Πώς θα γιορτάσει η Σπάρτη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων;

Η 18η Μαΐου καθιερώθηκε από το 1977 ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου των μουσείων, ως φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών και ανάπτυξης της μόρφωσης, της αμοιβαίας κατανόησης και της συνεργασίας των λαών.

Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ανέθεσε στα Μουσεία μιαν ακόμα ευθύνη: την προβολή προτύπων, τέτοιων που θα δημιουργήσουν μια κοινωνία με προοπτικές, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, λιγότερο καταναλωτική και με σεβασμό στα οικοσυστήματα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Κυριακή, 17 Μαΐου:

Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης (10:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.)
«Στου ποταμού την όχθη. Τα παιδιά συναντούν τους μύθους και την ιστορία»

Βιωματική εκπαιδευτική δράση, βασισμένη στις αρχές του εκπαιδευτικού δράματος.

Δίωρη δραστηριότητα για παιδιά Δημοτικού – Γυμνασίου.

Δευτέρα, 18 Μαΐου:
1. «Ιστορία σαν παραμύθι» , Αρχαιολογικός Χώρος του Μυστρά (9:00 π.μ. – 1:00 μ.μ.)

Με αφορμή τα γεγονότα και τα πρόσωπα του τόπου αλλά και επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου, μια παραμυθένια ιστορία ξετυλίγεται. Επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα, διάρκειας μίας ώρας, για παιδιά Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου.

2. Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης (10:00 π.μ. -12:00 μ.μ. και 5:00 – 6:00 μ.μ.)

Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση του, από αρχαιολόγους της Υπηρεσίας μας. Οι δράσεις θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και θα είναι επαναλαμβανόμενες.
Απαραίτητη κρίνεται η τηλεφωνική προσυνεννόηση, λόγω περιορισμένου χώρου.

Ειδικά για τις δραστηριότητες της Κυριακής 17 Μαΐου (Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης) και της Δευτέρας 18 Μαΐου (Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά) παρακαλούμε για την έγκαιρη υποβολή συμμετοχής, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός μαθητών (τηλ. επικ. 2731028503/25363, κ. Γ. Κατσουγκράκη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ε.Φ.Α. Λακωνίας).

Η είσοδος στα μουσεία θα είναι ελεύθερη.