Φάκελος Νεάπολη: Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς …

Σε ευρεία σύσκεψη στη Νεάπολη Λακωνίας με στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτές και φορείς, συμμετείχε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Βαγγέλης Αποστόλου.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης που αφήνουν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές και η δρομολόγηση μέτρων άμβλυνσης των επιπτώσεων και επούλωσης των πληγών για το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανακοίνωσε ότι:
• Θα υπάρξει απόφαση για άμεση καταβολή έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.
• Θα προχωρήσει άμεσα η εκτίμηση και εξατομίκευση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εκτιμάται ότι έχουν καεί 35.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και έχουν πληγεί 25.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, κυρίως ελαιοκαλλιέργειας.
• Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, την ηρτημένη παραγωγή, αλλά και σε αρδευτικά δίκτυα και υποδομές, θα καταρτιστεί φάκελος για να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτραπεί η αποζημίωση των πληγέντων με τη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).
• Ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει κανονικά στην αποζημίωση του ζωϊκού κεφαλαίου που έχει καταστραφεί, των μελισσοσμηνών κ.λπ.  
Ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέλαβε επίσης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, να έρθει σε συνεννόηση με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία ώστε:
• Να πραγματοποιηθούν σε σύντομο διάστημα οι κατάλληλες και απαραίτητες εργασίες πρόληψης στις κατεστραμμένες περιοχές (ειδικά φράγματα κ.λπ.) που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων που δημιουργούνται λόγω της αποψίλωσης του δάσους.
• Να μελετηθεί το ενδεχόμενο να κηρυχτεί πυρόπληκτη η περιοχή και να ενισχυθεί η αποκατάσταση καμένων σπιτιών.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύθηκε, τέλος, ότι θα παρακολουθεί από κοντά, ο ίδιος προσωπικά, την πορεία των δράσεων για την επούλωση των πληγών που αφήνει πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά.

Ερώτηση Γρηγοράκου στη Βουλή για τις πυρκαγιές στη Νεάπολη
Οι καταστροφικές φωτιές στον νομό Λακωνίας και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχής της Νεάπολης κατέκαψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά και πολλά σπίτια και αγροτικές επιχειρήσεις. Η πολιτική προστασία παρά την αυτοθυσία των πυροσβεστών, των πιλότων και πολιτών που με κάθε μέσο προσπάθησαν να σβήσουν τις φωτιές απεδείχθη ελλιπώς οργανωμένη.
Παρά ταύτα, είναι πλέον καθήκον της πολιτείας να προβεί άμεσα στην καταγραφή των ζημιών και στην αποζημίωση της περιουσίας τους.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1.Σχεδιάζεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πυροπαθείς, με ποια μορφή θα δοθεί, και πιο είναι το ύψος της;
2.Έχει συσταθεί κλιμάκιο καταγραφής των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά;
3.Σχεδιάζονται ειδικά μέτρα προστασίας σε όσους καταστράφηκε η επιχείρηση  όπως οι αγρότες;
4.Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές και ενίσχυση των πυροπαθών;

Πέτρος Τατούλης «Άμεσα να κηρυχθεί πυρόπληκτη και αναδασωτέα η Νεάπολη»

Την ανάγκη για άμεση κήρυξη της ευρύτερης περιοχής της Νεάπολης ως πυρόπληκτη και αναδασωτέα, πρόταξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης  που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 στη Νεάπολη, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Αποστόλου, του Δημάρχου Μονεμβασιάς κ. Τριχείλη, των Βουλευτών κ.κ. Αραχωβίτη και Δαβάκη, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Στρατηγάκου, του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ και των Περιφερειακών Συμβούλων κ.κ. Μπελεγρή και Χρυσαδάκου.
Αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη έκταση των ζημιών οι οποίες έπληξαν όχι μόνο το περιβάλλον και το οικολογικό σύστημα της περιοχής, αλλά και την οικονομία της, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε τη σημασία της στενής και άμεσης συνεργασίας όλων των θεσμών και φορέων για να κηρυχθεί η περιοχή πυρόπληκτη και αναδασωτέα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων.
Ο κ. Τατούλης ανέφερε επίσης ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να λυθούν άμεσα τα προβλήματα των ζωοτροφών και να χορηγηθούν οι απαιτούμενες εκτροφές, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει ήδη να ληφθεί μέριμνα για την αποκατάσταση των πληγών και την αντιμετώπιση των άμεσων παρενεργειών της πυρκαγιάς.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Αποστόλου από την πλευρά του δεσμεύθηκε ότι θα θέσει προς έγκριση στην προσεχή διυπουργική επιτροπή τα ζητήματα αναστολής καταβολής του ΕΝΦΙΑ, της ρύθμισης των δανείων, φορολογικές ρυθμίσεις, την άμεση αποκατάσταση όσων κατεστράφη η πρώτη τους κατοικία και η εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων.
 
«Εγγυητής η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την προμήθεια ζωοτροφών στη Λακωνία»

Σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν εκπληρώσει την υποχρέωσή του για την προμήθεια ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους της Λακωνίας που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναλάβει το κόστος δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015.
«Μέριμνά μας είναι η άμεση προμήθεια των ζωοτροφών» δήλωσε ο κ. Τατούλης «ώστε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων, στηρίζοντας στην πράξη την τοπική μας οικονομία».  

