Αλλαγές και έντονες διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς πυροδοτεί η αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ, η οποία βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αντιμετωπίζοντας σοβαρότατη εσωτερική κρίση,
με φυγόκεντρες τάσεις και κίνδυνο διάλυσης. Ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε σήμερα την παράιτηση του, μετά τη σφοδρή κριτική που εκδηλώθηκε εναντίον του για το “ναυάγιο” της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές και την έντονη αμφισβήτηση του από βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Η εξέλιξη αυτή αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά την περαιτέρω πορεία και το μέλλον του κόμματος υπό την τωρινή μορφή του. Πολλά στελέχη του “βλέπουν” ήδη προς την κεντροαριστερά ης Ελιάς, ενώ η μειοψηφία προτιμά να κρατήσει εν ζωή τη ΔΗΜΑΡ και να κινηθεί στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ, με προοπτική συνεργασίας.
Πάντως η αποχώρηση του κ. Κουβέλη δεν είναι οριστική. Η παραίτηση του θα συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σάββατο και ενδέχεται να μη γίνει αποδεκτή. Θεωρείται πολύ πιθανόν ότι η πλειοψηφία της ΚΕ θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη της προς τον πρόεδρο του κόμματος και θα ζητήσει αλλαγές στρατηγικής και πολιτικών επιλογών, ώστε η ΔΗΜΑΡ να ανακτήσει μέρος της απωλεσθείσης εκλογικής της δύναμης.
Ανοιχτό παραμένει επίσης το ενδεχόμενο αποχώρησης βουλευτών και στελεχών που έχουν ανεβάσει τις τελευταίες μέρες τους τόνους της κριτικής και της αμφισβήτησης, ζητώντας αποχώρηση του Φ. Κουβέλη και αναπροσανατολισμό της στρατηγικής του κόμματος. Εαν η κεντρική επιτροπή δεν αποδεχθεί την παραίτηση του προέδρου, πιθανότατα θα βρεθεί στην “πόρτα εξόδου” μια μικρή ομάδα στελεχών που έχουν “εκτεθεί” υπερβαίνοντας τα αποδεκτά όρια κριτικής.
Κριτική και αμφισβήτηση
Η αποτυχία της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές προκάλεσε μεγάλη εσωτερική αναταραχή στο κόμμα, ενώ ο κ. Κουβέλης “εισέπραξε” από τους βουλευτές και τα στελέχη του αμφισβήτηση και σκληρή κριτική. Κάποιοι παραμένουν πιστοί στον Φώτη Κουβέλη, εκτιμώντας ότι χωρίς αυτόν δεν μπορεί να υπάρξει ΔΗΜΑΡ. Ομως πολλοί έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους, ενώ αρκετοί ζήτησαν ξεκάθαρα – είτε εμμέσως πλην σαφώς – την παραίτησή του.
Στις επιθέσεις πρωτοστάτησε ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος εξέφρασε την άποψή ότι ο κ. Κουβέλης «όφειλε να είχε ήδη παραιτηθεί, θέτοντας την παραίτησή του στη διάθεση των οργάνων του κόμματος». Ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου είχε δηλώσει μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές ότι «η παραίτηση Κουβέλη δεν είναι το μόνο που ζητάω». Κατά του κ. Κουβέλη έχει στραφεί ανοιχτά και ο πρώην επρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ απειλείται με εξαφάνιση και ότι αυτό οφείλεται στον Φώτη Κουβέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουβέλης δεν σκόπευε αρχικά να παραιτηθεί τώρα, αλλά σχεδίαζε να θέσει θέμα ηγεσίας στο συνέδριο του κόμματος. Αποφάσισε να προχωρήσει σ’αυτή την κίνηση λόγω της σφοδρής κριτικής εναντίον του και της κλιμακούμενης αναταραχής στο κόμμα.
Την Παρασκευή το θέμα θα συζητηθεί σε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, στην οποία θα προετοιμαστούν οργανωτικά οι επόμενες κινήσεις. Το Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, όπου ο κ. Κουβέλης θα υποβάλει επισήμως την παράιτηση του και θα ληφθούν αποφάσεις για το θέμα ηγεσίας.
Η επιστολή της παραίτησης
Στην επιστολή παραίτησής του που δόθηκε στη δημοσιότητα και απευθύνεται προς την ΚΕ και το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης αναφέρει:
«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια, σε κάθε περίσταση, να προβάλω και να υπερασπισθώ τις δημοκρατικές αξίες που συγκροτούν την παράταξη μας και εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. Πιστεύουμε, όλοι, σε μια Αριστερά στην υπηρεσία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της αδιαπραγμάτευτης πολιτικής και κομματικής εντιμότητας.
Τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ευρωβουλή με οδηγούν, ως έχω χρέος , να υποβάλω στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο του κόμματος την παραίτηση μου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικές μας διαδικασίες. Αυτά τα όργανα θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις».