Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον των τμημάτων;
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος. πρόβλημα βιωσιμότητας παρουσιάζουν 49 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με την τελευταία Εκθεση
της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Πρόκειται για 8 ΑΕΙ και 41 ΤΕΙ.
Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται τα Τμήματα Χρηματοοικονομικής-Λογιστικής και Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα και Μηχανικών Πληροφορικής στη Σπάρτη. Τα τρία τμήματα του ΤΕΙ Πελοποννήσου, σύμφωνα με την έκθεση, θα τεθούν σε αξιολόγηση με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά. Να σημειωθεί πάντως ότι τα δύο τμήματα της Καλαμάτας έχουν 6 και 7 μέλη ΔΕΠ αντίστοιχα και είναι κοντά στον αριθμό 9 που θεωρείται βασικό στοιχείο για τη βιωσιμότητά τους. Επιπρόσθετα τα συγκεκριμένα τμήματα θεωρούνται δυναμικά και βρίσκονται πολύ υψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών με τη βάση τους να είναι σε υψηλό για ΤΕΙ επίπεδο. Το τμήμα στη Σπάρτη, όλα δείχνουν, ότι μπαίνει σε περιπέτειες, με τη διοίκηση του ΤΕΙ Πελοποννήσου να καλείται να λάβει άμεσα αποφάσεις για το μέλλον του. Στο δημοσίευμα του “Εθνους” σημειώνεται:
“Οι σχολές που χαρακτηρίζονται από τους αξιολογητές ως «μη αυτοδύναμες», λειτουργούν αυτήν τη στιγμή με λιγότερα από εννέα μέλη ΔΕΠ, κάτι που δεν συνιστά πανεπιστήμιο ή τεχνολογικό ίδρυμα. Αυτά τα τμήματα έχουν μπει ήδη στην «black list», με πιθανότερη συνέπεια να μην υπάρχουν στο μηχανογραφικό του 2015.
Στην Εκθεση αναφέρεται ότι «παρά την εφαρμογή του σχεδίου “Αθηνά”, σημαντικός αριθμός τμημάτων ΑΕΙ εξακολουθεί να μην πληροί το κριτήριο της αυτοδυναμίας, δηλαδή ο αριθμός των μελών ΔΕΠ/ΕΠ να είναι μεγαλύτερος του 9». Ετσι η ΑΔΙΠ παρακινεί τα ΑΕΙ και το υπουργείο Παιδείας να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις, ζητώντας μια νέα «Αθηνά».
H απάντηση του πρύτανη
Δεν τίθεται θέμα λουκέτου στα τμήματα του ΤΕΙ Πελοποννήσου, τόνισε στην τηλεόραση BEST ο πρύτανης του ιδρύματος, κύριος Βελισσαρίου, ο οποίος αποκάλυψε ότι μερικά τμήματα απλά αναφέρονται χωρίς να αξιολογούνται στην τελευταία Εκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), βάσει κριτηρίων όπως η στελέχωση που γενικά υπολείπεται.