Σπάρτη: Συνεχίζονται οι εξετάσεις σε μαθητές για τη φυματίωση

Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες με το θέμα που αφορά στη φυματίωση και τα φημολογούμενα κρούσματα σε παιδιά Λυκείου της Σπάρτης. Τις τελευταίες ημέρες, στην τοπική κοινωνία της Σπάρτης έγινε λόγος για κρούσμα φυματίωσης σε μαθητή Λυκείου της Σπάρτης,

για εξετάσεις σε 90 μαθητές εκ των οποίων οι 52 βρέθηκαν θετικοί, καθώς και για ειδικές εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθούν τα παιδιά σήμερα, ώστε να υπάρξει μία συνολική εικόνα και εκτίμηση της κατάστασης.

Για όλα αυτά, ο FLY, ως όφειλε ζήτησε απαντήσεις από τη διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, κυρία Παπαγεωργίου, η οποία δήλωσε ξεκάθαρα ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ύποπτο κρούσμα φυματίωσης, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο εν λόγω μαθητής διεκομίσθη σε Νοσοκομείο της Αθήνας για τα περαιτέρω. Με το θέμα ασχολούνται η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαγεωργίου, λόγω του ύποπτου αυτού κρούσματος φυματίωσης, διενεργήθηκε προληπτικός έλεγχος και προληπτικές εξετάσεις σε σχολείο της Σπάρτης. Τα αποτελέσματα αξιολογούνται από τους αρμόδιους φορείς και ακόμα δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Σίγουρα όμως, το γεγονός ότι κάποια παιδιά μπορεί να έχουν βγει θετικά στις εξετάσεις δεν σημαίνει ότι έχουν νοσήσει κιόλας, καθώς το τεστ μπορεί να αποδειχθεί θετικό και από το εμβόλιο, όπως δήλωσε στον FLY η διοικήτρια του Γ.Ν.Λακωνίας.

Τέλος, η κυρία Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε στον FLY ότι θα πραγματοποιηθούν επιπλέον εξετάσεις και τόνισε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Προς το παρόν, μένουμε σε όσα απάντησε επίσημα η διοικήτρια του Γ.Ν.Λακωνίας, κυρία Παπαγεωργίου. Θα παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε με νεότερα …

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη της Κας Παπαγεωργίου στον Τάκη Καρβουνιάρη.

{youtube}NZ-hDaR6bpA{/youtube}

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας σε μία προσπάθεια ενημέρωσης των γονιών της Σπάρτης μετά από όσα γράφονται και σχολιάζονται σε τόπους κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) προς αποφυγή άσκοπου πανικού και συνέχισης της παραπληροφόρησης θεωρεί υποχρέωση του απέναντι στους πολίτες και τις οικογένειες να ενημερώσει για το πιθανό κρούσμα φυματίωσης και την αντιμετώπισή του.

Η φυματίωση είναι μία από τις συχνότερες λοιμώδεις νόσους στον κόσμο και σαφώς δεν είναι ανίατη. Σύμφωνα με τις οδηγίες των επίσημων ειδικών ιατρικών φορέων και του ΚΕΕΛΠΝΟ

• Θετική Mantoux  δεν σημαίνει νόσος ή μόλυνση – ειδικά σε εμβολιασμένα παιδιά – αν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, δηλαδή Ακτινογραφία Θώρακα , κλινική εξέταση και εξέταση πτυέλων – καλλιέργεια όπου χρειασθεί.
• Τα παιδιά του συγκεκριμένου και μόνο Σχολείου – σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα – με αρνητική Mantoux θα πρέπει να επανεξετασθούν μετά από 2 μήνες.

Οι ιδιώτες ιατροί Παιδίατροι, Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι και Ακτινολόγοι της περιοχής της Σπάρτης κλήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο  ώστε να μπορούν και καθοδηγήσουν τις οικογένειές των μαθητών.

Αρμόδιο ιατρείο είναι το Πνευμονολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Σπάρτης, το επιστημονικό προσωπικό του οποίου έχει εξαιρετική εμπειρία στην αντιμετώπιση της νόσου. Είναι η ομάδα που επί σειρά ετών ελέγχει και εμβολιάζει τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων προάγοντας την Πρόληψη και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει και θεραπεύει ετήσια τα κρούσματα φυματίωσης του Νομού Λακωνίας.

Σκόπιμο λοιπόν είναι κάθε γονέας να  ακολουθήσει τις οδηγίες που δόθηκαν ήδη από την Παρασκευή από το Πνευμονολογικό Ιατρείο. Ο πανικός και η έλλειψη συνεργασίας με τους ειδικούς ιατρούς του Νοσοκομείου μας θα δημιουργήσει σύγχυση και μειωμένη επαγρύπνηση.

Ας φερθούμε όλοι υπεύθυνα. Αυτόκλητοι σωτήρες και πληροφορίες χωρίς διασταύρωση μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν στη Δημόσια Υγεία και στην υγεία και ασφάλεια των παιδιών μας».