Φορολογία Αγροτών: Συνειδητά ψέματα και πραγματικότητα

Τα ξημερώματα της  14ης Αυγούστου 2015 ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή η νέα συμφωνία – μνημόνιο της χώρας με τους δανειστές της, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας εγκρίθηκε και από το Eurogroup.Η συμφωνία είναι τριετής και διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Σχετικά με το τι προβλέπει η συμφωνία αυτή για τους αγρότες έχουν ακουστεί πολλά ψέματα και δυστυχώς η αλήθεια χάνεται μέσα στις κραυγές. Προς αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν, και καθώς πεποίθησή μας είναι ότι ο σωστά ενημερωμένος πολίτης είναι ο ενεργός πολίτης, διευκρινίζεται ότι:
1.    Η φορολογία για το καθαρό φορολογητέο  αγροτικό εισόδημα που αποκτήθηκε το 2014 (φορολογική δήλωση 2015) παραμένει στο 13%.
2.    Με τροπολογία που πέρασε στην Βουλή των Ελλήνων τον Μάιο του 2015 (Ν. 4328), μειώθηκε η προκαταβολή φόρου στο 27,5% από το 55% που προέβλεπε ο Νόμος 4172 του 2013. Με την συμφωνία που ψηφίστηκε στις 14/8 καταργείται το 27,5% και επιστρέφει στο 55% όπως προέβλεπε ο νόμος του 2013.
3.    Στην ίδια τροπολογία προβλεπόταν αφορολόγητο επιδοτήσεων έως  12.000 ευρώ, για πρώτη φορά νομοθετημένο, καθώς ο Ν.4172 του 2013 προέβλεπε φορολόγηση επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ. Το αφορολόγητο των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ εξακολουθεί να ισχύει.
4.    Προβλέπεται η σταδιακή εξίσωση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.
5.    Αυξήθηκε ο ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια από το 13% στο 23%. Αυτό δεν επηρεάζει το κόστος παραγωγής άμεσα, σε όσους αγρότες τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων γιατί ο ΦΠΑ εισροών –εκροών συμψηφίζεται. Δημιουργεί όμως ένα ζήτημα ρευστότητας σε βάρος του παραγωγού γιατί είναι διαφορετική η περίοδος αγορών από αυτή των πωλήσεων.
6.    Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει μια συζήτηση για τα αγροτικά εισοδήματα του φορολογικού έτους 2016 και 2017. Στην συμφωνία προτείνεται να αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος στο 20% και 26% αντίστοιχα.
7.    Σχετικά με την ασφάλιση των αγροτών, προβλέπεται η διαμόρφωση των ασφάλιστρων να γίνεται σε συνάρτηση με το εισόδημα. Είναι πέρα για πέρα ψευδές  ότι συζητείται η εξίσωση ασφάλιστρων με τον ΟΑΕΕ ή άλλο ταμείο.
Αυτή είναι η πραγματικότητα για την φορολογία των αγροτών και των αγροτικών εισοδημάτων.
Από την κυβέρνηση, τους βουλευτές και τον ΣΥΡΙΖΑ γίνονται προσπάθειες να μετριαστούν οι επιπτώσεις του μνημονίου σε διάφορα επίπεδα:
•    Πλήρης λογιστική  απεικόνιση των εξόδων της αγροτικής δραστηριότητας
•    Δημιουργία περισσότερων συντελεστών  φόρου εισοδήματος για το αγροτικό εισόδημα και ένταξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών
•    Διατήρηση του αφορολόγητου των επιδοτήσεων στις 12.000 ευρώ, ποσό που αφορά τους μικρούς αγρότες και πάνω από το 90% των δικαιούχων
•    Προστασία των αγροτών κατοίκων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
•    Δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος εν συνόλω, για όλους τους φορολογούμενους, αγρότες, μισθωτούς ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους.