Συνεδρίασε χτες η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με θέμα την εξειδίκευση των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ που έγινε την περασμένη Δευτέρα 3 Φλεβάρη.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν πρόταση για την οργάνωση της πάλης από τα κάτω, από τα πρωτοβάθμια σωματεία, πάνω σε βασικά αιτήματα και άξονες πάλης.
1. Άμεσα και στο διάστημα 10 – 25 Φλεβάρη να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις όλων των Α΄Βάθμιων σωματείων. Υπάρχει ανάγκη μαζικής, αποφασιστικής απάντησης στην αδιάκοπη επίθεση που δεχόμαστε. Υπάρχει ανάγκη να απαντήσουμε και με απεργία. Η απάντησή μας πρέπει να δοθεί με τους καλύτερους όρους, με όρους ενότητας, κοινωνικής συμμαχίας, σύγκρουσης με την κυβέρνηση και το αστικό κράτος, σύγκρουσης με ΕΕ – μονοπωλιακούς ομίλους, ΔΝΤ και Τρόικα. Γι΄αυτό προτείνουμε μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Για το ρόλο και τη συμβολή των Γενικών Συνελεύσεων υπάρχει θετική εμπειρία από προηγούμενους αγώνες που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Όπου έγιναν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, καλά προετοιμασμένες, όπου έγινε συζήτηση και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σχεδίασαν, οργάνωσαν τον αγώνα, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν καλύτερη, ασκήθηκε μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση.
2. Το βασικό, το κυρίαρχο είναι το περιεχόμενο της πάλης, η κατεύθυνση που θα έχει ο αγώνας μας, οι προϋποθέσεις επιτυχίας του αγώνα και οι προϋποθέσεις για τη λύση των προβλημάτων μας. Αυτό πρέπει να είναι το αντικείμενο των Γενικών Συνελεύσεων και όχι ο εγκλωβισμός σε μια στείρα και αδιέξοδη αντιπαράθεση για το πόσες μέρες απεργίας θα κάνουμε και μάλιστα προκαθορίζοντάς τες από τώρα. Εξ’ άλλου το ζήτημα αυτό θα κριθεί στην εξέλιξη του αγώνα από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τη συμμετοχή και τις διαθέσεις τους. Στη βάση αυτή προτείνουμε οι ΓΣ να συζητήσουν και να υιοθετήσουν ως βασικό περιεχόμενο του αγώνα τα εξής:
*Δεν θα δεχτούμε καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα, κινητικότητα. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους. Πλήρη μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα στους συναδέλφους που εργάζονται στα 5μηνα προγράμματα της “κοινωφελούς εργασίας”. Όχι στο σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας που προωθούν κυβέρνηση- ΕΕ για τη διαχείριση της φτώχιας και την ανακύκλωση της ανεργίας.
Όχι στην πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, γενικά των δυνάμεων του Ευρωμονόδρομου που καταργούν το δικαίωμα στη σταθερή μόνιμη δουλειά, που επιβάλλουν τις απολύσεις. Τώρα είναι ανάγκη να πορευτούμε όλοι οι εργαζόμενοι μαζί και να βροντοφωνάξουμε:
“Δουλειά για όλους, μόρφωση – υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία”.
Ούτε βήμα πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε από αυτό το αίτημα.
* Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια Υγεία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας για όλους. Ενιαίος κρατικός φορέας παραγωγής, έρευνας και διάθεσης φαρμάκου. Δωρεάν Φάρμακα για όλους. Να καταργηθούν οι συμμετοχές στα φάρμακα.
* Όχι στο νέο σχολείο ΑΕ, των χορηγών, της ημιμάθειας και της επιχειρηματικότητας. Ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά. Έξω οι χορηγοί από τα σχολεία. Γενναία κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία. Έξω τα προγράμματα της ΕΕ από τα σχολεία που χειραγωγούν τα παιδικά μυαλά, που μετατρέπουν τη μόρφωση από δικαίωμα σε εμπόρευμα.
