Επιστολή κτηνοτρόφου από το Ξηροκάμπι στον Αθανάσιο Τσαυτάρη

Κύριε  , είμαι  νέος  κτηνοτρόφος από το Ξηροκάμπι  Λακωνίας .
Εκτρέφω  περίπου  200 αιγοπρόβατα στους πρόποδες του Ταϋγέτου .
Εντάχθηκα στο πρόγραμμα των Νέων  Γεωργών το έτος 2010 (προκήρυξη  του έτους  2009)

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που ανέλαβα  με την ένταξη μου στο πρόγραμμα, ήτανε να βγάλω άδεια λειτουργίας  για το στάβλο ( μαντρί ) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Τον  στάβλο – μαντρί τον κατέχω   με ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης, διάρκειας  εννέα ( 9 ) χρόνων  και θεωρημένο για το γνήσιο των υπογραφών και το βέβαιο της χρονολογίας .
Ο στάβλος είναι παλαιά κατασκευή από τσιμεντόλιθους , και στέγη  από λαμαρίνα .
Το κτίσμα δεν έχει οικοδομική άδεια ,είναι δηλαδή αυθαίρετη κατασκευή

Από τα τέλη Ιουνίου 2012  ξεκίνησα  την διαδικασία  της εξαίρεσης από την κατεδάφιση του κτίσματος και την  σχετική  αδειοδότηση της εκμ/σης μου .
Ετσι  αφού πέρασα από όλες τις εμπλεκόμενες  υπηρεσίες
– Διεύθυνση   Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Λακωνίας
– Πολεοδομία
– Δασαρχείο
– Εφορία Βυζαντινών  αρχαιοτήτων
– Εφορία   Προίστορικών και Κλασσικών  αρχαιοτήτων
– Υπηρεσίες  Περιβάλλοντος
– Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία   
– Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου  ,
«κατέκτησα»  την απόφαση  του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  για εξαίρεση των σταβλικών εγκαταστάσεων από την κατεδάφιση  και την απρόσκοπτη χρήση αυτών για όσο διάστημα αξιοποιούνται για κτηνοτροφική  χρήση .
Σχημάτισα  τον  απαραίτητο  φάκελο και τον  κατέθεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες  για την χορήγηση  της πολυπόθητης   άδειας .
Σήμερα  που σας  γράφω  αυτή την επιστολή    είμαι απογοητευμένος  αλλά και πολύ θυμωμένος και αυτό διότι ενημερώθηκα  ότι   
1. Δεν μπορεί  να εκδοθεί  άδεια σε μαντρί  μισθωμένο  με ιδιωτικό συμφωνητικό .
2. Η εξαίρεση  από κατεδάφιση  που μετά  από τόσες δυσκολίες  έχω στα χέρια μου , είναι άκυρη  διότι η υπογραφή  του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν έχει νομική βάση μετά την 30/6/2012 .

Κατόπιν  τούτων  σας ερωτώ .

Α.  Γιατί  κύριε Υπουργέ δεν μπορώ να βγάλω άδεια λειτουργίας σε μισθωμένο μαντρί  ;
Ένα καφενείο , ένα κρεοπωλείο , ένα εμπορικό κατάστημα , μια βιοτεχνία , μια βιομηχανία , μπορούν να  χρησιμοποιήσουν μισθωμένες εγκαταστάσεις , να αδειοδοτηθούν  και  να λειτουργήσουν  .
Γιατί εγώ δεν μπορώ να λειτουργήσω την μονάδα μου σε μισθωμένες εγκαταστάσεις ;

Γιατί  το μισθωτήριο που έγινε δεκτό από το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών ,  δεν είναι ισχυρό για την αδειοδότηση των σταβλικών  εγκαταστάσεων ;
Σας υπενθυμίζω  ότι οι υπηρεσίες του ΔΙΚΟΥ  ΣΑΣ  υπουργείου   έχουν την ευθύνη του προγράμματος των Νέων  Γεωργών  αλλά και την ευθύνη των εισηγήσεων και διευκρινήσεων επι του νόμου του  σχετικού  με την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων .   

Γιατί το μισθωτήριο που έγινε δεκτό για την έκδοση της βεβαίωσης παλαιότητας του κτίσματος ( Α  φάση της διαδικασίας της εξαίρεσης )
δεν γίνεται δεκτό στην τελική φάση της αδειοδότησης ;

Γιατί  αυτές οι  διακρίσεις   σε βάρος  των ελλήνων κτηνοτρόφων ;
Β.    Κατέθεσα τα δικαιολογητικά μου στην τοπική ΔΑΟΚ στις
30 / 6/2012 , την καταληκτική ημερομηνία , για την ένταξη μου  στη διαδικασία της εξαίρεσης από την κατεδάφιση  των αυθαίρετων σταβλικών  εγκαταστάσεων  σύμφωνα με την
 ΚΥΑ  339 / 2  ( ΦΕΚ 53 /Β /24-01-2012 )
 Ήταν  λογικό και αναμενόμενο ότι ο έλεγχος και η έγκριση του αιτήματος  θα γινότανε σε χρόνο αρκετά μεταγενέστερο της 30ης Ιουνίου  
Ήταν  επίσης προφανές ότι ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα εκκαλείτο  να  υπογράψει  απόφαση  μετά την 30η  Ιουνίου 2012.

Γιατί  άραγε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας  δεν πρόβλεψαν την έλλειψη νομικής βάσης της υπογραφής του Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε να υπάρξει πρόνοια  για μεταβατικές ρυθμίσεις  ;
Πως γίνεται να ανακαλύπτουν την έλλειψη αυτή , μετά από 18 μήνες ;
Γιατί  «η γνωμάτευση »  των υπηρεσιακών παραγόντων που διαπιστώνει το  πρόβλημα  κοινοποιείται  μόνο στη  ΔΑΟΚ  Λακωνίας  ;  
Μόνο στη  Λακωνία  έχουμε αποφάσεις Γ.Γ.  που στερούνται νομικής  βάσης  ;
Από ένα  γρήγορο  έλεγχο  στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»  είναι φανερό  ότι σχεδόν όλοι οι ΓΓ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων έχουν εκδώσει αποφάσεις  μετά την 30η Ιουνίου  και στη συνέχεια   σχεδόν όλοι  οι Περιφερειάρχες  έχουν εκδώσει άδειες εγκατάστασης , μηδέ του Περιφερειάρχη  Πελοποννήσου κ. Τατούλη  εξαιρουμένου .

Μάλιστα  ο τελευταίος  υπογράφει και άδειες , σε άλλους νομούς της Πελοποννήσου  , και μετά την  γνωμάτευση της Δ/νσης Ζωϊκής Παραγωγής περί   ακυρότητας των αποφάσεων  των Γενικών Γραμματέων !!!

Κύριε  
Είναι  φανερό  ότι  εκτός από
– τις  χαμηλές τιμές για το κρέας και το γάλα ,
– τις περικοπές στην Ενιαία Ενίσχυση ,
– τις περικοπές στην Εξισωτική Αποζημίωση ,
– τις  πανάκριβες ζωοτροφές ,
– την  λειψή κτηνιατρική υποστήριξη ,
– την ανασφάλεια κα την αβεβαιότητα  του αύριο ,
τώρα   έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την προχειρότητα ,την ανεπάρκεια  και την εγκληματική αμεριμνησία των υπηρεσιών σας  !!!!!

Βουλευτές  αλλά και συλλογικοί φορείς ,  με ερωτήσεις   και αναφορές  τους , σας έχουν ενημερώσει για τα παραπάνω  προβλήματα .

Η  πολυδιαφημισμένη και νομοθετημένη ( ; ) απλοποίηση των διαδικασιών  έχει μεταλλαχθεί  σε   μία ιδιότυπη τρομοκρατία   μέσω πολυσέλιδων ερμηνευτικών εγκυκλίων  και των «απαραίτητων»  δικαιολογητικών.
Η  επίκληση της  δήθεν τήρησης  της νομιμότητας , τόσο από τις κεντρικές  όσο και από τις περιφερειακές υπηρεσίες , αποτελεί  πλέον  το πρόσχημα ,  για την γιγάντωση της γραφειοκρατίας   σε βάρος των πολλών  και  μικρομεσαίων  γεωργών – κτηνοτρόφων .

Γιατί  κύριε υπουργέ αφού γνωρίζετε  αυτά τα προβλήματα
δεν παίρνετε άμεσα θέση και να δώσετε λύση εδώ  και τώρα ;
Τι σας εμποδίζει να παρέμβετε ;

Γιατί  κύριε υπουργέ  δεν μας αφήνετε να δουλέψουμε , να παράγουμε     να ζήσουμε τις οικογένειες μας  και να ωφεληθεί  και ο τόπος  ;

Τι θέλετε τέλος πάντων εσείς και η κυβέρνηση  σας από του Έλληνες κτηνοτρόφους  ;  

Ο  ερωτών
Νέος  κτηνοτρόφος  από την  Λακωνία
(για  την αντιγραφή Σταύρος Χρυσαδάκος – Γεωπόνος)

ΥΓ. Για  να σας  διευκολύνω σας  αποστέλλω

1.Απόσπασμα από την εγκύκλιο που έχουν εκδώσει οι υπηρεσίες σας και η οποία αποκλείει  τις μισθώσεις  σταβλικών εγκαταστάσεων με ιδιωτικό συμφωνητικό
2. Την γνωμάτευση των  υπηρεσιών  σας για την  έλλειψη νομικής βάσης   ( ακυρότητα)  της υπογραφής   του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης .

3. Την  γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνιας για το ίδιο θέμα  δηλ την ακυρότητα των αποφάσεων του ΓΓ .
της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης

Κοινοποίηση

1.    Βουλευτές  Νομού Λακωνίας
2.    Περιφέρεια   Πελοποννήσου
3.    Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας
4.    Γεωτεχνικό Επιμελητήριο
5.    Σ.Ε.Κ.
6.    Κτηνοτροφικοί  Σύλλογοι  Λακωνίας
7.    ΜΜΕ