Ευρεία συναίνεση επί της αρχής για το σχέδιο Νόμου «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης» που παρουσίασε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις νομοτεχνικού κατά βάση χαρακτήρα.
Πιο συγκεκριμένα, ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας ανέφερε: «Με αυτό το νομοσχέδιο δείχνουμε οι Έλληνες το ανθρώπινο πρόσωπό μας και η Ελλάδα τον πολιτισμό της, αλλά στέλνουμε και το μήνυμα ότι δεν πρέπει η χώρα να λειτουργεί σαν ξέφραγο αμπέλι»
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, παρά τις επιφυλάξεις και τις παρατηρήσεις κινήθηκε θετικά προσκείμενη στο σχέδιο Νόμου: «Καλωσορίζουμε την κυβέρνηση στο βασίλειο της πραγματικότητας και στην προσπάθειά της για μία ρεαλιστική διαχείριση του προβλήματος. Έστω και καθυστερημένα, έστω και σπαγκοραμμένα, το καλωσορίζουμε, όμως, το νομοσχέδιο»
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μίλησε για νομοσχέδιο με «θετικό πρόσημο» επισημαίνοντας την ανάγκη να λυθεί άμεσα και το μείζον πρόβλημα της ιθαγένειας για να προστατευτούν, όπως είπε, κυρίως τα παιδιά δεύτερης γενιάς, τα οποία είναι γεννημένα στην Ελλάδα ενώ ζήτησε την επανεξέταση από την κυβέρνηση του θέματος του δικαιώματος ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές
Επιφυλάξεις επί της αρχής εξέφρασε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης αφήνοντας όμως περιθώρια αλλαγής της στάσης της ΔΗΜΑΡ, αν επέλθουν κάποιες βελτιώσεις και αλλαγές.
Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ τάχθηκαν κατά του σχεδίου Νόμου και δεν σκοπεύουν να το ψηφίσουν.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών δήλωσε ότι γρήγορα θα έρθουν και οι ρυθμίσεις για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Γρηγοράκος τόνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών παραμένει ανοικτό σε προτάσεις ώστε το νομοσχέδιο να γίνει ακόμη καλύτερο.
«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις προτάσεις σας. Η κυβέρνηση πιστεύει στη συμβολή των μεταναστών, τόσο στην κοινωνική, όσο και στην οικονομική ζωή της χώρας και παράλληλα αντιμετωπίζει το πρόβλημα και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με τρόπο που διασφαλίζει τη φύλαξη των συνόρων μας»