Ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που προέρχεται από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου, κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, γεγονός που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη. Οι ποινές θα ανακοινωθούν την Τρίτη.
Κρίθηκε ότι προκάλεσε ζημιά ύψους 55 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο από κοινού και κατά μόνας με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ’ επάγγελμα.
Αναλυτικά, ένοχοι κρίθηκαν οι: Βίκη Σταμάτη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Ευφρoσύνη Λαμπροπούλου (η λογίστριά του), Γιάννης Σμπώκος (πρώην γγ. Εξοπλισμών στο ΥΕΘΑ), Γιώργος Σαχπατζίδης (επιχειρηματίας), Αστέριος Οικονομίδης (επιχειρηματίας), Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα (δικηγόρος), Παναγιώτης Σταμάτης (αδελφός της Βίκυ Σταμάτη), Νίκος Ζήγρας, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης – Οράτιος Μελάς (εκπρόσωποι της υπεράκτιας εταιρείας Morelia), Γιώργος Κωνσταντάτος και Νικόλαος Γεωργουλάκης (φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis).
Ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης κατ΄επάγγελμα νομιμοποίηση εσόδων, που κατά τον νόμο τιμωρείται με κάθειρξη 5-10 έτη, κρίθηκαν οι Παναγιώτης Σταμάτης (αδελφός της Βίκυ Σταμάτη), Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου (τέως συζυγός του), ο επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής Φώτης Αρβανίτης και ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Ιανός Νίκος Καρατζάς.
Αθώοι των κατηγοριών κηρύχθηκαν μόνον οι Παντελής Ζαχαριάδης και Σπύρος Χατζηνικολάου.
Κατά την κρίση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα για να καταρτιστούν συμβάσεις για τα TORM1 και τα υποβρύχια κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο ‘Αμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001.
Σύμφωνα με το δικαστήριο τα χρήματα που εισέπραξε και που διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, επί σχεδόν μια δεκαετία, υπερβαίνουν το ποσό των 18 δισ. δραχμών.
Η ανάγνωση της ετυμηγορίας των δικαστών συνεχίζεται.
skai