Ο Φ.Κουβέλης: Ψήφος ειδικής βαρύτητας η ψήφος σε Πράσινους – ΔΗΜΑΡ

Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Σε 10 ημέρες ο λαός αποφασίζει για την πορεία του τόπου. Οι πολιτικές που απέτυχαν και η κυβέρνηση που τις εφάρμοσε πρέπει να αλλάξουν. Ο λαός  μπορεί με την ψήφο του να ανοίξει το δρόμο για μια προοδευτική αλλαγή με ρεαλισμό και όραμα. Μπορεί με την ψήφο του να αναδείξει το συνδυασμό «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» σε κοινοβουλευτική δύναμη και καθοριστικό παράγοντα για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Η ψήφος στο συνδυασμό  «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» όχι μόνο δεν είνα χαμένη ψήφος αλλά αντίθετα είναι μια ψήφος ειδικής βαρύτητας.
Η ψήφος να πάει στην κάλπη χωρίς  φόβο, αλλά ούτε με  τυφλή οργή.

Έχουμε πει και το πιστεύουμε πως η πολιτική αλλαγή είναι ανάγκη για την κοινωνία. Δεν είναι όμως υπόθεση ενός μόνο κόμματος και μιας μονοκομματικής κυβέρνησης.
Μόνη λύση είναι η διαμόρφωση συμμαχικής προοδευτικής διακυβέρνησης στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, με ευρεία κοινωνική πολιτική συμφωνία.

Η προοδευτική διακυβέρνηση θα έχει τιτάνιο έργο. Θα είναι μια κυβέρνηση που πρέπει να θέσει τέρμα στις οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες πολιτικές λιτότητας.
Που θα επαναδιαπραγματευθεί με τους εταίρους, χωρίς μονομερείς ενέργειες, μια νέα συμφωνία  ουσιαστικής μείωσης του χρέους  και αλλαγής του προγράμματος προσαρμογής.
Μια κυβέρνηση που θα προωθήσει σύγχρονες, οικολογικές, κοινωνικά δίκαιες, ισορροπημένες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και δημιουργικές ανατροπές.

Λένε κάποιοι. Οδηγήσατε τη χώρα σε εκλογές και αυτό είναι καταστροφή. Απαντούμε: Εμείς δεν γυρίσαμε την πλάτη στις αναγκαίες συναινέσεις. Η κυβέρνηση ήταν αυτή που δεν δέχθηκε τις προτάσεις μας για σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη συγκρότηση κοινού μετώπου για τα θέματα μείωσης του χρέους και  αντιμετώπισης της πίεσης της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων. Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τα κρίσιμα θέματα στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Με τη στάση μας  στις ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου  ανοίξαμε το δρόμο για την έκφραση της λαϊκής βούλησης για την πορεία του τόπου.

Το πρόβλημα δεν είναι οι εκλογές. Είναι οι στρατηγικές του φόβου, η πόλωση και η όξυνση. Είναι η ταύτιση του εθνικού συμφέροντος αποκλειστικά με τη διατήρηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία.

Όμως υπάρχει άλλος δρόμος. Η αλλαγή των πολιτικών δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά και εφικτή. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις αλλά υπάρχουν διαφορετικές λύσεις. Και για την προώθηση αυτών των λύσεων απαιτούνται δύο βασικές προϋποθέσεις:
Η πρώτη είναι  δημιουργία συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αλλαγή των πολιτικών λιτότητας και την εμπέδωση μιας νέας σχέσης με τους εταίρους ώστε να ορίζονται μέσα από διαπραγμάτευση οι δημοσιονομικοί στόχοι και η ελληνική κυβέρνηση να καθορίζει με αυτονομία  τα μέτρα πολιτικής για την επίτευξη τους.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση για την είσοδο της χώρας σε μια κατάσταση ευρωπαϊκής κανονικότητας.  μέσα από ένα εσωτερικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε δημοκρατική κατεύθυνση.
Ένα πρόγραμμα με:
-Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, αντιμετώπιση της διαφθοράς και ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών.
-Ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.
-Ριζική αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των δημόσιων δαπανών.
-Αλλαγή του φορολογικού συστήματος, με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και δίκαιη φορολόγηση.
-Παραγωγική ανασυγκρότηση, με προστασία του περιβάλλοντος και εισαγωγή της καινοτομίας στην οικονομική δραστηριότητα.
-Αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας.

Ας μην αυταπατώνται οι πολιτικές δυνάμεις. Υπάρχουν πολλά και μεγάλα περιθώρια άσκησης διαφορετικών πολιτικών αλλά αυτό πρέπει να είναι συγκεκριμένο. Το οφείλουμε στον ελληνικό λαό.
Με σχέδιο και ιεράρχηση, με προτεραιότητες.
Άμεσα μπορούν να γίνουν πολλές θεσμικές αλλαγές, αλλαγές που δεν έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα. Αλλαγές προοδευτικές, στους θεσμούς, στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση, τη νομοθεσία. Αυτές θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Αυτές οι πολιτικές, αυτές οι αλλαγές θα προωθούνται λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα, που όμως θα αλλάζουν σταδιακά. Λεφτά δεν υπάρχουν, όμως πόροι μπορούν να δημιουργούνται  με μια άλλη πολιτική  και με μια άλλη διαχείριση. Έχουμε εμπιστοσύνη στην οικονομική αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών  προτάσεων μας, γνωρίζουμε όμως ότι αυτό δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.
Η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση και την δυνατότητα εφαρμογής προοδευτικών και φιλολαϊκών πολιτικών.
Είναι θα έλεγα μονόδρομος. Δεν μπορεί να αγνοείται επιδεικτικά. Δεν μπορεί να είναι άβολες λεπτομέρειες που αποσιωπούνται λόγω εκλογών.
Σήμερα πρέπει να λέγονται οι αλήθειες.
Σήμερα. Τώρα. Όχι αύριο.
Χωρίς την προώθηση αλλαγών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, δεν μπορεί να υπάρξει μια πραγματικά άλλη διέξοδος.
Η πολιτική αλλαγή δεν θα είναι βιώσιμη αν δεν συγκροτεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που να πείθει για το ρεαλισμό της. Η νέα πορεία της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει με μαγικές λύσεις και υποσχέσεις για επαναφορά στην πρότερη κατάσταση.  Είναι αδύνατο να υπάρξει έξοδος από την κρίση χωρίς σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία. Είναι αδύνατο να υπάρχει βιώσιμη προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς να δώσει τη δική της ολοκληρωμένη απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων  σε όλους τους τομείς.
Η άνοδος αριστερών και προοδευτικών κομμάτων στην κυβερνητική εξουσία δεν είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει την προώθηση ενός  προοδευτικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Εάν  εφαρμοστούν πολιτικές που ενώ φαντάζουν προοδευτικές, χωρίς να είναι επί της ουσίας προοδευτικές, θα οδηγήσουν σε νέα κρίση και σε διάψευση των προσδοκιών.  Είναι προφανές  πως  μια απλή βολονταριστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας και μια αναδιανεμητική πολιτική -χωρίς δημοσιονομική βάση –   θα προσκρούσει σε αντικειμενικούς περιορισμούς.
Μια διατήρηση ή επαναφορά συντεχνιακών προνομίων,  θα επιφέρει αναπαραγωγή των στρεβλώσεων απλώς σε μια εκδοχή επί το λαϊκότερο.
Το λέμε σήμερα από εδώ. Τα δύσκολα ξεκινούν μετά τις εκλογές. Το έργο της ανασυγκρότησης είναι τιτάνιο και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.
Όχι σε πλειοδοσίες, όχι σε εύκολες λογικές διανομής ανύπαρκτων πόρων. Όχι στη διατήρηση ή επαναφορά συντεχνιακών προνομίων.  Στόχος της πλατιάς πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας δεν πρέπει να είναι μία παρένθεση ή μία πρόσκαιρη ανακουφιστική πολιτική.
Πολλά «προγράμματα εκατό πρώτων ημερών» βρίσκονται σήμερα πεταμένα.
Πολλές προσπάθειες καλών προθέσεων κατέληξαν σε ήττες. Η προσπάθεια ανασύνταξης της χώρας χρειάζεται νηφαλιότητα, επιμονή, σχέδιο, βούληση.
Η πολιτική αλλαγή στη χώρα είναι επιβεβλημένη και είναι πλέον πολύ πιθανή.
Αυτή η υπόθεση όμως δεν είναι υπόθεση μόνο ενός κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι πρώτο κόμμα. Θέλω όμως στο σημείο αυτό να επισημάνω το εξής. Οι μαξιμαλισμοί, η πληθώρα υποσχέσεων, η υιοθέτηση σχεδόν όλων των αιτημάτων, οι ασάφειες και οι αλλεπάλληλες αλλαγές γραμμής, δεν βοηθούν σε μια σταθερή και μακρόπνοη προοδευτική διακυβέρνηση.
Η κοινωνία θέλει την αλλαγή, οι προοδευτικοί πολίτες θέλουν μεταρρυθμίσεις, εξορθολογισμό, αλλαγές, αξιοκρατία.

Πρέπει να το πούμε αυτό, σήμερα, εδώ, πριν τις εκλογές.
Δεν χρειάζονται απόψεις που δεν βοηθούν  την υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης και θα την οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Δεν είναι η ώρα της προσπάθειας επιβεβαίωσης ιδεοληψιών, είναι η ώρα της αλλαγής με ρεαλιστικό πρόγραμμα και αξιοπιστία.
Για αυτό λέμε πως μόνο ένα κόμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναλάβει τις τύχες τις χώρας. Για αυτό λέμε πως η αυτοδυναμία δεν ισούται με ενίσχυση της αλλαγής, αλλά με αποδυνάμωσή της. Για αυτό ζητούμε να μας δώσετε τη δύναμη να σταθούμε με ρεαλισμό και ευθύνη σε αυτήν την προσπάθεια.
Μια προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να στηριχθεί σε αδύναμες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Ούτε στη λογική «αυτό είναι το πρόγραμμά μου και όσοι θέλουν μπορούν να ακολουθήσουν».
Ο μόνος επιτυχής δρόμος περνά μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και μείζονες προωθητικές συνθέσεις. Περνά μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Ναι στην αλλαγή αλλά όχι στην αυτοδυναμία. Ναι σε νέες πολιτικές αλλά όχι σε ιδεοληψίες.
Η προοδευτική αλλαγή χρειάζεται στη Βουλή τον συνδυασμό μας «Πράσινοι- Δημοκρατική Αριστερά».
Ο συνδυασμός μας είναι  μια συνάντηση που στοχεύει στην  υπέρβαση των αδυναμιών και στην  ανασύνθεση του χώρου της πολιτικής  οικολογίας και της ανανεωτικής-μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Πρόκειται για μια συμπαράταξη που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό.
Είναι μια συνάντηση ανοικτή στους ενεργούς πολίτες, αφού πρωταρχικός μας στόχος είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική.
Αποτελεί ένα υπόδειγμα για το πώς πρέπει να γίνονται οι συνεργασίες κομμάτων. Με ισοτιμία, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και με προωθητικές συνθέσεις.
Πρόκειται για ένα νέο ξεκίνημα.
Για μια νέα ποιότητα, μαθαίνοντας και από τα λάθη μας.
Και ως Δημοκρατική Αριστερά, από την ίδρυσή μας αγωνιστήκαμε σκληρά, είχαμε σημαντική προσφορά, χωρίς βεβαίως να αποφύγουμε και  λάθη.
Μέσα στην κρίση δεν υποκύψαμε στις σειρήνες του λαϊκισμού. Προκρίναμε λύσεις συναινετικές όπου αυτό ήταν δυνατό.
Μετείχαμε σε μια κυβέρνηση με δυνάμεις που έχουμε μεγάλες διαφορές  με σκοπό  να συμβάλλουμε ώστε η  χώρα να παραμείνει στον ευρωπαϊκό δρόμο. Δώσαμε τη μάχη με αρνητικούς συσχετισμούς για να προωθηθεί η γραμμή της επαναδιαπραγμάτευσης των επαχθών όρων του μνημονίου.
Παλέψαμε αλλά δεν καταφέραμε να ωθήσουμε το κυβερνητικό έργο σε ένα διαφορετικό δρόμο. Τα πράγματα βεβαίως θα ήταν διαφορετικά αν το ΠΑΣΟΚ δεν συμπαρατασσόταν με τη Νέα Δημοκρατία στα κρίσιμα ζητήματα όπως τα εργασιακά, τα φορολογικά και οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα.  
Αυτό θέλουν να το κρύψουν. Όπως ξεχνούν ότι εμείς δεν ψηφίσαμε ποτέ τα μνημόνια.  Έχουμε ευθύνη μόνο για το ότι πιστέψαμε και παλέψαμε για μια προγραμματική συμφωνία την υλοποίηση της οποίας τα δύο κόμματα δεν σεβάστηκαν.
Δεν προσκολληθήκαμε όμως σε καρέκλες. Δεν πουλήσαμε τις αξίες μας. Αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση όταν θεωρήσαμε ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια παρέμβασης. Και υποστήκαμε  για αυτό μια  ανοίκεια επίθεση που δημιούργησε μεγάλες δυσκολίες και γρατζούνισε την εικόνα μας.
Παρά τις  πολύ δυσμενείς  για μας συνθήκες εκλογικής επιρροής, με τη στάση μας στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας δείξαμε ότι προτάσσουμε το συμφέρον της χώρας και την αλλαγή πολιτικών.
Προφανώς στην πορεία αυτή έγιναν και λάθη και υπήρξαν και σοβαρές αδυναμίες. Λάθη όμως δεν κάνει μόνο όποιος παραμένει στη σιγουριά και την ασφάλεια της ακινησίας. Όσοι σήμερα είμαστε στη Δημοκρατική Αριστερά έχουμε δώσει τις εξετάσεις μας μέσα από δοκιμασίες.
Αυτή η εμπειρία της κυβερνητικής πολιτικής είναι πολύτιμη για τη συνέχεια μας. Τώρα ξέρουμε πολύ περισσότερα για τις δυσκολίες. Αποκτήσαμε εμπειρία από την άσκηση δημόσιων πολιτικών, που είναι πολύ χρήσιμη στη διατύπωση και προώθηση εναλλακτικών προτάσεων με ρεαλισμό και όραμα.
Είμαστε η δύναμη της Αριστεράς που έφερε χρήσιμες ιδέες και πρακτικές στην ελληνική κοινωνία. Τον ευρωπαϊσμό, τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμισμό.
Αναδείξαμε πολλές εναλλακτικές προτάσεις για προοδευτικές λύσεις εντός της κρίσης. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όταν οι πολίτες τοποθετούνται επί κρίσιμων θεμάτων της πολιτικής  ζωής,  λαμβάνουν θέσεις πλησιέστερα προς τη Δημοκρατική Αριστερά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Εμείς όμως είμαστε οι αυθεντικοί εκφραστές αυτών των απόψεων που δίνουν διαφορετική διέξοδο. Για αυτό χρειαζόμαστε για την υλοποίησή τους.

Σήμερα η συμπαράταξή μας «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» αποτελεί ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Μια τομή στη συνέχεια της δράσης μας.
Ανοίγουμε νέους δρόμους.
Δεν επιδιώκουμε να αθροίσουμε απλώς τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Πρασίνων. Θέλουμε τη συμμετοχή νέων ανθρώπων που θα δώσουν νέα δυναμική στα θετικά στοιχεία – που είναι πολλά –  από την κοινωνική, κοινοβουλευτική και ευρω-κοινοβουλευτική δουλειά  των χώρων της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής και ανανεωτικής αριστεράς.
Προωθούμε την εναλλακτική πολιτική λύση που προσφέρει ελπίδα και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα μέσα από σύγχρονες κοινωνικά δίκαιες, ισορροπημένες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις κι ανατροπές. Που προωθεί  τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και του μοντέλου παραγωγής – κατανάλωσης, στο πλαίσιο μιας νέας ισορροπημένης σχέσης ΕΕ-Ελλάδας.
Είμαστε εδώ!
Διεκδικούμε σε αυτές τις εκλογές την παρουσία μας στη Βουλή ώστε να διαδραματίσουμε ρόλο στη συγκρότηση αυτής της προοδευτικής αλλαγής. Για να υποστηρίξουμε ενεργά μια ουσιαστική αλλαγή της πολιτικής, μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με ακλόνητες  σταθερές την  ευρωπαϊκή πορεία, τον δίκαιο επιμερισμό των  βαρών, την  μετάβαση σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Όχι συνέχιση των ίδιων πολιτικών. Όχι αναπαραγωγή ξεπερασμένων υποδειγμάτων. Όχι ιδεολογικά στερεότυπα. Όχι λαϊκισμός. Εμείς διεκδικούμε σύγχρονες και ρεαλιστικές προοδευτικές λύσεις.
Με την παρουσία μας στη Βουλή θα θέσουμε την δύναμή μας σε αυτή την κατεύθυνση. Θα είμαστε μέρος των λύσεων και θα εργασθούμε για την προοδευτική αλλαγή.
Ο συνδυασμός μας επιδιώκει να συμμετάσχει στην προοδευτική αλλαγή,  όχι βάζοντας φρένο στον προοδευτικό χαρακτήρα της, όπως θέλουν άλλες δυνάμεις που στοχεύουν όπως λένε στη τρίτη θέση. Εμείς δεν έχουμε ακολουθήσει στρατηγική σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία. Ούτε σήμερα λέμε ότι θέλουμε την τρίτη θέση για να συμμαχήσουμε με όποιον βγει πρώτος, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ.
Το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια αυτοτοποθετήθηκε σε ένα συντηρητικό πλαίσιο πολιτικών. Μετέτρεψε την τακτική συνεργασία με τη ΝΔ σε στρατηγική. Ταύτισε την πολιτική σταθερότητα με την εφαρμογή συντηρητικών πολιτικών και την διατήρηση του ρόλου του σε κυβερνητικά σχήματα.
Όσο βρισκόμασταν μαζί στην κυβέρνηση, υποχώρησε σε κρίσιμα θέματα   όπως αυτά των εργασιακών σχέσεων, το αντιρασιτσιτικό, τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, τη διατήρηση των φορολογικών αδικιών.
Και σήμερα ακόμη δεν αλλάζει τη σχέση του με τη Νέα Δημοκρατία και δεν τάσσεται υπέρ της προοδευτικής αλλαγής.
Το άλλο κόμμα μπαλαντέρ είναι το ΠΟΤΑΜΙ.
Ένα κόμμα που πολύ γρήγορα έδειξε μεταμορφώσεις και ασυνέχεια στα λεγόμενα και την πολιτική του. Υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος πρέπει να γίνει μετά από χρόνια όταν η Ελλάδα θα είναι ισχυρή, υποτιμώντας το γεγονός ότι χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί να υπάρχει ανάκαμψη. Ζήτησε εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη προηγούμενη Βουλή. Θέση που ισοδυναμούσε με τη συνέχιση των ίδιων πολιτικών, αφού παρέδιδε στον κ. Σαμαρά όλο το πακέτο των μεγάλων θεμάτων που είναι μπροστά στη χώρα.
Το «Ποτάμι» ευαγγελίζεται το νέο, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργεί ως αυθεντικός συνεχιστής του παλαιοκομματικού παρελθόντος.  Χωρίς  συγκεκριμένο λόγο για το σήμερα και για το αύριο,  προτάσσοντας έναν μεταρρυθμιστικό αχταρμά, χωρίς σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις, προβάλλοντας ως πλεονέκτημά του την  πολυσυλλεκτικότητα, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια ασάφεια θέσεων και έλλειψη δεσμεύσεων.
Στο όνομα της κρίσης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος προωθεί απόψεις  που παγιδεύουν την πολιτική στο γενικό, στην εικόνα, στο επιλεκτικό, στο ευμετάβλητο, ανάλογα με τις συνθήκες.
Πολύ σύντομα βεβαίως αποκτά χαρακτηριστικά των παλιών κομμάτων, τη λειτουργία των οποίων δήθεν ήρθε να υπερβεί.     Διαμόρφωσε αρχηγικά χαρακτηριστικά, προχώρησε σε μεταγραφές και ετερόκλητες προσχωρήσεις που επιφέρουν παντελή έλλειψη πολιτικού σχεδίου για τη χώρα.
Η στάση του δεν αποτελεί – όπως επαγγέλλεται –  μια τρίτη προωθητική λύση που υπερβαίνει το δίπολο κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ωθεί τα πράγματα προς την πολιτική αλλαγή στη χώρα και την αντιμετώπιση των πραγμάτων με άλλη πολιτική. Στον τελικό καθορισμό του, το  «Ποτάμι» οδηγεί στη  συναίνεση με την κυβέρνηση.
Τα δύο αυτά κόμματα έχοντας τη λογική ότι θα συνεργαστούν με όποιο κόμμα βγει πρώτο ψαρεύουν στα θολά νερά.

Σε αυτά τα κόμματα εμείς απαντάμε πως δεν είμαστε λίγο από όλα,  δεν  είμαστε κόμμα μπαλαντέρ. Δεν πρόκειται να στηρίξουμε συντηρητικές πολιτικές.   Θέλουμε να  συμβάλλουμε στην προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με ρεαλισμό και όραμα!
Είμαστε οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ !
Και είμαστε εδώ!
Αυτό το σχέδιο θα υπηρετήσουμε.
Για αυτό το σχέδιο ζητούμε την ψήφο σας!
Προοδευτική διακυβέρνηση. Συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές.
Διεκδικούμε σε αυτές τις εκλογές την παρουσία μας στη βουλή ώστε να διαδραματίσουμε ρόλο στη συγκρότηση αυτής της νέας συμμαχίας. Για να υποστηρίξουμε ενεργά την αλλαγή της πολιτικής.
Όχι συνέχιση των ίδιων πολιτικών. Σταθερή ευρωπαϊκή πορεία με συμμαχίες ενάντια στη λιτότητα. Σύγχρονες και ρεαλιστικές προοδευτικές λύσεις. Νέο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης βιώσιμης ευημερίας. Δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους.
Η χώρα χρειάζεται μια ελπιδοφόρα προοπτική.
Είμαστε εδώ. Η ψήφος των πολιτών υπέρ του συνδυασμού μας  είναι μια ψήφος καθοριστικής σημασίας για την αλλαγή με ρεαλισμό, αξιοπιστία, σχέδιο, όραμα.