Η ίδρυση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης

Μια νέα πολιτική οντότητα δημιουργήθηκε κατά το διήμερο 1 και 2 Νοεμβρίου 2014 στην πολιτική ζωή της χώρας στην οποία εντάσσονται, κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα της ευρύτερης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης της πατρίδας μας.

Στην Αθήνα, στον πολυχώρο Αθηναΐς στον Βοτανικό, πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή στελεχών από ολόκληρο το χώρο της Κεντροαριστεράς, η Ολομέλεια της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, που ήταν συνάμα και η αφετηρία για τη συγκρότηση και ανάδειξη του ρόλου της Παράταξης.
Όλοι εμείς που συμμετείχαμε στις διαδικασίες αυτές, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ελεύθερα και δημοκρατικά για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, τα αίτια της πολύμορφης κρίσης που έφερε τη χώρα μας πριν από μια πενταετία στα πρόθυρα της καταστροφής, τη διαχείριση της κρίσης και τη διάσωση της χώρας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και την προοπτική εξόδου της, από την τρόικα και το μνημόνιο.
Από τους έγκριτους ομιλητές, τονίσθηκε επανειλημμένα η ιστορική εισφορά της Δημοκρατικής Παράταξης στο ελληνικό κράτος από συστάσεώς του και αναμφίβολα – όπως είπαν – αυτό θα πράξει και τώρα που η χώρα θα αρχίσει μια δύσκολη πορεία, μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε πως « το ΠΑΣΟΚ μετέχει στη Δημοκρατική Παράταξη με το όνομα, με τα σύμβολα, με τα όργανά του, με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, με το δίκτυο των οργανώσεών του » και βέβαια οι θεμελιώδεις αξίες της Παράταξης, παραμένουν, η δημοκρατία, η πολυφωνία, η ανεκτικότητα, το κράτος Δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πολιτικός φιλελευθερισμός, η πίστη στον κοινοβουλευτισμό και την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, ο πατριωτισμός, ο παραγωγικός και θεσμικός εκσυγχρονισμός της χώρας.
Κατά το πρώτο μέρος των εργασιών της Ολομέλειας, μίλησε εκ μέρους της Γραμματείας για το πρόγραμμα και τις πολιτικές θέσεις ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε :
«Τώρα είναι η ώρα, χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για τη χώρα, για την ευρεία δημοκρατική παράταξη. Τώρα πρέπει να εκφράσουμε τα βασικά αιτούμενα της σημερινής συγκυρίας: συναίνεση και συνεννόηση για οριστική έξοδο από την κρίση, ρήξη με τις παθογένειες του χθες, ενότητα των ευρύτερων δυνατών δυνάμεων για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης».
Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης και πριν από τη δευτερολογία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, έδωσε το δικό του παρών με μία σύντομη αλλά μεστή περιεχομένου πολιτική ομιλία, η οποία συνέβαλλε στο πανηγυρικό κλείσιμο των εργασιών της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής. Ο κ. Γρηγοράκος αφού ευχαρίστησε τους νέους ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη των Ευρωεκλογών με το ψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ, κατέθεσε τον πολιτικό στοχασμό του με τις φράσεις : « Το παρελθόν δε συγκινεί κανέναν. Πρέπει να εμπνεύσουμε τα παιδιά μας, να φέρουμε το μέλλον στο παρόν. Το παρόν θα διαγράψει το μέλλον. Το Συνέδριο να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του για όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Την αξιοκρατία, την αξιοπρέπεια, την αξιολόγηση, την ισότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη, την υγεία και την παιδεία που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια ».
Με το πέρας των εργασιών της Ολομέλειας, ακολουθεί το επόμενο στάδιο των διαδικασιών προς το Συνέδριο, με τη δημιουργία κλιμακίων ανά εκλογική περιφέρεια (Νομό) της χώρας και την συγκρότηση των Περιφερειακών, Νομαρχιακών, Δημοτικών και Κλαδικών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου. Τα κλιμάκια θα επισκεφθούν τις περιοχές ευθύνης τους και θα συνομιλήσουν με τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, με εκπροσώπους μαζικών φορέων, με κινήματα πολιτών, με ανθρώπους που ανήκουν στον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Πορευόμαστε λοιπόν προς το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, που ορίσθηκε για το τέλος Ιανουαρίου 2015 και θα επιχειρήσουμε μέσα από αυτό, να αναδειχθεί ο στρατηγικός της ρόλος, που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της σταθερότητας της χώρας, για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και κυρίως για τα παιδιά μας.

Νίκος Ι. Κουφός