Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αξιοποιεί όλα τα διαρθρωτικά εργαλεία της Νέας ΚΑΠ για την ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας την περίοδο 2014-2020. Πρώτη προτεραιότητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις
αποτελεί η στήριξη των νέων αγροτών για να υπάρχει συνέχεια μέσα από την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της γεωργίας.
Για τον λόγο αυτό άμεσα από 1.1.2015, δηλαδή από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ενεργοποιούμε την προαιρετική δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων, για τους νέους αγρότες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση, της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας.
Την Απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), στην οποία συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Μόσχος Κορασίδης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτική Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Μελάς.
Η απόφαση αύξησης της αξίας των δικαιωμάτων των νέων αγροτών μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος της Περιφέρειας, επεσήμανε ο κ. Καρασμάνης αποτελεί τμήμα της ολοκληρωμένης πολιτικής του ΥπΑΑΤ που εφαρμόζουμε για τους νέους αγρότες και αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων για:
*χρήση επίσης της δυνατότητας με την αύξηση κατά 25% των δικαιωμάτων για τους νέους αγρότες που προβλέπεται στον Εθνικό Φάκελο για την εφαρμογή της καινούργιας ΚΑΠ,
*ένταξη για πρώτη φορά και των 3.224 επιλαχόντων από την τρέχουσα προκήρυξη για τους νέους αγρότες ανεβάζοντας τελικά των αριθμό των ενταγμένων σε 11.116 και οι οποίοι θα λάβουν συνολικά 194 εκ €.
*για τις πληρωμές οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει και μέχρι το τέλος του έτους το σύνολο των 11.116 δικαιούχων νέων αγροτών θα έχει λάβει την πρώτη δόση, ύψους 136 εκατ. ευρώ και θα συμβάλουν καθοριστικά στην ηλικιακή ανανέωση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τόνισε ο κ. Καρασμάνης.
Παράλληλα, υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες ώστε να αρθούν ορισμένα προσκόμματα για τους νέους αγρότες, που παρατηρήθηκαν στη λειτουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, ενώ η χώρα μας υποστήριξε ένθερμα και τις τρεις προτάσεις, για περισσότερα κίνητρα στους νέους αγρότες, που υπέβαλε η Ιταλική Προεδρία στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.
Πρόσθετα κίνητρα, που έχουν να κάνουν με τη χορήγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χαμηλότοκων ή και άτοκων δανείων σε νέους αγρότες. Εξαίρεσή τους από το ποσοστό 10% των επενδύσεων για τις δαπάνες αγοράς γης και την προώθηση προγραμμάτων ανταλλαγής επισκέψεων για τη μεταφορά γνώσεων, αγροτικών πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των νέων αγροτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφερόμενος στην περικοπή του 8,5% επί της προκαταβολής της φετινής ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, ο κ. Καρασμάνης διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια σε βάρος των νέων αγροτών, αλλά αυτή αποτελεί μια οριζόντια μείωση, που απορρέει από την εφαρμογή της καινούργιας ΚΑΠ και αφορά σε ανάλογες μειώσεις σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλους τους ευρωπαίους αγρότες. Για αυτό άλλωστε, υπογράμμισε ο κ. Καρασμάνης, στον Εθνικό Φάκελο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ υιοθετήθηκε η προστασία απωλειών κατά 30% της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενίσχυσης, προκειμένου να υπάρξει μια ήπια, ομαλή και σταδιακή και όχι βίαιη μετάβαση στο νέο καθεστώς.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, ο κ. Καρασμάνης σημείωσε πως το θέμα δεν προέκυψε από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αποτελεί διαχρονικό ζήτημα, το οποίο η σημερινή ηγεσία κληρονόμησε και αντιμετωπίζει με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο, ώστε με διαφάνεια, ορθή χρήση των κοινοτικών διατάξεων και δίχως πρόστιμα και καταλογισμούς, να αποδίδονται οι ενισχύσεις στους δικαιούχους παραγωγούς, ανάμεσα στους οποίους και οι νέοι κτηνοτρόφοι.
Υπενθύμισε, τέλος, τις τρεις αρχές που πρέπει να διέπουν το θέμα των βοσκοτόπων. Δηλαδή, ότι η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους. Οι ισχύοντες κοινοτικοί κανονισμοί ορίζουν με σαφήνεια τη διαδικασία για τον προσδιορισμό ποιοι βοσκότοποι θεωρούνται επιλέξιμοι. Όποιος παρακάμπτει ή δεν εφαρμόζει σωστά τους κανονισμούς αυτούς, υφίσταται κυρώσεις, ενώ από τον Ιανουάριο 2015 με τον νέο ορισμό της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόβλημα επιλύεται οριστικά.
Επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος απευθυνόμενος στους νέους αγρότες τόνισε: «Η προσπάθεια μας είναι καθημερινή, κοντά στους νέους αγρότες και στα προβλήματα τους. Αναγνωρίζουμε την αξία του διαλόγου μαζί τους και αυτό μας δίνει την δυνατότητα για καθημερινές βελτιώσεις. Θέλουμε τους νέους αγρότες όχι μόνο φορείς της ηλιακής ανανέωσης αλλά φορείς καινοτομίας για την παραγωγική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ελληνικής γεωργίας αλλά και φορείς ανανέωσης των θεσμών που έχει ανάγκη η αγροτική παραγωγή για να αντιμετωπίσει και τα άλλα διαρθρωτικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά της».