“Κύριε Πρόεδρε,
Με την υπ’αρίθμ. 243 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο 2883/14-11-2013 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης,
μεταβιβάζεται και περιέρχεται χωρίς αντάλλαγμα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ» (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ) κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή πλήθος ακινήτων κυριότητας του ελληνικού δημοσίου. Μεταξύ αυτών μεταβιβάζεται ακίνητο έκτασης 174,787,00 τμ το οποίο βρίσκεται στις παραλίες του Σίμου και του Σαρακίνικου στην περιοχή Λεύκη – Σίμος στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
Κατόπιν αυτής της απόφασης, το ΤΑΙΠΕΔ ανάρτησε στον επίσημο ιστότοπό του λίστες των ακινήτων του χαρτοφυλακίου του, συνοδευόμενες από φωτογραφική παρουσίαση και προτεινόμενη αξιοποίηση. Στην περίπτωση της Ελαφονήσου το ανωτέρω ακίνητο (ΑΒΚ 382) χαρακτηρίζεται ως περιοχή πρασίνου, στην οποία υπάρχουν περιορισμοί δασικοί, περιβαλλοντικοί και νομικοί. Πράγματι, η προς εκποίηση περιοχή των 175 στρεμμάτων αποτελεί στο σύνολό της δασική προστατευόμενη περιοχή (κεδρόδασος, αμμοθίνες). Ωστόσο ως επένδυση προτείνεται η ανέγερση εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχείων.
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών ενεργειών όσο και κατόπιν της λήψης της απόφασης, ουδείς εκ των υπογραφόντων της Διυπουργικής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του ΤΑΙΠΕΔ, συζήτησε ή κοινοποίησε στο δήμο Ελαφονήσου την απόφαση. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η πρόσφατη αποανάρτηση της λίστας ακινήτων του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ από τον επίσημο ιστότοπό του, έπειτα από τη δημοσιοποίηση και την έντονη δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος.
Η παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο αποτελεί μια από τις διασημότερες στον κόσμο και βρίσκεται πρώτη στη λίστα των ομορφότερων παραλιών της Ευρώπης. Αυτό δίχως αμφιβολία το γνωρίζετε τόσο εσείς όσο και οι υποψήφιοι επενδυτές που αναζητάτε στα πλαίσια της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Αυτά που αγνοείτε ή τεχνηέντως παρακάμπτετε είναι τα ακόλουθα:
1. H ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή της Ελαφονήσου έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου Natura 2000 (GR2540002) -σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Τα σημαντικότερα στοιχεία της Ελαφονήσου που την καθιστούν προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 είναι οι αμμοθίνες και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου.
2. Τα σημαντικότερα στοιχεία της χλωρίδας της Ελαφονήσου είναι οι βιότοποι των αμμοθινών με το σπάνιο είδος κέδρου, το γιουνίπερους μακρικάρπα και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που σχηματίζονται κυρίως στις εκτεταμένες παραλίες του νησιού. Οι αμμοθίνες έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως δασικές προστατευόμενες παραλίες.
3. Στις εκτεταμένες παραλίες της Ελαφονήσου και πάνω στην άμμο το κυρίαρχο είδος είναι το θαλασσόκεδρο Juniperus oxykedrus ssp Marcocarpa, που είναι από τα πιο σπάνια του Αιγαίου και της Μεσογείου. Ο κέδρος αυτός φύεται κατά ομάδες, συναντάται σε θαμνώδη και δενδρώδη μορφή και φθάνει σε ύψος έως 8 μ., ενώ η διάμετρος του κορμού του είναι σχεδόν μισό μέτρο. Στην Ελαφόνησο τους συναντάμε στην ευρύτερη αμμώδη περιοχή του χωριού-οικισμού, στη Λεύκη και ειδικά στο Σαρακίνικο, στο Κάτω νησί, στην παραλία της Παναγίας και κατά μήκος της περιοχής μεταξύ του χωριού και του Κάτω νησιού, αλλά και σε πετρώδη εδάφη μεταξύ οικισμού και Λεύκης.
4. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ενδημικά φυτά που βρίσκονται στην Ελαφόνησο (ενδημικά χαρακτηρίζονται τα φυτά που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, παρά μόνον σε έναν συγκεκριμένο τόπο). Ένα από αυτά είναι το φυτικό είδος Σαπονάρια των Γιάγκελ. Αυτό αναπτύσσεται στις αμμώδεις παραλίες στη δυτική πλευρά του νησιού σε δύο απομακρυσμένους και περιορισμένους πληθυσμούς. Βρίσκεται, δε, στη λίστα των 50 νησιωτικών φυτών της Μεσογείου που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και χρήζουν προστασίας.
Κύριε πρόεδρε, αναμένουμε από εσάς πλήρη ενημέρωση για το θέμα και απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα:
1. Γνωρίζετε το ειδικό καθεστώς προστασίας της προς εκποίηση περιοχής του Σίμου – Σαρακίνικου;
2. Προτίθεστε να συνυπογράψετε την καταστροφή της δασικής προστατευόμενης περιοχής για την ανέγερση εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχείων;
3. Ποιοι είναι οι περιβαλλοντικοί, δασικοί και νομικοί περιορισμοί και πώς θα τους παρακάμψετε;
4. Ποιοι είναι οι όροι της εκποίησης και ποια τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο;
Τέλος, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τις δικές μας θέσεις:
Ο δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού, είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου.
Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον.
Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή που στο όνομα της όποιας “αξιοποίησης” ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει το δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών”.
Παναγιώτης Ψαρομμάτης