Μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση-τακτοποίηση “κόκκινων” δανείων αποκτούν οι τράπεζες, με τον νέο κώδικα δεοντολογίας που κατήρτισε η ΤτΕ σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Με τις νέες ρυθμίσεις διευκολύνεται
η πώληση πακέτων “προβληματικών” δανείων σε ξένους οίκους, οι οποίοι εν συνεχεία θα μπορούν να προσφεύγουν και σε δικαστικά μέσα για να τα εισπράξουν. Με το νέο πλαίσιο ολοκληρώνεται η κατάργηση των ρυθμίσεων του νόμου Κατσέλη, απομακρύνεται το ενδεχόμενο διαγραφής δανείων μέσα από δικαστικές προσφυγές και επιμηκύνεται η περίοδος διαπραγμάτευσης μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών.
Με αυτό τον τρόπο η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρεί να βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν την εισπραξιμότητα των NPL’s πριν από τα stress tests της ΕΚΤ/SSM που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο. Οι τραπεζίτες ευελπιστούν ότι με τα νέα προγράμματα θα ρυθμιστεί μεγάλο ποσοστό των δανείων. Ακόμη και με τη διετή χάρη που θα δοθεί σε κάποιες περιπτώσεις, οι τράπεζες θα βγουν ενισχυμένες, καθώς βάσει του νέου κώδικα δεοντολογίας η αντικατάσταση του παλαιού με νέο δάνειο καθιστά ευκολότερη την προϊοντοποίηση του.
Παράλληλα καθίσταται ευκολότερη η μεταπώλησή του σε άλλη τράπεζα ή επενδυτική εταιρία, λύνοντας μεν τα χέρια των τραπεζιτών, αλλά μεταβάλλοντας ουσιωδώς τους όρους για τους δανειολήπτες: Εκτός από τον τίτλο του δανείου, ο αγοραστής – που μπορεί να είναι εταιρία ή τράπεζα εδρεύουσα στο εξωτερικό – αποκτά και τα δικαιώματα που έχει η ελληνική τράπεζα έναντι του δανειολήπτη. Μπορεί έτσι να κινηθεί αυτοβούλως δια της δικαστικής οδού για να εισπράξει την απαίτηση της.
Τον επικαιροποιημένο Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα παρουσιάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Τράπεζα της Ελλάδος.
Μεταξύ άλλων ο Κώδικας Δεοντολογίας θα προβλέπει μόνιμη μείωση του επιτοκίου του μη εξυπηρετούμενου δανείου ή του περιθωρίου κέρδους της τράπεζας, την αλλαγή του τύπου του επιτοκίου χωρίς πέναλτι, την αντικατάσταση του παλαιού δάνειου με νέο, την μεταβίβαση του μη εξυπηρετούμενου δάνειου σε άλλη τράπεζα, κ.α..
Η Κεντρική Τράπεζα είχε δημοσιοποιήσει προσχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας στα τέλη Μαρτίου το οποίο και επικαιροποίησε μετά από διαβουλεύσεις που είχε με τις τράπεζες και τις ενώσεις καταναλωτών.
Οι ενώσεις καταναλωτών ζήτησαν να προβλεφθούν στον Κώδικα υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων προς αναστολή νομικών ενεργειών και καταδιωκτικών μέτρων.
Ακόμη, ζήτησαν να αποσαφηνιστεί το τι θα ισχύσει κατά την περίοδο χάριτος, που ο δανειολήπτης δεν θα πληρώνει τις δόσεις (για διάστημα 12 ή 24 μηνών) και συγκεκριμένα το εάν οι τόκοι της περιόδου αυτής θα κεφαλαιοποιηθούν ή όχι.
sofokleousin