Σωματείο ΑμεΑ: Έρευνα προσβασιμότητας ξενοδοχείων Σπάρτης

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με ειδικές ανάγκες Ν. Λακωνίας έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη – που πηγάζουν από το καταστατικό του Σωματείου – να προστατεύει τα άτομα με αναπηρία, να επιδιώκει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους,

καθώς και την άρση κάθε είδους αποκλεισμού (κοινωνικού, επαγγελματικού, κτλ). Εντός αυτών των πλαισίων, το Σωματείο μας έχει αναλάβει δράση για την επίτευξη της καθολικής προσβασιμότητας υποδομών και δικτύων. Η δράση αυτή εξωτερικεύεται με παρεμβάσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο, με πλήθος δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων στα ΜΜΕ, με ενημερωτικές ημερίδες – εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.

Ο Νομός Λακωνίας, έχοντας πλήθος αναγνωρίσιμων και επισκέψιμων αξιοθέατων, αποτελεί ελκυστικό προορισμό τουριστών από όλο τον κόσμο, και μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι βέβαιο, ότι ο πολιτισμικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος, το οποίο παρουσιάζει τάσεις μείωσης. Καταλυτικός παράγοντας για αυτή την ανάκαμψη είναι η επαύξηση της προσβασιμότητας των υποδομών, η οποία αποτελεί διεθνώς κριτήριο επιλογής τόπου διακοπών για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως αυτές των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων και συνοδών τους. Για το λόγο αυτό, το Σωματείο μας, με τη συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων, οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και με εργαλείο ένα άρτια καταρτισμένο ερωτηματολόγιο, ολοκλήρωσε προκαταρτική έρευνα για το επίπεδο προσβασιμότητας των χώρων διαμονής τουριστών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντός του δήμου Σπάρτης. Σε αυτή αποτυπώνεται η προσβασιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης της Σπάρτης.

Το Σωματείο μας θεωρεί σημαντική τη συμβολή των τουριστών της ομάδας στόχου (άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι) στην αύξηση του τουριστικού προϊόντος του Νομού Λακωνίας και της περιφέρειας Πελοποννήσου γενικότερα. Κάτι τέτοιο θα γίνει εφικτό, εφόσον προχωρήσουμε με καίριες παρεμβάσεις στην βελτίωση των υποδομών για την επίτευξη καθολικής προσβασιμότητας με τη συνδρομή των φορέων ΑμεΑ της περιφέρειας μας, υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Με παρακαταθήκη αυτή την αρχική, μικρής κλίμακας, επιστημονικά καταρτισμένη – σε όλα τα στάδια σύνταξης της – έρευνα, προτείναμε στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη να εισηγηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο την πρόταση για τον εμπλουτισμό της με στοιχεία των χώρων διαμονής τουριστών ολόκληρης της περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε να αποτυπωθεί η συνολική κατάσταση του επιπέδου προσβασιμότητας.

Σημειώνουμε, ότι η δομή του επιστημονικά καταρτισμένου ερωτηματολογίου το οποίο χρησιμοποιήσαμε στην έρευνα, δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της καταγραφής του επιπέδου προσβασιμότητας σε χώρους εστίασης, αρχαιολογικούς χώρους και άλλους.

Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση πόρων, από εθνικά και κυρίως ευρωπαϊκά κονδύλια – προγράμματα, για την ταχεία βελτίωση του επιπέδου προσβασιμότητας, έως την επίτευξη της καθολικής προσβασιμότητας προς όφελος και της τοπικής ανάπτυξης. Η αύξηση του τουριστικού προϊόντος θα είναι το επιστέγασμα αυτής της πορείας.

Το Δ.Σ. του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας ευελπιστεί να ενταχθεί η παρούσα πρόταση το συντομότερο δυνατόν στον προγραμματισμό δράσεων της περιφέρειας Πελοποννήσου και θέτει τη συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία του πάνω στο ζήτημα της προσβασιμότητας υποδομών και δικτύων, στη διάθεση της περιφέρειας Πελοποννήσου.
                    
Μετά Τιμής
Το Δ.Σ.