Το βράδυ της Παρασκευής 17 Ιουλίου 2015 τα πρώτα χελωνάκια της Πελοποννήσου ξεμύτισαν από την φωλιά τους, στην παραλία του Κυπαρισσιακού κόλπου και έτρεξαν γρήγορα να βουτήξουν στα νερά του Ιονίου Πελάγους.
Οι εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό κόλπο αντίκρισαν με ενθουσιασμό για άλλη μία χρονιά το θαύμα της ζωής μέσα από τα ίχνη δεκάδων μικρών νεοσσών. Τα ίχνη των νεοσσών με αφετηρία την προστατευμένη φωλιά τους, εκεί όπου για περίπου δύο μήνες εκκολάπτονταν, είχαν προορισμό την θάλασσα. Την θάλασσα αυτή που θα αποτελέσει το σπίτι τους αδιάκοπα για δύο δεκαετίες μέχρι να ενηλικιωθούν και να γυρίσουν πίσω σαν ώριμοι πια αναπαραγωγικά οργανισμοί για να δημιουργήσουν τις δικιές τους φωλιές.
Με την ελπίδα πως «στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε» οι δεκάδες εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχίζουν να προστατεύουν αδιάλειπτα το υπό εξαφάνιση είδος της Caretta caretta στην Πελοπόννησο με προσωπική και ομαδική αφοσίωση για να εξασφαλίσουν την επιτυχημένη εκκόλαψη κάθε μίας φωλιάς ξεχωριστά έχοντας σαν ανώτερο σκοπό την επιβίωση του είδους αυτού.
Ορμώμενοι από αυτά τα ίχνη μίας νέας ζωής του είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, που υπάρχει στον πλανήτη μας πολύ πριν υπάρξουμε εμείς, ας αναλογιστούμε όλοι τις επιδράσεις των ανθρώπινων πράξεων στην γη και στα είδη που αποτελούν συνοδοιπόρους του ανθρώπινου είδους και τελικά ας αναλογιστούμε τον πλανήτη που ονειρευόμαστε. Μόνο αν σταθούμε με σεβασμό και συγκίνηση δίπλα στην ζωή που μας περιτριγυρίζει θα καταφέρουμε να δούμε και τον άνθρωπο όπως είναι, κομμάτι μίας βιοποικιλότητας και ενός οικοσυστήματος που είναι μαγικό στην κάθε μορφή ζωής του.