* Όχι στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση. Στην εκπαίδευση, να διαγραφούν από τα σωματεία τα πρώτα βιολιά της αξιολόγησης (Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Α΄Βάθμιας, Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι). Καμιά συμμετοχή αιρετών και εργαζομένων στην αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών που είναι σε εξέλιξη στο δημόσιο.
* Δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες που θα παρέχουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, χωρίς οργανικά και λειτουργικά κενά, με νέες μαζικές προσλήψεις υπαλληλικού προσωπικού, με συγκεκριμένα δικαιώματα.
* Όχι στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, τον αφανισμό των ταμείων, το νέο τσάκισμα των συντάξεων και του ΕΦΑΠΑΞ.
Όχι στη νέα φοροληστεία και τους πλειστηριασμούς στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών.
3. Στις ΓΣ και για τα μέσα στου Μάρτη προτείνουμε απεργία (είμαστε θετικοί σε 24ωρη ή 48ωρη απεργία), θα κρίνουμε δε την κλιμάκωση του αγώνα με βάση τις διαθέσεις, τη συμμετοχή των εργαζομένων και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων.
4. Κατά κλάδο και όπου ωριμάζουν οι προϋποθέσεις στηρίζουμε όποιες απεργιακές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφασίσουν οι εργαζόμενοι.
5. Ενιαίος παλλαϊκός αγώνας, κοινή δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-πλουτοκρατίας-ΕΕ. Αλληλεγγύη και στήριξη του αγώνα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Συμμετοχή και παρουσία των εργαζομένων και των σωματείων στα μπλόκα της αγροτιάς.
Όχι στην αντιλαϊκή -ταξική πολιτική της ΕΕ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που ξεκληρίζει τους αγρότες.
Πάλη για να απαλλαγούμε από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων. Η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους και το πέρασμα της εξουσίας στα χέρια του λαού είναι η βασική προϋπόθεση για να λυθούν τα προβλήματά μας, για να απαλλαγεί η λαϊκή οικογένεια από τα βάσανά της, τη φτώχεια, την ανεργία, την κοινωνική εξαθλίωση.
Κι από αυτή την άποψη, αυτή είναι και η βασική κατεύθυνση που πρέπει να έχουν σήμερα οι λαϊκοί αγώνες, το εργατικό – λαϊκό κίνημα.
Το σύνθημα: “λεύτερος λαός είναι μόνο αυτός που κυριαρχεί στον πλούτο που παράγει” είναι αυτό που πρέπει να φωτίζει το δρόμο του αγώνα μας.
Στη βάση όλου του παραπάνω πλαισίου πάλης, όλων αυτών των στόχων και των αιτημάτων ενότητα, ενιαίος συντονισμένος αγώνας. Και στη βάση αυτή ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.
6. Στήριξη και συμμετοχή στην 24ωρη απεργία των εκπαιδευτικών στη Β΄Βάθμια Εκπαίδευση στις 7 Φλεβάρη και μαζική παρουσία – διαμαρτυρία στο ΣτΕ στις 10πμ.
Στήριξη και συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΠΟΕΔΗΝ για την πρωτοβάθμια υγεία και φροντίδα στις 6 Φλεβάρη.
7. Αλληλεγγύη στον αγώνα των σχολικών φυλάκων, των καθαριστριών στα σχολεία, στο Υπ. Οικονομικών, των διαθέσιμων εκπαιδευτικών, κ.α.
Αλληλεγγύη, κοινός αγώνας με όλους τους απολυμένους από τους οργανισμούς ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.
* Την παραπάνω πρόταση πάλης στο σύνολό της καταψήφισαν ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
* Το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε 24ωρη ή 48ωρη απεργία στα μέσα του Μάρτη με ενδεικτική ημερομηνία έναρξης της απεργίας τις 12 Μάρτη, και με πλαίσιο πάλης χωρίς καμία αιχμή στην ΕΕ, υποστηρικτικό της υγιούς επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ).