλλά πρέπει να φορολογήσεις εκεί που υπάρχει εισόδημα. Αν δεν υπάρχει εισόδημα, τι να φορολογήσεις; Αυτό το λάθος κάνουμε εμείς. Βάζουμε οριζόντια μέτρα και μετά βρισκόμαστε προ απροόπτου και δεν μπορούμε να βρούμε τα λεφτά.  

Για την δυνατότητα υιοθέτησης ισοδύναμων μέτρων
Εγώ θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει για το καλό της χώρας. Θα αντέξει όμως η κυβέρνηση; Εγώ τα προηγούμενα μνημόνια τα ψήφισα με πολύ μεγάλο κόπο, με πολύ μεγάλο βάρος. Άρα θα το αντέξουν αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει πράξη τα εφαρμοστικά μέτρα; Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν κάνει κάτι διαφορετικό, τους εφαρμοστικούς νόμους δεν θα τους περάσει. Θα πρέπει να φέρει κάποια ισοδύναμα γιατί τα έχουν περάσει όλα στο πόδι.

Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη