Ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας, κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής, λίγες μέρες πριν τις επικείμενες εκλογές προσπαθεί να εξωραΐσει την κυβερνητική ανεπάρκεια και αποτυχία στο κρίσιμο και ευαίσθητο χώρο της Υγείας.Οι πολίτες γνωρίζουν ότι εδώ και επτά μήνες τα προβλήματα στο χώρο αυτό έχουν διογκωθεί,
δημιουργώντας ένα καθεστώς ασφυξίας και πρωτοφανών αδιεξόδων. Η απειρία, οι ερασιτεχνισμοί, οι αυτοσχεδιασμοί, η επιχειρησιακή και πολιτική ανικανότητα συνθέτουν μια μελανή εικόνα στην Πρωτοβάθμια Υγεία, στα Νοσοκομεία, στο Φάρμακο.
Παρόλα αυτά, ο κύριος Κουρουμπλής, κατά την επίσκεψη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιχείρησε να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα, αποσιωπώντας τις μεγάλες ελλείψεις, δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις που κυριαρχούν στο χώρο της υγείας.
Μάλιστα έφτασε στο σημείο να εξαγγείλει για άλλη μια φορά την πρόσληψη 4000 νοσηλευτών και ιατρών, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2015 με προσωπική μου παρέμβαση.
Το ενδιαφέρον του κυρίου Κουρουμπλή για τη Δημόσια Υγεία περιοριστικέ στην αντικατάσταση των διοικητών των νοσοκομείων που είχαν επιλεγεί με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες, επαναφέροντας τις λογικές κομματοκρατίας. Η «πρώτη φορά Αριστερά», καταστρατηγώντας τις πάγιες διακηρύξεις, κατήργησε με μια μονοκοντυλιά την επιλογή και αξιολόγηση των διοικήσεων με κριτήρια ΑΣΕΠ που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέσπισε με νόμο το 2011. Στα έργα και τις ημέρες της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. είναι και η αλλαγή της σύνθεσης των Πειθαρχικών Συμβουλίων που εξετάζουν περιπτώσεις επίορκων ιατρών. Μια μεγαλειώδης «μεταρρύθμιση» είναι η αντικατάσταση των δικαστών από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιατρών. Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο ποδηγετεί τα πειθαρχικά συμβούλια αλλά τα μετατρέπει σε φορέα εξιλέωσης όλων εκείνων που παραβιάζουν τον όρκο του Ιπποκράτη. Ο κύριος Κουρουμπλής, εναρμονιζόμενος με τις κομματικές μεθοδεύσεις του κυρίου Κατρούγκαλου, δεν αντιστρατεύεται μόνο το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών αλλά και το συμφέρον του ιατρικού κόσμου.
Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η δήλωσή του ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον χώρο του φαρμάκου, την στιγμή που έχει διπλασιαστεί ο χρόνος (από 60 σε 120 μέρες) για την αποπληρωμή των φαρμακείων και των προμηθευτών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με λουκέτο. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έφτασε στο σημείο να χρωστάει 2,7 δις. ληξιπρόθεσμα, δηλαδή πάνω από το 50% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, εκ των οποίων τα 1,14 δις τα χρωστάνε τα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν τα βασικά υλικά των στοιχειωδών αναγκών.
Τέλος, ο κύριος Κουρουμπλής είναι υπόλογος για την απαράδεκτη ενέργειά του να ζητήσει από τους φορείς της Δημόσιας Υγείας να μην καλύπτουν εκείνους τους καρκινοπαθείς που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο. Η πρωτοβουλία του αυτή δεν συνάδει με τον ανθρωπισμό που οφείλει να επιδεικνύει μια σύγχρονη κοινωνία και πολιτεία.
Η κυβέρνηση Τσίπρα το μόνο που έχει να επιδείξει στο χώρο της Υγείας είναι η παροιμιώδης αποτυχία της. Η έλλειψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου αλλαγών και μεταρρυθμίσεων υπήρξε πρωτοφανής. Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν την πολιτική ένδεια και ανεπάρκεια.