Επιστολή σχετικά με το «κλειστό κύκλωμα άρδευσης Καραβά» απέστειλε την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά στο Δήμαρχο Σπάρτης και την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, κοινοποιώντας την, παράλληλα, στους Βουλευτές του Νομού.
Το κλειστό κύκλωμα άρδευσης αποτελεί ένα έργο πνοής που αναμένεται να δώσει τεράστια ανάσα στους παραγωγούς του κάμπου του Καραβά με την ολοκλήρωσή του. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγωνιούν για το τί μέλλει γενέσθαι.
Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε να προβεί στη σύνταξη και αποστολή της εν λόγω επιστολής την οποία κοινοποίησε, επίσης, και στα τοπικά ΜΜΕ.
Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να επαναφέρουμε το θέμα της κατασκευής του Κλειστού Κυκλώματος Άρδευσης Καραβά, ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του οικισμού μας στο σύνολό τους, αλλά κι όλους όσοι δραστηριοποιούνται γεωργικά στον έφορο κάμπο του Καραβά, καθώς όταν το έργο ολοκληρωθεί θα δώσει “ανάσα” στους παραγωγούς της περιοχής μας, βοηθώντας στη βελτίωση του τρόπου καλλιέργειας και παραγωγής.
Όπως γνωρίζετε, το έργο αν και ξεκίνησε να κατασκευάζεται, επί εποχής καποδιστριακού Δήμου Μυστρά και Νομαρχίας Λακωνίας, εκτελέσθηκε ένα μόνο στάδιο της κατασκευής του. Κατ’ ουσίαν, όπως υπολογίζεται, δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το 1/5 του έργου!
Η ολοκλήρωσή – ουσιαστικά η κατασκευή – του έργου αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που κάτοικοι του οικισμού έχουν απευθυνθεί στον Σύλλογο, ρωτώντας μας εάν γνωρίζουμε κάτι σχετικά με το σημαντικό αυτό έργο. Μάλιστα, στο 3ο φύλλο της εφημερίδας του Συλλόγου μας, τον Δεκέμβριο 2014, είχαμε δημοσιεύσει σχόλιο-άρθρο τοπικού παραγωγού σχετικά με το μείζον αυτό θέμα.
Το Κλειστό Κύκλωμα Άρδευσης Καραβά με την ολοκλήρωσή του θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη, τα οποία και σας παραθέτουμε:
α] εξοικονόμηση και αποθήκευση σημαντικής ποσότητας ύδατος
β] βελτίωση και αύξηση της αγροτικής παραγωγής
γ] πυροσβεστική χρήση της δεξαμενής του κλειστού κυκλώματος από εναέρια μέσα για κατάσβεση πυρκαγιών.
Αν και το θέμα είχε κατά το παρελθόν ατονήσει, λόγω των γερασμένων και ξηραμένων οπωροφόρων δέντρων του κάμπου, σήμερα οι παραγωγοί του Καραβά ανανεώνουν τα δέντρα τους ή φυτεύουν νέες καλλιέργειες, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας του Κλειστού Κυκλώματος Άρδευσης. Επισημαίνεται, επίσης, πως μεγάλος αριθμός οικογενειών από τον οικισμό μας δραστηριοποιούνται καθημερινά στους λαχανόκηπούς τους, την παραγωγή των οποίων διαθέτουν στη λαϊκή αγορά της Σπάρτης, εργασία από την οποία απορρέει εξολοκλήρου το προς το ζην εισόδημά τους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τη ζωτικής σημασίας αξία του έργου για τους παραγωγούς του κάμπου του Καραβά, καθώς και την πολύπλευρη και πολυδιάστατη προσφορά του στην τοπική κοινωνία.
Αν και αρχικά δέσποζε η άποψη πως το έργο “πάγωσε” λόγω έλλειψης ολοκληρωμένης μελέτης, σε επιστολή μας [29-9-2013] προς το Δήμο Σπάρτης η τότε δημοτική αρχή απάντησε πως υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη του έργου. Επεσήμανε, ωστόσο, πως για να υποβληθεί πρόταση ολοκλήρωσής του και κατόπιν αυτό να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, απαιτείται να υπάρξει άδεια χρήσης νερού για το έργο, γεγονός που αποτελεί σημαντική κι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση περεταίρω διαδικασιών.
Σκοπός, λοιπόν, της επιστολής είναι να ζητήσουμε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν το εν λόγω έργο, όπως:
– Πότε υπολογίζετε πως θα δοθεί η προαναφερθείσα άδεια χρήσης νερού;
– Υπάρχουν προγράμματα στα οποία μπορεί να ενταχθεί το εν λόγω έργο;
– Υπολογίζετε πως το έργο θα ολοκληρωθεί και, εάν ναι, εντός ποιων χρονικών πλαισίων;
Κοινοποιούμε, δε, την επιστολή αυτή στους κ.κ. Βουλευτές του Νομού ώστε να ερευνήσουν και να διεκδικήσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους πιθανούς τρόπους αποπεράτωσης του σπουδαίου για τον αγροτικό κόσμο αυτού έργου.
Ελπίζουμε σε έγγραφη απάντησή σας, ώστε να μπορούμε κι εμείς από την πλευρά μας να δώσουμε επίσημες και σωστές απαντήσεις στους συμπολίτες μας που ρωτούν εναγωνίως και ενδιαφέρονται για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα».