Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

“Κλείδωσαν” οι αλλαγές της κυβέρνησης στον ΕΝΦΙΑ και θα κατατεθούν προς ψήφιση στην Βουλή σήμερα ή αύριο, όμως δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι. Από τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη για τις αλλαγές στο φόρο ακινήτων υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι: Από τη μία, θα μειωθούν ακόμη και πάνω από 50% σε 4.000 οικισμούς. Από την άλλη, όμως, παραμένουν οι επιβαρύνσεις για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν ότι θα διορθωθεί φέτος-τουλάχιστον-οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο. Άλλωστε, η κυβέρνηση δεν έπρεπε να θέσει σε κίνδυνο τον εισπρακτικό στόχο του μέτρου.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει βεβαίωση φόρου στα 3,2 δισ. ευρώ και είσπραξη στα 2,65 δισ. ευρώ. Ήδη, με τις μειώσεις στους 4.000 οικισμούς, προκαλείται ένα κόστος της τάξης των 165 εκατ. ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι με τις διορθώσεις θα αυξηθεί το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου στα επίπεδα του 88% από 82%, που ήταν η αρχική εκτίμηση, και με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί η παραπάνω απώλεια.

Ειδικότερα, από τη χθεσινή σύσκεψη προέκυψαν οι εξής αποφάσεις:

    Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις με την πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015
    Οι κάτοικοι της Κεφαλονίας, η οποία επλήγη από δύο ισχυρότατους σεισμούς, απαλλάσσονται για έναν χρόνο
    Απλουστεύονται οι διαδικασίες για εκπτώσεις σε διατηρητέα ή δεσμευμένα
    Για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε 4.000 οικισμούς εκτός σχεδίου και δεν ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, ο φόρος θα υπολογιστεί εκ νέου με βάση τις τιμές που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΦΑΠ
    Αυτόματος υπολογισμός των απαλλαγών σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ανάπηροι με ποσοστό άνω του 80%) μέσω της ΓΓΠΣ χωρίς φυσική παρουσία των φορολογούμενων.
    Δεν απαλλάσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ξενοίκιαστα ή μη ηλεκτροδοτούμενα κίνητα, καθώς διαπιστώθηκε ότι το μέτρο θα κόστιζε πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

sofokleousin.gr