Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στον Τ/Σ MEGA, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Ανδρέα Χριστοδουλάκη.
Για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ και τη σήμανση στα αδέσποτα ζώα
Υπουργός: Σήμερα τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου μας στη Βουλή. Είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο, εισάγει πολλές τομές, καθιερώνει πολλά νέα εργαλεία που θα βοηθήσουν και θα λύσουν πολλά τέτοια προβλήματα. Ένα από τα προβλήματα αυτά είναι και το θέμα του ζωικού κεφαλαίου, είτε αφορά την κτηνοτροφία μας, πρέπει δηλαδή όλα τα ζώα να έχουν σήμανση. Πρέπει να ξέρουμε με ακρίβεια πόσες αγελάδες, πόσα πρόβατα, πόσα άλογα έχουμε, γιατί βλέπουμε να περιρρέει τεράστιο χρήμα με τόσα άλογα και ψάχνουμε να τα βρούμε και δεν υπάρχουν. Και είδατε τα πρόστιμα αυτά στη Θεσσαλία και τις δίκες που έγιναν για φανταστικά άλογα. Το ίδιο ισχύει και για τα ζώα συντροφιάς. Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα. Βλέπετε νοσοκομεία, πάρκα, γειτονιές έχουν γεμίσει. Ήρθε και η δύσκολη οικονομική συγκυρία και πάρα πολλοί τα εγκατέλειψαν. Αυτή τη φορά δε θα υπάρχει η έννοια του αδέσποτου. Το ζώο συντροφιάς θα είναι και αυτό σημασμένο και θα είναι συνυφασμένο με τον οικοδεσπότη του.
Δημοσιογράφος: Τι θα πει αυτό δηλαδή; Θα του βάζετε τσιπάκι;
Υπουργός: Βέβαια. Θα σημανθούν όλα ηλεκτρονικά και με τον τρόπο αυτό, αυτός που το έχει σαν ζώο συντροφιάς, μπορεί να το φροντίζει. Το ζώο θα είναι εμβολιασμένο και επιπλέον ο ιδιοκτήτης του δε θα μπορεί να κάνει αναπαραγωγή, είτε να τα πουλάει, είτε να τ’ αφήνει ξανά στο περιβάλλον.
Δημοσιογράφος: Μα υπήρχε, το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είχαν περάσει ένα νομοσχέδιο που ήταν καλό νομοσχέδιο αν θυμάμαι καλά;
Υπουργός: Είχε περάσει, αλλά δεν είχε λύσει αυτή τη σχέση και δεν είχε τις απαγορευτικές εκείνες διατάξεις που αυτός που είχε ένα σκυλάκι μπορούσε να κάνει αναπαραγωγή και είτε να το αφήνει, είτε να το πουλάει. Αυτό θα πρέπει ν’ απαγορευθεί.
Δημοσιογράφος: Εγώ έχω για παράδειγμα ένα σκύλο, είμαι υποχρεωμένος να του περάσω τσιπάκι. Το τσιπάκι αυτό θα λέει ότι είναι δικός μου σκύλος;
Υπουργός: Βεβαίως, δεν θα υπάρχει αδέσποτος σκύλος. Μπαίνει στη βάση δεδομένων ηλεκτρονικά ανά πάσα στιγμή και όποιος δεν το κάνει θα πληρώνει πρόστιμο. Είναι πάρα πολύ φθηνό. Δε θα είναι πάνω από 20 με 30 ευρώ. Και μάλιστα οι υπηρεσίες μας μπορεί να το βάζουν δωρεάν, μπορεί να το βάζει ο κτηνίατρος, σημασία έχει ότι αμφότεροι και οι υπηρεσίες και οι ιδιώτες κτηνίατροι, θα έχουν την ευχέρεια να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη βάση δεδομένων. Και αυτό επίσης ήταν ένα αίτημα των ζωοφιλικών Σωματείων, να επιτραπεί ο εθελοντής κτηνίατρος. Υπάρχουν πάρα πολλοί ζωόφιλοι κτηνίατροι που έρχονται μάλιστα και από το εξωτερικό και θέλουν να στειρώσουν τα ζώα, αν κάποιος θέλει να τα στειρώσει για ν’ αποφύγει αυτό το πρόβλημα της αναπαραγωγής. Θα δείτε όλα τα ζητήματα, μόλις θα γίνει το εφαρμοστικό πλαίσιο.
