Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στη Λακωνία

Οι έντονοι άνεμοι των τελευταίων ημερών και γενικά η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας, τις δύο τελευταίες ημέρες, προκάλεσαν πολυάριθμα προβλήματα και στο νομό Λακωνίας. Πτώσεις δέντρων, ζημιές σε δρόμους και αρκετές διακοπές ρεύματος.

Στις θαλάσσιες περιοχές του νομού τα μανιασμένα κύματα είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές ζημιές.

Την «οργή» τους στα δέντρα έβγαλαν οι δυνατοί άνεμοι, οι οποίοι δημιούργησαν προβλήματα στη Μαγούλα, όπου διεκόπη η κυκλοφορία, πλησίον του πάρκου Γουδέ, αλλά και σε ορεινές περιοχές της Λακωνίας.  Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Σπάρτης, η εν λόγω Υπηρεσία δέχτηκε 18 κλήσεις για κοπές δέντρων και 7 κλήσεις για αφαιρέσεις αντικειμένων. Για την αντιμετώπισή τους χρειάστηκε να επέμβει με πέντε συνεργεία αποτελούμενα από δέκα πυροσβέστες.  

Οι παραγωγοί του νομού στάθηκαν για μία ακόμα φορά άτυχοι, καθώς μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους στις αρχές του έτους, δοκιμάζονται για μία ακόμα φορά.

Να προστεθεί ότι χθες, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, η κυκλοφορία από το 2ο χλμ της επαρχιακής οδού Ποταμιάς- Λιαντίνας διεκόπη εξαιτίας της καθίζησης του οδικού δικτύου και πραγματοποιείτο απο την επαρχιακή οδό Ξηροκαμπίου-Δάφνης-Λιαντίνας-Βασιλικής.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω αφρικανικής σκόνης

Το αρμόδιο υπουργείο συστήνει τα εξής:

• Άτοµα µε αναπνευστικό πρόβληµα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτοµα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραµονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές µε αυξηµένη κυκλοφορία.

• Άτοµα µε άσθµα µπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρµάκου. Επί επιµονής συµπτωµάτων συνιστάται επικοινωνία µε τον θεράποντα ιατρό.

• Σε κάθε πολίτη συνιστάται να αποφύγει κάθε σωµατική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραµονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές µε αυξηµένη κυκλοφορία.

Σύσκεψη για τις ζημιές στο Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης

Κατά τα άλλα, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Ευάγγελου Αποστόλου και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Παναγιώτη Σγουρίδη προκειμένου να υπάρξει μια εικόνα για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και ειδικότερα τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες, σε πολλές περιοχές της χώρας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.  

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ζήτησε από τον  Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να ξεκινήσουν άμεσα οι αναγγελίες των ζημιών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, αλλά και οι εκτιμήσεις στις πληγείσες περιοχές προκειμένου έγκαιρα να καταβληθούν και οι αποζημιώσεις στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον Υφυπουργό ότι  ήδη κλιμάκια του ΕΛΓΑ  επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν και τα αναγκαία κονδύλια για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων. Εφόσον παραστεί ανάγκη θα υπάρξει και μετακίνηση του προσωπικού του ΕΛΓΑ προκειμένου να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις.    

Τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός όσο και Υφυπουργός επεσήμαναν ότι βρίσκονται κοντά στους γεωργούς και κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημιές στο φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο, θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές και θα παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.