Είκοσι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών σχετικά με τον αποκλεισμό των αμπελοκαλλιεργητών πολλών περιοχών από τις ενισχύσεις από ζημιές που προκλήθηκαν από τον περονόσπορο το έτος 2011.
Με απόφασή της από τον Ιούνιο του 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει συνολικά 40,8 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις του έτους 2011, εκ των οποίων τα 23 εκ. ευρώ αποκλειστικά για ζημιές από περονόσπορο. Η κοινή υπουργική απόφαση τον Αύγουστο του 2014 προβλέπει συνολική δαπάνη για ζημιές σε όλες τις γεωργικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία 28,5 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να εξειδικεύει τα ποσά για τον περονόσπορο. Ο ΕΛΓΑ στην ανακοίνωσή του περιλαμβάνει μόνο είκοσι επιλέξιμες για αποζημίωση περιφερειακές ενότητες ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται η Αρκαδία που υπέστη μεγάλης τάξης ζημιά από περονόσπορο το 2011. Αποκαλύπτεται έτσι η πρόθεση της κυβέρνησης να αποκλείσει όσο το δυνατόν περισσότερους αμπελοκαλλιεργητές από το πρόγραμμα ενισχύσεων. Και αυτό σε μια συγκυρία όπου οι σταφυλοπαραραγωγοί βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, με αυξημένες δαπάνες για να διατήρηση των αμπελώνων τους, ενόψει και των δυσμενών καιρικών συνθηκών της φετινής χρονιάς.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο αμπελοοινοικός τομέας είναι σημαντικός για την αγροτική οικονομία καθώς η Ελλάδα παράγει και εξάγει εξαιρετικής ποιότητας επώνυμα κρασιά, Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), και πρέπει να στηρίζεται με κάθε πρόσφορο μέσο. Ζητούν από τους υπουργούς να αναθεωρήσουν και να εξειδικεύσουν το ποσό που θα διατεθεί, να διευρύνουν τον πίνακα επιλέξιμων περιφερειακών ενοτήτων ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες περιοχές που υπέστησαν μεγάλη ζημιά από τον περονόσπορο καθώς και να συζητηθούν και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρα μας.
Κώστας Ζαχαριάς
βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Αποκλεισμός αμπελοκαλλιεργητών από τις ενισχύσεις για τον περονόσπορο
Ως «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, η οποία εξειδικεύει τις επιλέξιμες Περιφερειακές Ενότητες για ζημιές σε αμπελοκαλλιέργειες που επλήγησαν το 2011 από περονόσπορο, καθώς πάρα πολλές περιοχές της χώρας που είχαν σημειωθεί προσβολές από το μύκητα, μένουν εκτός ενισχύσεων.
Ήδη 5 μέρες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπ’ αριθμ. 675/92751 ΚΥΑ («ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων» μεταξύ άλλων και σε αμπελοκαλλιεργητές των οποίων η εκμετάλλευση είχε πληγεί από περονόσπορο ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος − Δεκέμβριος 2011), είχαν κυκλοφορήσει στη Λάρισα πληροφορίες ότι η Θεσσαλία -και όχι μόνο- θα απουσίαζε από τη λίστα των επιλέξιμων περιοχών.
Πράγματι, η προχθεσινή επίσημη ανακοίνωση του ΕΛΓΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και μαζί τους χειρότερους φόβους των αμπελοκαλλιεργητών, ειδικά σε περιοχές όπου η καταστροφή ανερχόταν άνω του 60% της παραγωγής. Στις επιλέξιμες περιοχές για ζημιές από περονόσπορο στα αμπέλια περιλαμβάνονται μόλις 20 Περιφερειακές Ενότητες, ενώ ολόκληρες Περιφέρειες, όπως λόγου χάρη η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Θράκη, απουσιάζουν πλήρως.
Ερωτηματικά προκαλεί επίσης το ύψος των ενισχύσεων που θα δοθούν: η αριθμ. C (2013) 3944 τελικό/19-6-2013 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί εγκρίσεως της ενίσχυσης αριθμ. SA 35607 (N/2012), αναφέρει ξεκάθαρα ότι «ο προϋπολογισμός για το εν λόγω καθεστώς, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, ανέρχεται σε 40,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 23 εκατ. προορίζονται για την αποζημίωση των γεωργών για τις ζημίες που υπέστησαν εξαιτίας του περονόσπορου της αμπέλου». Στην ΚΥΑ η συνολική προβλεπόμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 28.500.000 ευρώ, ενώ επίσης δεν φαίνεται ποιό ποσό έχει προϋπολογισθεί για την ενίσχυση των προσβληθέντων από περονόσπορο αμπελοκαλλιεργειών.
Επειδή ο αμπελοοινικός τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική αγροτική οικονομία, καθώς η Ελλάδα εξάγει εξαιρετικής ποιότητας επώνυμα κρασιά, ΠΟΠ και ΠΓΕ, και θα έπρεπε να στηρίζεται με κάθε πρόσφορο μέσο και όχι να πολεμιέται.
Επειδή η εκδοθείσα ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αποκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης για αποκλεισμό όσο το δυνατόν περισσότερων αμπελοκαλλιεργητών από το πρόγραμμα ενισχύσεων.
Επειδή οι σταφυλοπαραγωγοί βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, ενώ παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τις απαιτούμενες δαπάνες προκειμένου να διατηρήσουν τις αμπελοφυτείες τους.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Για ποιό λόγο, ενώ το συνολικό εγκριθέν ποσό από την Κομισιόν ανέρχεται στα 40,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. αφορούν αποκλειστικά την αποζημίωση για τον περονόσπορο, η ΚΥΑ προβλέπει συνολική δαπάνη 28,5 εκατ. ευρώ;
2. Σε ποιές ενέργειες θα προβούν για τη διεύρυνση του πίνακα επιλέξιμων Περιφερειακών Ενοτήτων και σε άλλες περιοχές, στις οποίες είχε χτυπήσει ο περονόσπορος, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής;
3. Ποιά επιπλέον μέτρα θα λάβουν για τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας στην χώρα μας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Διώτη Ηρώ
Αποστόλου Βαγγέλης
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία
Βαρεμένος Γιώργος
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ιγγλέζη Κατερίνα
Κανελλοπούλου Μαρία
Καραγιαννίδης Χρήστος
Κούβελα Φωτεινή
Κυριακάκης Βασίλης
Μαντάς Χρήστος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαλάκης Νίκος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μπάρκας Κώστας
Ουζουνίδου Ευγενία
Σταθάς Γιάννης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζησοφιά Άννα