Για τη ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων των αγροτών
Δημοσιογράφος: Για πείτε μας για τα ενυπόθηκα δάνεια τώρα. Τι κάνετε; Τους χαρίζετε λεφτά;
Υπουργός: Θίγετε ένα σημαντικό θέμα. Όχι, δε χαρίζουμε τίποτα και ο κόσμος πρέπει να το συνειδητοποιήσει αυτό. Στην Ευρώπη ακολουθούμε μια Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δε μας επιτρέπεται να δίνουμε λεφτά στους αγρότες γιατί αυτό υποτίθεται δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ούτως ή άλλως δεν έχουμε τη δυνατότητα σήμερα έτσι όπως είναι τα πράγματα να χαρίσουμε δάνεια. Τι έγινε λοιπόν: Όταν έγινε η ΑΤΕ και πήγε το 80% της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, αυτό είχε μαζί του όλα τα εξυπηρετούμενα δάνεια. 20% των δανείων που δε μπορούσαν να εξυπηρετηθούν, αυτά τα βαφτίζετε «κόκκινα δάνεια» εσείς, που έμειναν στον εκκαθαριστή. Δηλαδή έμειναν στο ελληνικό Δημόσιο. Ο εκκαθαριστής είναι άνθρωπος του Δημοσίου. Δεν κάνουμε κάτι που βοηθάει τις Τράπεζες, άκουγα στη Βουλή να λένε ορισμένοι «μα αυτό το πράγμα βοηθάει τις Τράπεζες».
Δεν έχει να κάνει τίποτα ο εκκαθαριστής με τις Τράπεζες. Στον εκκαθαριστή, στο Ελληνικό Δημόσιο έμενε το 20% αυτών των δανείων και μια σειρά άλλων θεμάτων.
Τι σημαίνει ένα τέτοιο παλιό δάνειο μη εξυπηρετούμενο; Πήρε για παράδειγμα ο Τσαυτάρης ένα δάνειο 1.000 ευρώ να καλλιεργήσει. Άρχισε να το ξεπληρώνει, σας θυμίζω εκείνα τα χρόνια τα επιτόκια ήταν 26%, αν δεν το πλήρωνες ο τόκος επί των ανατοκισμών ήταν 34% κτλ. Έδωσε τα 300 ευρώ για παράδειγμα και έμειναν 700. Ήρθε μια δυσκολία, δε μπόρεσε να συνεχίσει την πληρωμή. Μέσα σε δυο τρία χρόνια τα 700 ευρώ έγιναν 7.000 με όλα αυτά που σας περιγράφω και με τις σημερινές συνθήκες λέει δε μπορεί να το πληρώσει.
Είχε κι ένα παράλληλο πρόβλημα, να το πω κι αυτό, επειδή η Αγροτική Τράπεζα είχε ατέλεια στις υποθήκες, έβαζε ενυπόθηκα είτε τα κτήματα, τα χωράφια, τα σπίτια του κτλ. κι επειδή δεν πλήρωνε στο Υποθηκοφυλακείο έπαιρνε ένα μεγάλο χωράφι, 10, 20 στρέμματα, 100 και λέει «το βάζω αυτό ενέχυρο γι’ αυτό το δάνειο». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε μια υπερυποθήκευση, μισό εκατομμύριο στρέμματα στον εκκαθαριστή τώρα, τα οποία δε μπορεί ο άνθρωπος ούτε να τα δώσει στο παιδί του να τα κληρονομήσει γιατί είναι δεσμευμένα, ούτε μπορεί να τ’ αξιοποιήσει, να πάει σε σχέδια βελτίωσης, να πάει σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να πει το παιδί «να, εγώ είμαι νέος αγρότης, αξιοποιώ αυτό το πράγμα». Ή έχει ανάγκη να μεταβιβάσει το ακίνητό του. Δεν του ανήκει. Ανήκει στον εκκαθαριστή. Τι λέμε λοιπόν τώρα: Έχοντας λάβει υπ’ όψιν αυτό, ήταν μεγάλο αίτημα και μεγάλη αγωνία και της κυβέρνησης που είπε ότι πρέπει να τους βοηθήσουμε και των ίδιων των ανθρώπων, που μας ζητούν βοήθεια. Γιατί δε μπορούσαν μ’ αυτά τα νούμερα να ξεπληρωθούν τα δάνειά τους. Τι είπαμε; Είπαμε ότι αν πραγματικά ένα δάνειο έφτασε τόσο ψηλά και πήγε 6-7 φορές, το φτάνουμε στο διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου και του λέμε ότι «σου δίνεται η δυνατότητα 5 ή 7 χρόνια για αυτά τα 1.400 ευρώ να κάνεις μια ρύθμιση, θα πληρώνεις όμως κάθε χρόνο 100 ευρώ, έτσι ώστε σε 7 χρόνια να το ξεπληρώσεις». Άρα, σταματάει ο εκκαθαριστής να τα δίνει, να κάνουν κατασχέσεις κτλ., αν δε μπορείς εσύ γιατί έφυγες, δώστο στο παιδί σου. Το παιδί σου είναι υποχρεωμένο να πληρώσει αυτό το ποσό, σαν ενοίκιο του χωραφιού σου ουσιαστικά. Μέχρι το διπλάσιο, εφ’ όσον είναι πάνω από τα διπλάσια. Αν είναι κάτω από το διπλάσιο, το πάμε στο 120% του δανείου, ακόμη πιο χαμηλά.
Αμέσως περιορίζεται η υποθήκη σ’ αυτό το ύψος. Άρα λέμε. Πόσο χρειάζεσαι; 1,5 στρέμμα γι’ αυτά τα 700 ή τα 1.000; Ωραία, αυτά είναι υποθηκευμένα. Βρες ένα μικρό κομμάτι..
Αυτό αφορά περίπου 17-18 χιλιάδες αγρότες, μισό εκατομμύριο στρέμματα. Ήταν μια γάγγραινα. Άρα λοιπόν και από την άλλη μεριά αυτή την ώρα δίνεται η ευκαιρία, αφού θα τα πληρώσουν οι άνθρωποι τα δάνεια αυτά, να μαζευτούν τα χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο. Άρα είναι τριπλός ο σκοπός και νομίζω ότι είναι σωστό, γι’ αυτό και το κάνουμε. Και χαιρετίστηκε θετικά.
Για το ζήτημα διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος
Δημοσιογράφος: Η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ γράφει σήμερα ότι υπάρχει 38% καπέλο στο φρέσκο γάλα. Ο κ. Χατζηδάκης επιμένει ότι πρέπει να επιτραπεί η μεγαλύτερη διάρκεια στο φρέσκο. Εσείς επιμένετε να μη γίνει.
Υπουργός: Όχι, δεν επιμένουμε, συζητούμε όπως πρέπει να συζητούν οι άνθρωποι και συζητούμε σε πολύ καλό επίπεδο, εγώ σαν επιστήμονας πρώτα και μετά σαν Υπουργός Γεωργίας είχα χρέος να πω τις απόψεις μου. Δηλαδή τι: Θα σας πω με τη μελέτη αυτή του ΟΟΣΑ, η οποία έχει περίπου 300 τέτοια θέματα και λογικό είναι οι άνθρωποι που είναι συνυφασμένοι με την προσπάθεια να ελεγχθούν οι τιμές, να δώσουμε όσο καλύτερα και φθηνότερα προϊόντα στον καταναλωτή, ν’ αγωνιούν και με ποιον τρόπο θα μπορούσε αυτό να μειωθεί. Και πολύ καλά κάνουν και έχουμε χρέος όλοι να τους βοηθήσουμε, κι εγώ μαζί.
Σε ό,τι αφορά όμως ορισμένα προϊόντα, αναφέρετε το γάλα και θα το αναλύσω αυτό, πρέπει να εξηγήσουμε πρώτον, γιατί εμείς έχουμε λίγο ακριβότερο γάλα και γιατί έχουμε αυτή τη διάρκεια γάλακτος στη χώρα μας. Εμείς έχουμε σα φρέσκο γάλα, το γάλα διάρκειας μέχρι 5 ημέρες. Αν δείτε πόσες χώρες έχουν αυτή τη διάρκεια θα δείτε πως την έχει η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, δηλαδή χώρες του νότου. Πάμε παραπάνω, μια ζώνη πιο πάνω της Αυστρίας έχει 7 κτλ., της Γερμανίας 9 και οι Σκανδιναβοί πάνω έχουν 11.
Όσο πιο βορρά είσαι και έχει κρύο, τόσο πιο μεγάλες δυνατότητες έχεις να μπορέσεις να παράγεις το γάλα σου φρέσκο επειδή είναι κρύο και δεν πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια. Όσο πιο νότο, τόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα.
