Έμποροι με συνεργεία αλλοδαπών “οργώνουν” τις ορεινές περιοχές
Μπορεί την προηγούμενη εβδομάδα να ακούστηκε περίεργα η είδηση ότι το Δασαρχείο Καλαμάτας κατέσχεσε 180 κιλά τσαγιού Ταϋγέτου,
το οποίο είχε συλλεχθεί παράνομα, και πως πρόκειται για αρωματικό φυτό που έχει χαρακτηρισθεί προστατευόμενο είδος και απαγορεύεται η συλλογή του ακόμα και για ιδιωτική χρήση, όμως η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια δέχεται σφοδρή επίθεση από ανθρώπους που το εμπορεύονται. Όπως τόνισε ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, το γεγονός ότι δε δίνεται καμία προσοχή στον τρόπο και το χρόνο συλλογής έχει ως συνέπεια το τσάι Ταϋγέτου να απειλείται με εξαφάνιση και κάθε χρόνο να εμφανίζεται σε όλο και μεγαλύτερο υψόμετρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, περιορισμοί έχουν τεθεί και για άλλα αρωματικά φυτά της περιοχής, όπως είναι η ρίγανη, η λεβάντα και το μελισσόχορτο.
Το ξεριζώνουν
Η απαγόρευση για το τσάι Ταϋγέτου (σιδερίτης), όπως είπε ο κ. Κατσίποδας, δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά προβλέπεται από Προεδρικό Διάταγμα του 1981. Ωστόσο, μέχρι πέρυσι δεν είχε χρειασθεί η παρέμβαση του Δασαρχείου, καθώς η συλλογή τσαγιού ήταν περιορισμένη, κυρίως από κατοίκους του Ταϋγέτου, οι οποίοι, όπως διευκρίνισε, γνωρίζουν πώς πρέπει να μαζέψουν το φυτό για να μην το βλάψουν και να καρποφορήσει ξανά. Το Προεδρικό Διάταγμα απαγορεύει εξ ολοκλήρου τη συλλογή, ενώ απαγορεύεται και η εξαγωγή, παρά μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και με ειδική άδεια. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, όταν άρχισε να γίνεται ανεξέλεγκτα η συλλογή του για εμπορικούς σκοπούς. Κατά τον κ. Κατσίποδα, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, να έρχονται έμποροι από άλλους νομούς, με ομάδες αλλοδαπών εργατών, για να μαζέψουν το τσάι. Μάλιστα, όσοι το μαζεύουν παράνομα, προκειμένου να ολοκληρώσουν γρήγορα το έργο τους ξεριζώνουν το φυτό, αντί να κόβουν απλά τα άνθη ή τα συλλέγουν ανώριμα, πριν από την ανθοφορία. «Οι ντόπιοι τόσα χρόνια το μάζευαν την περίοδο που έπρεπε να μαζευτεί και πρόσεχαν. Αυτή την περίοδο, αν μαζεύεις τσάι είναι εγκληματικό. Το τσάι Ταϋγέτου είναι μετά τις 20 Ιουλίου, να έχει ανθίσει και να είναι οι καρποί ώριμοι για να μπορέσει να γίνει σπορά. Πάνε νωρίς για να προλάβουν και κάνουν μεγάλη ζημιά», εξήγησε.
Περιορισμοί και στα άλλα
Από το 2010 έχει εκδοθεί ρυθμιστική διάταξη του Δασαρχείου Καλαμάτας και για τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά της περιοχής (ρίγανη, μέντα, κ.ά.). Όποιος επιθυμεί, μπορεί να συλλέξει μόνο αφού λάβει σχετική άδεια από το Δασαρχείο και με όριο τα 50 κιλά για εμπόριο, αντί πολύ μικρού τιμήματος, και τα 5 κιλά για ιδία χρήση. Ο κ. Κατσίποδας σημείωσε ότι μετά τα φαινόμενα αυτά το Δασαρχείο αποφάσισε την εντατικοποίηση των ελέγχων στο σημείο που συλλέγεται το τσάι, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν έλεγχοι και σε καταστήματα πώλησης τσαγιού Ταϋγέτου, για το πώς το έχουν προμηθευτεί, αφού δεν υπάρχουν καλλιέργειες όσον αφορά στη Μεσσηνία. Φέτος, μέχρι αυτή τη στιγμή, το Δασαρχείο έχει κατασχέσει περίπου 250 κιλά τσαγιού. Είτε είχε συλλεχθεί και αφεθεί στην περιοχή για να ξεραθεί, είτε έχουν πιάσει επ’ αυτοφώρω όσους το μάζευαν. Επίσης, έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις σε ισάριθμα άτομα. Όσο για τα κατασχεμένα αρωματικά φυτά, βγαίνουν σε δημοπρασία. Για την ποσότητα που έχει κατασχεθεί αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία, σκοπός του Δασαρχείου είναι να ενημερώσει ιδρύματα, ώστε να την πάρουν, καθώς ο νόμος τούς δίνει προτεραιότητα, με την προϋπόθεση να καταβάλλουν το πενταπλάσιο του ορισθέντος μισθώματος. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι στις δημοπρασίες, κυρίως για τσάι, η τιμή ανεβαίνει ψηλά, καθώς η προμήθειά του με αυτό τον τρόπο παρέχει στους πλειοδότες επίσημο έγγραφο κατοχής ποσότητας τσαγιού. Για παράδειγμα, πρόσφατα σε δημοπρασία ποσότητα τσαγιού 88 ευρώ «χτυπήθηκε» και αγοράσθηκε από εμπόρους αντί 900 ευρώ!
Της Βίκυς Βετουλάκη