Ο Δήμος Ευρώτα μπροστά στη νέα εποχή για τα απορρίμματα

Το πρόβλημα των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Ελλάδα, ευρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς μετά από δεκαετίες αποσπασματικής και αναποτελεσματικής διαχείρισης και αδράνειας για την εφαρμογή βιώσιμων λύσεων,

η χώρα μας καλείται σήμερα να υπερβεί, σε ελάχιστο χρόνο, τα λάθη του παρελθόντος (που οδήγησαν σε αδιέξοδο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον) και να προχωρήσει στην υλοποίηση των βέλτιστων ενεργειών, που θα οδηγούν στην επίτευξη των εθνικών στόχων ανακύκλωσης.

Με στόχο την παραγωγή άμεσων αποτελεσμάτων από ταχείες, συγκροτημένες, εφικτές και υλοποιήσιμες ενέργειες, το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη CISD διοργάνωσε Ανοικτή Συνάντηση Εργασίας, στις 15 Ιανουαρίου 2014, με θέμα την Επιχειρησιακά Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, και πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο ΑΘΗΝΑ 984, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Γκάζι).

Στην Συνάντηση Εργασίας προσκλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις και επιχειρησιακές προτάσεις τους οι συναρμόδιοι Υπουργοί και οι Υπηρεσίες τους, οι Περιφερειάρχες, η ΚΕΔΕ, οι ΠΕΔ, οι ΦΟΔΣΑ, οι Δήμαρχοι της χώρας, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων Διεθνών φορέων, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Κοινωνικοί Φορείς και ΜΚΟ.

Το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης ο οποίος στην ομιλία του έδωσε το στίγμα για τη νέα εποχή στον τομέα των απορριμμάτων για τον Δήμο Ευρώτα αλλά και για την Λακωνία γενικότερα.
Αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων είναι τα μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα τόσο για την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες της όσο και για το περιβάλλον. Γι’ αυτούς τους λόγους ο Δήμος Ευρώτα έχει ανοίξει διάλογο και συνεργασία με την Λακωνική ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Σημείο αναφοράς ο Δήμος Ευρώτα από πλευράς ΟΤΑ ο οποίος προχωρά στα νέα δεδομένα αναπροσαρμόζοντας ακόμα και την έννοια του όρου σκουπίδια και απορρίμματα. Ο πολίτης πλέον γνωρίζει πως τα απορρίμματα στην σημερινή εποχή θέλουν ιδιαίτερη διαχείριση και άμεσες λύσεις. Σε αυτόν τον τομέα μεγάλο βάρος έχει δοθεί και από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη για να επιτευχθεί μια λύση που μέχρι σήμερα με την ανεύθυνη πολιτική των αρμοδίων οργάνων, όπως ΦΟΔΣΑ, δεν έχει τελεσφορήσει. Ο Δήμος Ευρώτα από καιρό έχει ανοίξει τον φάκελο απορρίμματα και με συγκεκριμένες και οργανωμένες κινήσεις μπορεί να μιλά σήμερα για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου σε συνδυασμό με διαλογή στην πηγή. Τέλος, είναι ανοιχτός στην όποια διαδημοτική συνεργασία που θα αποφέρει όφελος σε όλους τους Λάκωνες πολίτες αρκεί οι συνεργασίες αυτές να έχουν συγκριμένες κατευθύνσεις. Στόχος μας είναι μέχρι τέλος Ιανουαρίου ο Δήμος Ευρώτα να είναι ο πρώτος Δήμος που θα δημιουργήσει θεματικές εκδρομές στο Πάρκο Απορριμμάτων – προϊόντων.