Για τη σύσκεψη με θέμα «Πορεία και μέλλον του ΤΕΙ Σπάρτης» που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, παρόντων όλων των φορέων – εκπροσώπων του νομού μίλησε στον αέρα του FLY η αντιπεριφερειάρχης, κυρία Ντία Τζανετέα.
Υπενθυμίζουμε ότι λόγω … εξορθολογισμού των δαπανών, καταργήθηκε η υποχρεωτική παρακολούθηση και αντικαταστάθηκε από μη υποχρεωτικές ασκήσεις πράξης. Ειδικότερα, από τις 70 ώρες εργαστηρίων, στο εξής θα μείνουν μόλις 18! Ελλείψεις παρουσιάζονται και σε διδακτικό προσωπικό (3 μόνιμοι καθηγητές) στο ΤΕΙ Σπάρτης του Κλαδά, γεγονός που δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα για το ΤΕΙ και προκαλεί ανησυχία για μελλοντική απαξίωση και λουκέτο.
Ακούστε εδώ τι δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας στον FLY
{youtube}Sv4z3gjyFH4{/youtube}
Ακολουθεί το ψήφισμα των λακωνικών φορέων προς τον πρόεδρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου, κο. Βελισσαρίου Δημήτριο
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Με αφορμή την δημοσίευση μέσα στη θερινή περίοδο, του συνοπτικού πίνακα μαθημάτων του νέου Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Πελοποννήσου, με έδρα την Σπάρτη, όπου καταγράφεται μία μεγάλης κλίμακας κατάργηση / υποβάθμιση των εργαστηριακών μαθημάτων, σε σχέση με το τρέχον Π.Σ., πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015 στο Διοικητήριο Σπάρτης, ευρεία σύσκεψη αρχών και φορέων της Λακωνίας, προκειμένου να αξιολογήσουν τις πιθανές επιπτώσεις από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, που κατά κοινή εκτίμηση υποβαθμίζει το εκπαιδευτικό έργο και την ανταγωνιστικότητα του Τμήματος, και έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ως άνω Π.Σ., συντελείται μεγάλης κλίμακας αντικατάσταση των ωρών εργαστηριακής άσκησης των σπουδαστών με μία μορφή εκπαίδευσης, η οποία καλείται «Άσκηση Πράξης» η οποία δεν απαιτεί εργαστηριακό εξοπλισμό (μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μία μεγάλη αίθουσα θεωρίας μόνο με πίνακα) και μάλιστα χωρίς υποχρεωτική φυσική παρουσία των σπουδαστών. Από έναν πρώτο υπολογισμό, η μείωση των εργαστηριακών ωρών σε σχέση με το προηγούμενο (τρέχον) Π.Σ., κυμαίνεται μεταξύ 33,3% – 100%, ανά εξάμηνο και κατά μέσο όρο υπερβαίνει το 73% (επί του συνόλου των προσφερόμενων εργαστηριακών ωρών). Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Γ’ και Δ’ εξαμήνου όπου δεν προβλέπεται καμία εργαστηριακή ώρα, ενώ στα 3 προχωρημένα εξάμηνα κατεύθυνσης (Ε’, ΣΤ’, Ζ’) που στοχεύουν στην εξειδίκευση των σπουδαστών, έχουν απομείνει μόλις 30 εργαστηριακές ώρες από τις 112 που προέβλεπε ο προηγούμενος Οδηγός Σπουδών του τμήματος.
Καθώς ο χώρος των ΤΕΙ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χαρακτηρίζεται από την έμφαση στην υποχρεωτική εργαστηριακή άσκηση – κάτι που συνιστά εξάλλου και ειδοποιό διαφορά με τα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Τμήματα – η εξέλιξη αυτή φαίνεται να βάλλει κατευθείαν στην ταυτότητα και στην ποιότητα των σπουδών στο Τμήμα. Είναι δε αξιοσημείωτο, ότι σε κανένα από τα υπόλοιπα 10 ομότιτλα Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. ανά την Ελλάδα, δεν σημειώθηκε παρόμοια αντικατάσταση εργαστηρίων με Ασκήσεις Πράξης, παρά το ότι όλα τα τμήματα αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Φαίνεται ότι τα άλλα ιδρύματα, έχουν επιλέξει διαφορετική στρατηγική από αυτήν του ΤΕΙ Πελοποννήσου, προκειμένου να κρατήσουν το επίπεδο των σπουδών τους και την ανταγωνιστικότητα των μονάδων τους αναλλοίωτα.
Μία άλλη διάσταση του ζητήματος, εξίσου σημαντική με την ακαδημαϊκή υποβάθμιση, είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις της προαλειφόμενης κατάργησης της υποχρεωτικής παρακολούθησης. Η δραστική μείωση της υποχρεωτικής παρουσίας των σπουδαστών στους χώρους του Τμήματος, οδηγεί σε μία νέα εικόνα: ερημωμένο ΤΕΙ, ερημωμένη από φοιτητές πόλη, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην αγορά στέγης, εστίασης, διασκέδασης και γενικότερα στην τοπική οικονομία. Ήδη με την πρόσφατη παύση λειτουργίας του Κυλικείου του Τμήματος, η παραπάνω εικόνα έχει αρχίσει να σχηματίζεται, μετατρέποντας το τμήμα σε έναν αφιλόξενο για τους σπουδαστές χώρο.
Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν, τόνισαν ότι έχουν την ηθική δέσμευση αλλά και την θεσμική υποχρέωση, να παρεμβαίνουν και να δρομολογούν τις εξελίξεις σε ότι συντελεί στην προστασία της βιωσιμότητας του τμήματος, την υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας και την καλλιέργεια της σχέσης της με την τοπική κοινωνία.
Κοινός τόπος της σύσκεψης ήταν η ομόθυμη στήριξη του Τμήματος στη Σπάρτη, η συντονισμένη δράση και παρέμβαση προς πάσα κατεύθυνση, αρχή κι εξουσία, έτσι ώστε όχι μόνον να μην υποβαθμιστεί το πρόγραμμα σπουδών και να απαξιωθεί το Τμήμα, αλλά να εδραιωθεί, να αναπτυχθεί και να υποδεχθεί ένα ακόμα Τμήμα η μονο-τμηματική σήμερα Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητά της άμεσα και στο μέλλον.
Καθώς αυτό σχετίζεται στενά με το κρίσιμο ζήτημα της στελέχωσης του τμήματος με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και της προσωρινής εξασφάλισης της λειτουργίας του με την πρόσληψη έκτακτων συνεργατών, κρίνεται απαραίτητη η άμεση ενημέρωση από πλευράς του ΤΕΙ Πελοποννήσου, σχετικά με τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει, προκειμένου να εξασφαλίσει την βραχυπρόθεσμη λειτουργία και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τμήματος.
Καταλήγοντας, κάλεσαν όλους τους εκπροσώπους της Λακωνικής κοινωνίας με μια φωνή, με ένα μέτωπο, να αγωνιστούν για να διατηρήσει ο τόπος τα κεκτημένα και η κοινωνία την αναπτυξιακή της προοπτική.
Μετά από διαλογική συζήτηση, συμφώνησαν στο κάτωθι ψήφισμα:
«ΨΗΦΙΣΜΑ»
‘’Σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου 2015, εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων της Λακωνίας συζήτησαν και αποφάσισαν την έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την καταγραφόμενη κατάργηση / υποβάθμιση στο νέο πρόγραμμα σπουδών, των εργαστηριακών μαθημάτων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
– Η κατάργηση / υποβάθμιση των εργαστηριακών μαθημάτων θα συμβάλλει στην ουσιαστική του ακαδημαΊκή αποδυνάμωση, διότι αλλοιώνει τον χαρακτήρα της τεχνολογικής εκπαίδευσης στο τμήμα και το καθιστά μη ανταγωνιστικό σε σχέση με τα αντίστοιχα τμήματα με τον ίδιο ή παρεμφερή τίτλο σπουδών, τα οποία διατηρούν τον εργαστηριακό τους προσανατολισμό.
– Η δραστική μείωση της υποχρεωτικής παρουσίας των σπουδαστών στους χώρους του Τμήματος, έχει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα της Σπάρτης και τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της πόλης.
– Με δεδομένη την διασφάλιση άρτιων υποδομών έτσι όπως έχουν υποδείξει οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Πολιτείας και την διάθεση και βούληση της Λακωνικής κοινωνίας και εξεχόντων εκπροσώπων της και οικονομικών παραγόντων, για καλλιέργεια και ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όχι μόνο με χωροταξικά, αλλά αξιολογικά και ρεαλιστικά κριτήρια,
– Με εκπεφρασμένη την προτίμηση για σπουδές και για διαβίωση στη πόλη της Σπάρτης των σπουδαστών του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.
Εκφράζουμε την ακράδαντη πεποίθηση ότι:
Οι θεσμικοί φορείς και η κοινωνία της Λακωνίας μπορούν και θέλουν να στηρίξουν, και να αναπτύξουν τη λειτουργία της υφιστάμενης Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, διατηρώντας τον τεχνολογικό χαρακτήρα και την ακαδημαϊκή της ταυτότητα, αλλά και υποστηρίζοντας την επέκτασή της, με νέα τμήματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της.
Με την βεβαιότητα πως ότι άπτεται του Ακαδημαϊκού χώρου, πρέπει να διαπνέεται από τις αρχές της ισότητας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας, αιτούμαστε στη Διοίκηση του ΤΕΙ Πελοποννήσου, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε στο νέο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. να διατηρηθεί η εστίαση στην υποχρεωτική εργαστηριακή εξάσκηση, ώστε να μην υπάρξει υποβάθμιση του τμήματος σε σχέση με αντίστοιχα τμήματα άλλων ΤΕΙ και διατάραξη της λειτουργίας της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Είναι αυτονόητο ότι θα μας βρείτε ομοίως αρωγούς και ενεργούς υποστηρικτές σε κάθε διεκδίκηση για την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στελέχωση του Παραρτήματος και την κάλυψη των υλικών αναγκών που δημιουργεί η λειτουργία του.
Η Λακωνία καλλιεργεί, δύναται και οραματίζεται την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο τόπο και για την κοινωνία της και δεν συμμερίζεται ούτε και υιοθετεί μεμονωμένες, ευκαιριακές και καιροσκοπικές μεθοδεύσεις περί του αντιθέτου, απ’ όπου και αν προέρχονται αυτές .’’
Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας
Αδαμαντία Τζανετέα