Ένα δεύτερο πράγμα που μας επηρεάζει εμάς πέραν των κλιματολογικών συνθηκών, είναι οι παραγωγικές συνθήκες. Και αυτό το εξηγώ: Στην Ολλανδία για παράδειγμα, έχει 5-10 μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, είναι όλες σχεδόν αυτοματοποιημένες, έχουν μάλιστα πολύ φθηνά βοσκοτόπια, δεν είναι τόσο σταβλισμένη η ολλανδική και η γερμανική κτηνοτροφία, όσο νομίζουν. Αξιοποιούν πολύ τα φυσικά τους λιβάδια, γιατί είναι για τις αγελάδες. Εμείς έχουμε λιβάδια αλλά είναι περισσότερο πλαγιές και είναι φρυγανώδεις και ξυλώδεις και είναι περισσότερο για την αιγοπροβατοτροφία μας. Μπορούμε να κάνουμε και κάνουμε τώρα βοσκοτόπια και για τις αγελάδες. Σ’ αυτές λοιπόν τις μεγάλες μονάδες, όπου δε μπαίνουν ούτε χέρια στα αρμέγματα, ούτε γκιούμια, παράγουν 3-4 μεγάλοι όλες τις ποσότητες που χρειάζεται να έρθει και να γεμίσει ένα βυτίο με γάλα, μέσα σε μια ώρα το παίρνει, το πάει στο εργοστάσιο πολύ γρήγορα και μεταποιείται και γυρίζει στα 5-6 μεγάλα σούπερ μάρκετ κατευθείαν..
Εδώ δείτε τι γίνεται: Πρέπει να γυρίζει το φορτηγό με τους μικρούς κτηνοτρόφους που έχουμε, να μαζεύει 50 από έναν παραγωγό, 100 κιλά από έναν άλλον, 10 κιλά από κάποιον άλλον, όλη την ημέρα σε όλα τα μικρά χωριά, να γυρίσει πίσω με 40, με 50 βαθμούς θερμοκρασία ιδιαίτερα το καλοκαίρι, να το μεταποιήσει και ν’ αρχίσει η αντίστροφη πορεία, μέχρις ότου φτάσει πάλι στα μικρά σούπερ μάρκετ. Με βάση τις συνθήκες παραγωγής και τις κλιματολογικές, είναι δύσκολο, δηλαδή είμαστε οριακά να περάσουμε το 5.
Δημοσιογράφος: Εγώ όμως ως καταναλωτής γιατί να μη μπορώ να το βρω φθηνότερο το γάλα;
Υπουργός: Μπορείτε να το βρείτε, αυτό είναι το τρίτο θέμα που ήθελα να πω, ότι τέτοιο γάλα από τις χώρες του βορρά έρχεται στη χώρα μας και έρχεται χάρις στην υψηλή παστερίωση που κάνουμε. Και μάλιστα δεν είναι και φθηνότερο. Πολλοί το προτιμούν ιδιαίτερα στα νησιά, διότι δεν προλαβαίνει να γίνει άλλη διαδικασία. Δεν είναι όμως και φθηνότερο. Λέω ότι άρα, να, αφού μπορούμε να φέρουμε τέτοιο γάλα και έρχεται, γιατί αυτό να το αλλοιώσουμε; Κι έχουμε κι ένα κόστος..
Δημοσιογράφος: Ο ανταγωνισμός θα το κάνει φθηνότερο Υπουργέ.
Υπουργός: Έχουμε κι ένα κόστος παραγωγής ψηλότερο εμείς. Έχουμε υψηλότερη ενέργεια, έχουμε υψηλότερο πετρέλαιο γι’ αυτά τα φορτηγά που θα γυρίζουν να το μαζέψουν, έχουμε υψηλότερο αέριο..
Δημοσιογράφος: Του Τσαυτάρη η γνώμη φαίνεται ότι περνάει ή του Χατζηδάκη;
Υπουργός: Δεν είναι θέμα γνώμης, καθίσαμε σ’ ένα τραπέζι όλοι… Δεν αποφασίσαμε, είπαμε τις απόψεις όλοι, τεκμηριώσαμε…
Δημοσιογράφος: Και ποιος θα πάρει την απόφαση τώρα;
Υπουργός: Θα την πάρουν ο Πρωθυπουργός μαζί με τον κ. Βενιζέλο. Δεν είναι μόνο το γάλα, είναι 300 θέματα. Είμαι σίγουρος ότι μ’ αυτή την τεκμηρίωση που κάνουμε, αν την παρουσιάσουν και στους ανθρώπους του ΟΟΣΑ θα καταλάβουν ότι σε μερικά πράγματα μπορούν και είναι εφικτό και θα είναι προς όφελος της χώρας μας να τα εφαρμόσουμε, σε κάποια άλλα με την τεκμηρίωση που λένε, θα δεχθούν και αυτοί ότι αυτό είναι ανέφικτο. Δε θέλω να δίνεται ένας προσωπικός τόνος σ’ αυτό το θέμα. Δεν έχω τίποτε εγώ με τον κ. Χατζηδάκη. Δεν είναι στη φύση μου τέτοιες αντιπαραθέσεις.
Για την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους αγρότες
Δημοσιογράφος: Με τα βιβλία των αγροτών συμφωνείτε, διαφωνείτε; Τι γνώμη έχετε, να κρατάνε όλοι οι αγρότες βιβλία με τη διαδικασία αυτή; Απασχολεί πολύ τους αγρότες αυτό Υπουργέ.
Υπουργός: Και δυσκολεύονται, όπως πραγματικά κάθε ένα νέο μέτρο, πρέπει όμως να πούμε δυο πράγματα σ’ αυτό: Το ένα είναι ότι πολλοί αγρότες τηρούσαν βιβλία εσόδων-εξόδων και τα ήθελαν και πάρα πολλοί ζητούσαν να τηρηθούν κι όλος ο κόσμος. Γιατί; Με τα βιβλία εσόδων εξόδων θα λυθούν δυο τρία πολύ σημαντικά προβλήματα.
Πρώτον, δε θα υπάρχουν τα εικονικά τιμολόγια όπου κάποιος παράγει έναν τόνο ντομάτα και επειδή ο έμπορος ήθελε να φέρει άλλους 9 από το εξωτερικό, έλεγε στον Καμπουράκη «γράψε ότι μου πούλησες 10».
Ο Καμπουράκης δεν είχε κανένα πρόβλημα, θα έπαιρνε πολύ περισσότερη επιστροφή ΦΠΑ γιατί μόνο αυτό ένοιαζε το τιμολόγιο, μετά δεν είχε κάποια αξία και λες «ωραία, θα γράψω 10 και με τον τρόπο αυτό θα πάρω και πολύ περισσότερο ΦΠΑ». Ή «αγόρασα τη ντομάτα σου 1 ευρώ, γράψε 2» και με τον τρόπο αυτό πήγαινε στο σούπερ μάρκετ ο έμπορος και στον κόσμο κι έλεγε «2 την αγόρασα, 3 πρέπει να την πουλήσω».
Κι ο άλλος που δεν το έκανε αυτό έλεγε «πώς είναι δυνατό να φεύγει από μένα 1 και να φτάνει στο σούπερ μάρκετ 3;». Αυτά θα λυθούν. Διότι τώρα ο Καμπουράκης θα το πάρει αυτό το τιμολόγιο που είπε ότι παρήγαγε 10 τόνους και πήρε από εκεί 100.000, θα του πουν «τόσο εισόδημα είχες, φορολογία». Άρα λοιπόν θα λήξει αυτό το θέμα με τα πλαστά τιμολόγια. Γι’ αυτό και το ζητούν. Θα λήξουν οι ελληνοποιήσεις. Θα μπορεί ο ίδιος ο αγρότης να πει «κοίταξε να δεις, αυτά είναι τα εισοδήματά μου, δείτε τα έσοδα, δείτε και τα έξοδα». Και θα δείτε ότι στις περισσότερες φορές ζορίζονται οι άνθρωποι και θα δείτε, θα είναι στο μηδέν..
Δημοσιογράφος: Ο κτηνοτρόφος ή ο αγρότης ο μεγάλος που έχει ας πούμε στον κάμπο 100 στρέμματα, 200, 300, 500, κάτω στην Κρήτη ή σε κάποια νησιά που είναι μικρές οι ιδιοκτησίες, που είναι τσίμα-τσίμα κτλ., μπορεί τώρα ο καθένας, μεγάλοι άνθρωποι να κρατάνε βιβλία;
Υπουργός: Όχι, γι’ αυτό και μπήκαν όρια. Εμείς και σαν Υπουργείο είπαμε ότι βλέποντας τα δεδομένα ουσιαστικά το 1/3 περίπου είναι σημαντικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πάνω από περίπου 10.000- δεν είναι πολύ- να πάει στο 20.000, αν πάει στο 20 θα έπιανε περίπου το 25%, που είναι οι πραγματικές εκμεταλλεύσεις.
Δημοσιογράφος: Γιατί ετοιμάζονται μπλόκα. Κι είναι αυτά αιτία. Κι όταν μάθουν και για τις μηνιαίες καταστάσεις που πρέπει να υποβάλλουν…
Υπουργός: Σας θυμίζω ότι έχει αποφασισθεί με νόμο πριν από ένα χρόνο, ήξεραν δηλαδή ότι θα έρθει αυτό, εγώ μάλιστα επέμενα και στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί αυτό χειρίζεται τα θέματα της φορολογίας ότι ξέρετε, όσο πιο έγκαιρα κάνουμε αυτή την ενημέρωση στον κόσμο, εξηγήσουμε, ακούσουμε, αυτό που γίνεται τώρα, έχουν γίνει τρεις συσκέψεις, η τελευταία μάλιστα ήταν χτες.
Κάθε φορά που αρχίζει ένας καινούργιος θεσμός, αν πιστεύουμε ότι είναι σωστός, ας δούμε πώς θα τον εφαρμόσουμε, Αν δούμε στην πορεία ότι το 2010 ή το 2015 ήταν χαμηλό ή από τώρα να πουν ότι ξέρεις, για το 2010 είναι πάρα πολύ δύσκολο, βάζει χιλιάδες ανθρώπους, θα κάνει το σύστημα πολύπλοκο, οι ίδιοι δε θα μπορούν να το ελέγξουν. Θα γίνουν και άλλες συζητήσεις για το θέμα αυτό και θέλω να πω σε όλους να δείξουν κατανόηση. Δε θέλει κανένας να ταλαιπωρεί κάποιον. Αν ο θεσμός είναι σωστός και το ζητούν οι ίδιοι οι αγρότες που κάνουν τα βιβλία εσόδων-εξόδων, νομίζω ότι θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα κι εμείς θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε.
Υπ’ όψιν ότι όσοι είναι μεγάλοι παραγωγοί κάνουν και δήλωση ΟΣΔΕ, για να πάρουν τις επιδοτήσεις τους. Οι ομάδες παραγωγών, το κάνουν κατά ομάδα τώρα. Θα έχουν έναν λογιστή να τα φτιάχνει. Οι Συνεταιρισμοί, να ο ρόλος των υγιών Συνεταιρισμών που προσπαθούμε να τους ξεκαθαρίσουμε. Πιστεύω ότι θα βρούμε έναν τρόπο αν πραγματικά το εργαλείο αυτό είναι σωστό.
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών
Δημοσιογράφος: Φοβάστε ότι θα σας κλείσουν τους δρόμους;
Υπουργός: Ο αγώνας των αγροτών είναι πάντοτε σεβαστός, θέλω να ξέρουν ότι εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας να βοηθήσουμε, αλλά το να κλείσουμε τους δρόμους και να πούμε παραλύει η χώρα μας για άλλες 5-10 μέρες τι κέρδος θα έχουμε; Θα γεμίσουμε περισσότερα λεφτά και θα το κάνουμε ευκολότερα αυτό που θέλουμε; Ή θα είναι χειρότερα;
Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αγροτών και με τις συζητήσεις που γίνονται και με το ότι ακούνε τώρα όλες τις εισηγήσεις που κάνουμε για να δουν πώς θα μπορούσε κατά περίπτωση να βελτιωθεί το σύστημα για να μη φέρει δυσκολίες, πιστεύω ότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα το ακούσει και θα βρεθεί μια λύση μαζί τους.