Παρέμβαση ΚΚΕ για τις πυρκαγιές στη Νεάπολη

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το Νίκο Γόντικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στη Νεάπολη Βοιών και τα γύρω χωριά. Συμμετείχε και η δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Μονεμβασιάς Αναγνωστοπούλου Ελένη.
Μεταξύ άλλων τόνισαν στους κατοίκους:
Οι νέες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από χθες τα ξημερώματα και συνεχίζουν να καίνε  στη Λακωνία, στην περιοχή της Νεάπολης Βοιών και η καταστροφή καλλιεργήσιμων και δασικών εκτάσεων, του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού. Έστω και τώρα πρέπει να υπάρξει η μέγιστη κινητοποίηση δυνάμεων και μέσων, προκειμένου να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, σπίτια και λαϊκές περιουσίες.
Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ξαφνιάζει. Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διατηρεί τη γύμνια του καπιταλιστικού κράτους, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, των πόλεων, του ευρύτερου περιβάλλοντος και των δασών. Στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής αφήνει για άλλη μια φορά απροστάτευτα τα δάση και διατηρεί τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών (πυροσβεστική δασική κλπ).
Η Κομματική Οργάνωση Λακωνίας του ΚΚΕ, προειδοποιεί το λαό, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, ότι τα δάση, τα χωράφια που καλλιεργούν όπως και η ζωή τους, δεν μπορούν να προστατευθούν χωρίς την πάλη τους για ριζική αλλαγή πολιτικής, χωρίς την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, στο φυσικό πλούτο, στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.
Επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο για άλλη μια φορά η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα των προτάσεων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Λακωνίας να οργανώσει την πάλη του χωρίς αναμονή για:
    Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Να δοθούν κονδύλια και προσωπικό άμεσα, ώστε η Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία να καταφέρουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους. Για να βελτιωθεί η λειτουργία των υπηρεσιών, η αναβάθμιση  υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και η συντήρηση και η επισκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού που επηρεάζει την επιχειρησιακή του ετοιμότητα. Άμεση κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια (πυροσβεστικά οχήματα, κρουνοί, υδατοδεξαμενές κ.α.).
    Άμεση και δραστική χρηματοδότηση.
    Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, τις δασικές εκτάσεις.
    Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές .
    Πλήρης και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων και άμεση κήρυξή τους ως αναδασωτέες χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Καμιά αλλαγή χρήσης στις καμένες εκτάσεις.
    Άμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για την ουσιαστική βελτίωση της προστασίας από πυρκαγιές, με έμφαση στην πρόληψη.
    Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε πανελλαδικό επίπεδο, με ευθύνη και κεντρικό σχεδιασμό από τη Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της κεντρικής εξουσίας.
    Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Παναγιώτης Κρανιδιώτης: “Πάγωμα οφειλών για τις πληγείσες περιοχές”
Η φωτιά στα Βάτικα αποτελεί πια παρελθόν. Το ίδιο και ένα μεγάλο μέρος του πρωτογενούς τομέα της περιοχής. Το τοπικό διάσημο κρεμμύδι, το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, το μοναδικό κατσικίσιο λαδοτύρι, προϊόντα μοναδικά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Ο τομέας των υπηρεσιών που μέσα στον ορυμαγδό της οικονομικής συγκυρίας ήλπιζε να καρπωθεί ένα μέρος του παραγόμενου πλούτου αντικρίζει το φάσμα της καταστροφής. Μια ολόκληρη κοινωνία προσπαθεί να συνειδητοποιήσει πέρα των νέων δεδομένων των capital control και της εφαρμογής των προαπαιτούμενων, την απώλεια των εργαλείων της οικονομικής ανάπτυξής της.

Η κοινωνία πρέπει να προστατευτεί. Είναι απαραίτητο άμεσα το πάγωμα οφειλών και ρυθμίσεων σε τράπεζες και δημόσιο τομέα για τις περιοχές που έχει υπάρξει ολική καταστροφή μέχρι να γίνει αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα μικρό διάστημα ώστε να γίνει πλήρη καταγραφή του τι έχει απομείνει και σε συνεργασία με το κράτος και εξειδικευμένα επιστημονικά ιδρύματα να δημιουργηθεί ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης. Ένα σχέδιο πάνω στις στάχτες που θα αναγεννηθεί μια νέα, βιώσιμη, ακόμα πιο παραγωγική κοινωνία από αυτή που κάηκε στις φωτιές της 15ής Ιουλίου του 2015. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Μπορούμε και θα το κάνουμε.

Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης: “Πανελλήνια έκκληση για τα ζώα – θύματα των πυρκαγιών”

O ANIMA ζητά βοήθεια από τους πολίτες για τα άγρια ζώα που κινδυνεύουν.
Πάνω από 52 είναι τα πύρινα μέτωπα που μέχρι και αργά το απόγευμα εξακολουθούν να κατακαίουν την Ελλάδα. Τα περισσότερα από αυτά είναι σε δασικές περιοχές όπου ζουν πολλά άγρια ζώα και που σίγουρα θα έχουν καεί ή εγκλωβιστεί στις φλόγες.

Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες της χώρας και ζητά από όποιον δει κάποιο ζώο (χελώνες, σκαντζόχοιρους, αλεπούδες και κάθε ζώο) να είναι ταλαιπωρημένο ή τραυματισμένο από την πυρκαγιά να επικοινωνήσει άμεσα με το τηλέφωνο 6972664675.

Η γραμμή θα είναι σε λειτουργία όλο το 24ωρο και οι εθελοντές του οργανισμού θα παραμένουν σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε περίπτωση απαιτηθεί.»

Ο Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης απευθύνει επίσης έκκληση για βοήθεια προς τον ΑΝΙΜΑ και θα διευκολύνει σε κάθε περίπτωση όπου θα χρειαστεί η συνδρομή του.