Λύση δίνει το Υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με την 6η Υ.ΠΕ., ώστε να μην κλείσει η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σπάρτης λόγω έλλειψης προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, από την περασμένη εβδομάδα και μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, η Παθολογική Κλινική θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή με γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας του νομού Λακωνίας και το Σαββατοκύριακο με παθολόγους του Νοσοκομείου Άργους.
Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας υποβάλλει αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με το οποίο ζητά να συνεχιστούν οι διαδικασίες τοποθέτησης επικουρικών ιατρών στα νοσοκομεία της χώρας και στα Κέντρα Υγείας (μεταξύ αυτών και του Νοσοκομείου Σπάρτης). Ως εναλλακτική λύση, συμπεριλαμβάνεται αίτημα εξαίρεσης από την αναστολή των προσλήψεων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης ιατρικού προσωπικού με καθεστώς εργασίας δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών (Ν4058/2012) για τις Παθολογικές Κλινικές των Νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων.
Στη λύση αντιδρά η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Λακωνίας, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Και ώ του θαύματος, ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, μέσα σε ελάχιστες ώρες, βρήκε τη λύση για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων.
Στο δελτίο τύπου που έσπευσε να εκδώσει το υπουργείο Υγείας αναφέρεται ότι τις καθημερινές θα γίνονται μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας του νομού στο νοσοκομείο Σπάρτης και τα Σαββατοκύριακα θα έρχονται Παθολόγοι από το νοσοκομείο του Άργους.
Τώρα, αν δημιουργούνται κενά σε άλλες μονάδες υγείας και αν η μοναδική παθολογική κλινική σε ένα νομό 90.000 κατοίκων αντιμετωπίζεται με διαδικασία λειτουργίας ‘καφενείου’ δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα την ηγεσία του υπουργείου».
Οι γιατροί εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους με την προωθούμενη πρόσληψη συναδέλφων τους με «μπλοκάκι», κάνοντας λόγο για κερκόπορτα:
«…Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας φαίνεται αποφασισμένος να ανοίξει από τα νοσοκομεία της Λακωνίας την ‘κερκόπορτα’ εισόδου ιδιωτών γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λακωνίας είναι αντίθετη στην προοπτική πρόσληψης γιατρών με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, θεωρώντας ότι η μη αποκλειστική απασχόληση οδηγεί σε περαιτέρω διάλυση και εξαθλίωση των δημόσιων δομών Υγείας γιατί πρωτίστως λειτουργεί για προσέλκυση πελατείας».
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση δεν είναι ούτε εμμονή ούτε ιδεοληψία αλλά θεμελιώδης αρχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Θεωρούν, δε, ότι πρέπει να επεκταθεί και στους πανεπιστημιακούς γιατρούς που σκανδαλωδώς διατηρούν το δικαίωμα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου και επουδενί δεν πρέπει να καταργηθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας:
«Η υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ακολουθεί το παράδειγμα των προηγουμένων ενοίκων της οδού Αριστοτέλους και προσπαθεί με πρόχειρες λύσεις να καλύψει τα κενά ενός εξαθλιωμένου δημόσιου συστήματος Υγείας ώστε να γίνει πιο εύκολα, βορά του ιδιωτικού τομέα».
Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν.Λακωνίας