Παρέμβαση Χαρακόπουλου για το πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος παρενέβη στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ στη Βουλή σημειώνοντας ότι «ότι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, είναι τόσα πολλά που πραγματικά η Αντιπολίτευση δεν χρειάζεται να καταφεύγει ούτε σε υπερβολές ούτε σε αφορισμούς και ισοπεδωτικές διατυπώσεις, όπως αυτή που ακούσαμε νωρίτερα από το Βήμα της Βουλής, ότι το νομοσχέδιο που συζητούμε είναι κενό γράμμα. Το νομοσχέδιο που συζητούμε, η πρώτη νομοθετική παρέμβαση του ΥπΑΑΤ μετά από ενάμιση χρόνο, απαντάει σε πολλά προβλήματα και πραγματικά δίνει λύσεις που συνιστούν σημαντικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις». Στη συνέχεια ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε σε ορισμένες από αυτές τις παρεμβάσεις :
Αγορές Παραγωγών για να κλείσει η «ψαλίδα» από το χωράφι στο ράφι
«Καθιερώνονται οι αγορές παραγωγών, στις οποίες απευθείας οι ίδιοι οι παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, χωρίς να παρεμβαίνουν, δηλαδή, οι ενδιάμεσοι. Φιλοδοξούμε με αυτήν την παρέμβαση να κλείσει η «ψαλίδα» που υπάρχει σήμερα στις τιμές από το χωράφι στο ράφι».
Συνταγογράφηση φυτοφαρμάκων για αντιμετώπιση παράνομης διακίνησης
«Καθιερώνεται η συνταγογράφηση φυτοφαρμάκων, εκσυγχρονίζεται δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο εμπορίας και διακίνησης φυτοφαρμάκων. Με τη συνταγογράφηση και με την καθιέρωση των βιβλίων εσόδων-εξόδων επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε σε μεγάλο βαθμό το υπαρκτό, πράγματι, πρόβλημα της παράνομης διακίνησης φυτοφαρμάκων, λαθραίων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων που έρχονται από το εξωτερικό».
Τέλος στους «μπαταχτσήδες» εμπόρους
«Σημαντική μεταρρύθμιση είναι και η διασύνδεση του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων με το Γενικό Μητρώο Εμπόρων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το ΓΕΜΗ. Με υπουργική απόφαση, όπως λέει ο νόμος, θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις για την εγγραφή στο Μητρώο Εμπόρων, κι ο έμπορος αγροτικών προϊόντων θα υποχρεούται να καταθέτει εγγυητική επιστολή. Έτσι, θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτούς τους «μπαταχτσήδες», αεριτζήδες εμπόρους που παίρνουν τη σοδειά του αγρότη και πολλές φορές είτε ρίχνουν «κανόνια» και δεν πληρώνουν, είτε πληρώνουν όποτε τους καπνίσει».
Κτηνίατρος εκτροφής
«Θεσμοθετείται για πρώτη φορά ο κτηνίατρος εκτροφής που θα παρακολουθεί την κτηνοτροφική εκμετάλλευση και θα συμβουλεύει τον κτηνοτρόφο. Σας θυμίζω ότι η χώρα ταλαιπωρείται χρόνια από ζωοανθρωπονόσους, όπως είναι η βρουκέλλωση, και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να επιβληθούν μέτρα συμμόρφωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως η απαγόρευση εξαγωγών φέτας και η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για τη χώρα. Με την καθιέρωση, λοιπόν, του κτηνιάτρου εκτροφής, πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα».
Νέα εγκύκλιος για νομιμοποίηση αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων
«Θα ήθελα να ενημερώσω την Ολομέλεια ότι στις 21 Ιανουαρίου εκδόθηκε εγκύκλιος από το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, τον κ. Αλεξιάδη, μετά από επικοινωνία που είχαμε και η οποία απεστάλη στις πολεοδομίες, προκειμένου να εφαρμόσουν το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι στη Βουλή για τη νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων, ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων, χωρίς κανένα πρόστιμο, με ένα απλό παράβολο.
Επειδή και σε αυτή την Αίθουσα αναφέρθηκε ότι κάποιες πολεοδομίες δεν εφαρμόζουν τον νόμο, επικοινώνησα με το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ και εκδόθηκε και απεστάλη στις πολεοδομίες η διευκρινιστική αυτή εγκύκλιος, την οποία καταθέτω, στα Πρακτικά. Θέλω να πιστεύω ότι η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία δεν θα ξανακάνει το θαύμα της και δεν θα χρειαστεί και πάλι να παρέμβουμε».
Απλοποιείται η ίδρυση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων
«Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας θέλω να θυμίσω ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράψαμε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, τον κ. Μανιάτη, απλοποιούνται οι διαδικασίες για την ίδρυση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Δεν χρειάζεται πια περιβαλλοντική μελέτη, περιβαλλοντική άδεια, που ήταν μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Για την πλειονότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αρκεί η υπαγωγή τους στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις».